Marton anna versenyen 2012 1008x369

Az ELTE sportolói a riói olimpián - Márton Anna

2016. 08. 03.
Marton anna versenyen 2012 1008x369

Márton Anna, az ELTE PPK hallgatójaként állhat majd a pástra a riói olimpián

2016. augusztus 5-én kezdetét veszi a XXXI. nyári olimpiai játékok! Idén a brazíliai Rio de Janeiro ad otthont a sport legnagyobb ünnepének, ahol 7 ELTE-s, illetve BEAC-os kiváló sportolóért szoríthatunk, akik már biztosan ott lesznek az olimpián. A csapat tagjai: Csere Gáspár, Illés Fanni, Kapás Boglárka, Márton Anna, Récsei Rita, Srp Miklós, és Venyercsán Bence (Staicu Simona – habár teljesítette az A-szintet – sajnos nem lehet ott a riói olimpián).

Sorozatunk következő részében Márton Annáról, az ELTE PPK hallgatójáról írunk, aki kardvívásban bizonyíthat a riói páston.

Anna egy általános iskolai vívószakkör keretein belül ismerkedett meg a kardvívással, s miután akkor még nem tudta, hogy van más fegyvernem is, később szóba sem jöhetett nála a váltás. 2008-ban nyert először junior világkupát, és ezzel az eredménnyel kijutott az Európa- és Világbajnokságra is - mindkettőn a dobogó alsó fokára állhatott, az egyéni versenyszám mellett a csapattal megnyerték az EB-t. „Óriási élmény volt, hogy egy olyan versenyen, amin senki nem számított rá, beindultak az eredmények. Amikor jön egy ilyen siker, akkor a következő versenyen már nő az önbizalmad, és elhiszed, hogy újra meg tudod csinálni.”

Gárdos Gábor vezényletével jelenleg az MTK színeiben versenyzik, emellett középiskolai tanulmányait befejezve előbb a BME, majd az ELTE PPK pszichológia szakos hallgatója lett. Példaképe Pézsa Tibor, aki 1964-ben volt olimpiai bajnok kardvívó, s korábban Panka edzője is a BSE-ben.

Az olimpiai kvóta már régebb óta a szeme előtt lebegett, a riói utat pedig a tavaly Moszkvában megrendezett Világbajnokságon elért harmadik helyével, az athéni Világkupa hetedik helyével, illetve az idei toruni Európa-bajnoki második helyével tette biztossá.

Szerző: Kövecses Gréta

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech