1

Az ELTE sakkban tartotta a mezőnyt!

2019. 05. 08.
1

Kettős ELTE győzelemmel zárult az idei Sakk MEFOB csapatversenye, a harmadik helyen a BME végzett.

Kettős ELTE győzelemmel zárult az idei Sakk MEFOB csapatversenye, a harmadik helyen a BME végzett.

Május 4-én a sakkozó egyetemisták és főiskolások vették birtokba az ELTE Kőrösi Csoma Sándor Kollégiumának nagytermét. Az időjárás kedvezett a szellemi sport művelőinek, így 3 csoportban 55 sakkmatador vívott csatákat a bajnoki címekért. Ha a létszámot tekintve nem is, ám színvonalban mindenképp a legerősebb bajnokság zajlott a MEFS, a BEAC és Barcza Gedeon SC közös szervezésében.

A megnyitón prof. dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke az intellektuális sikerélmény fontosságára hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva, hogy az idei bajnokság a nyári nemzetközi egyetemi sakkbajnokságra is kvalifikál. Ezután a versenybírók ismertették a FIDE-szabályokat, majd kezdődhetett a 2 x 15 (+5) perces verseny.

A profi sakkozók mezőnyében 40-en indultak és sorra születtek a meglepetések a svájci rendszerű 7 forduló során. Így történhetett meg, hogy az 5. kör után még ötös holtverseny volt az élen többnyire a verseny esélyei között. Az utolsó két parti sem kialakította ki teljesen a komoly pénzdíjakért zajló torna élcsoportját, hiszen a bajnoki címet negyed (!!) segédpont döntötte el az első kiemelt, Mihók Olivér (BME) nagymester javára, aki döntetlent játszott legnagyobb riválisával Kaczúr Flóriánnal (ELTE) nemzetközi mesterrel. A dobogó harmadik fokáért négy FIDE-mester küzdött, s végül az ötpontosok közül a szerencse és a legjobb Buchholz Dankházi Andrásnak (BCE) kedvezett. A bajnokság legnagyobb meglepetése Korpa Bence nagymester hullámzó játéka és lemaradása volt.

Ugyanebben a mezőnyben játszottak, de külön kerültek értékelésre az értékszámos hölgyek is (5 nevező). A bajnoki serleg Terbe Zsuzsanna (TE) női FIDE-mesterhez került, aki meggyőzően előzte meg riválisait. Második Juhász Barbara (SE) női IM, míg a harmadik Nagy Noémi (SZTE) lett.

Az értékszámosok mezőnyében három kategóriadíj is kiosztásra került: a legjobb 1700 alatti versenyző Palotai Bendegúz (SZTE), a legjobb 1900 alatti Kovács Miklós (BME), míg a legjobb 2100 alatti Balogh Dávid (DE) lett, valamint az ELTE mindkét csoportban különdíjat ajánlott fel legeredményesebb hallgatóinak.

Az amatőr játékosok (9 résztvevő) versengésére kilencen neveztek, így ők koedukált körmérkőzéssel döntötték el a bajnoki címet és a pénzdíjakat. Az első helyet Plank Péter Attila (OE) szerezte meg Varga Katinka (ME) és Lits Benedek (BCE) előtt. Mindannyian dicséretesen harcoltak, döntetlen eredmény alig akadt.

Idén az egyetemi dolgozók is versenybe szálltak (hatan), s kétfordulós körmeccs során dőlt el a bajnoki cím sorsa, miközben az ő tornájukon érvényesült leginkább a papírforma. Győzött Jacsó Ádám (BME), aki tavaly még a hallgatók sorait erősítette. Az ezüstérem Szabó Kristóf (BGE), a bronz Rácz Zoltán (ELTE) nyakába került.

A csapatverseny során - csakúgy mint tavaly - óriási ELTE fölény volt tapasztalható a 11 résztvevő között, s ennek következtében az ELTE I. csapata (Kaczúr Flórián, Grimm Dániel, Egresi Máté) vitte haza a bajnoki kupát, megelőzve az ELTE II. gárdáját (Csirik András, Korpa Bence, Grimm György). A harmadik helyre a BME I. alakulata futott be (Mihók Olivér, Straubinger Dániel, Kovács Miklós).

A záróünnepélyen megjelent dr. Ádám Erzsébet, akinek férje, dr. Hetényi Géza emlékére rendezték az idei versenyt is, s ismét ő ajánlotta fel a pénzdíjakat. Ezeket fia, Hetényi László adta át a boldog győzteseknek nagy taps kíséretében.

A 2019-es sakk MEFOB kiemelkedően sportszerű küzdelmeit dr. Székely Mózes a MEFS főtitkára, 10-szeres Ironman zárta be, biztatva és támogatásáról biztosítva a sakkversenyzőket a júliusi Sakk Egyetemi Európa Bajnokságon való indulásra, melynek a Testnevelési Egyetem ad otthont.

Szerző: Jakobetz László

Fotók: Jakobovits Lili

A versenyen készült összes fotó megtekinthető ITT!

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech