MEFS bajnokság 2017 008

Az ELTE megvédte címét a MEFOB sakkbajnokságon!

2017. 05. 09.
MEFS bajnokság 2017 008

A tavalyinál némileg kisebb, mégis erősebb mezőny gyűlt össze a 2017. évi MEFOB sakkbajnokságon.

A tavalyinál némileg kisebb, mégis erősebb mezőny gyűlt össze a 2017. évi MEFOB sakkbajnokságon. A május 6-án lebonyolított eseményt - fővédnökként - Prof. Dr. Kiss Ádám, a MEFS jelenlegi (és a BEAC volt) elnöke nyitotta meg, úgyis, mint a királyos játék régi barátja. A 7 fordulós, 15-15 perces gondolkodási idővel megrendezett tornán 5 hölgy- és 19 férfi versenyző várta Kapás Róbert (BEAC) főbíró óraindítását az ELTE Kőrösi Csoma Sándor Tagkollégiumában. Munkájában az ELTE részéről Jakobetz András, a Barcza Gedeon SC részéről Grimm György és Jakobetz László versenybíróként segítették.

Az immár nemzetközivé bővült verseny végig sportszerű keretek között zajlott le, és többnyire a papírformát tükröző végeredmény született minden kategóriában.
Az egyéni bajnokságért különversenyt vívott ez első kiemelt Balog Imre nagymester és Kaczúr Flórián mester, akik veretlenek maradtak. A szerencse végül - Buchholz-számítás képében - az esélyesnek kedvezett, s így ő vihette haza a trófeát, valamint a fődíjat. A bronzérmet Petényi Tamás szlovákiai magyar nemzetközi mester nyerte a tavalyi tornához képest előrelépett Grimm Dániel FIDE-mester előtt, aki nem csak az üldözőboly, hanem az egész torna legerősebb mezőnyével játszott. Az értékszámmal nem rendelkező játékosok kategóriájában angolai győztest köszönthettünk.
A női bajnoki cím hamar eldőlt, hiszen Balsai Nikolett tartotta a lépést a fiúkkal is, s megérdemelten lett első. A dobogó másik két fokára a holtversenyben végzett Nagy Noémi és Soproni Zsuzsanna állhatott fel.
A háromfős csapatversenyben nem férhetett kétség ahhoz, hogy idén is az ELTE emelheti magasba a bajnoki kupát, hiszen mindhárom hallgatója az első hatban végzett! Az egyetem erejét mutatja, hogy a II. csapatuk a 4. helyre futott be. A férfi és női győztest is magáénak tudó Corvinus Egyetem tisztes távolságból lett 2., míg a műegyetemisták ezúttal bronzérmesek lettek.
Zárásként lássuk a végeredményt és a kategóriadíjasokat:
Abszolút verseny: (19 résztvevő)
1. Balog Imre (Budapesti Corvinus Egyetem) 6
2. Kaczúr Flórián (ELTE I.) 6
3. Petényi Tamás (SOTE) 5
4. Grimm Dániel (ELTE I.) 4,5
5. Balogh Dávid (Debreceni Egyetem) 4,5
6. Halák Miklós (ELTE I.) 4,5 pont
Női bajnokság: (5 résztvevő)
1. Balsai Nikolett (Budapesti Corvinus Egyetem) 3,5
2. Nagy Noémi (SZE) 3
3. Soproni Zsuzsanna 3 pont
Csapatverseny: (5 csapat)
1. ELTE I. (Kaczúr Flórián, Grimm Dániel, Halák Miklós) 15
2. Corvinus Egyetem (Balog Imre, Balsai Nikolett, Suhajda Attila) 12
3. Budapesti Műszaki Egyetem (Jacsó Ádám, Egyed Gábor, Straubinger Dániel) 11,5 pont
Az U2100 kategória győztese: Németi Kornél (ELTE II.) 4,5 pont.
Az U1900 kategória győztese: Gáspár Dávid (ELTE II.) 3,5 pont.
Az U1700 kategória győztese: Nagy Noémi (SZE) 3 pont.
Az Amatőr kategória győztese: Chivela Felisberto (Óbudai Egyetem) 3,5 pont.
Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech