Triatlon

Az ELTE-BEAC Polythlon az amatőr triatlonklubok trónján

2011. 03. 24.
Triatlon

Március 5-én ELTE-BEAC Polythlon szakosztályunk a magyar triatlon társadalom színe-java előtt vehette át a legjobb amatőr klubnak járó díjat a Magyar Triatlon Szövetség Gálaünnepségén. Szakosztályunk sikere fontos jelképe annak, hogy egy nagy múltú egyetemi egyesület és a hallgatók hatékony együttműködése, vagyis a szaktudás, a szakmai tapasztalat és a fiatalos lendület egyesítése csakis sikereket eredményezhet.

Az elsősorban amatőr és tömegsportra koncentráló ELTE-BEAC Polythlon szakosztályunk több száz ponttal előzte meg a második helyezett csapatot, így nem volt kérdés, ki ül idén az amatőr klubok trónjára. A szakosztály sportolói munka és tanulás mellett edzenek és érték el 2010-ben e kiváló eredményt. A pontszerző helyeket hozó közel negyven versenyző mellett mégegyszer ennyi hallgató indul különböző amatőr versenyeken, inkább a részvétel öröméért, mint a győzelemért. 2010-ben összesen 200 versenyen vettek részt triatlonosaink, ami már önmagában elképesztő teljesítmény.

Ugyanakkor mindenképp kiemelkedik néhány sportolónk, akik nem csak versenyeredményeik, hanem személyiségük és a BEAC-ban vállalt közösségi szerepük miatt is példaképeik lehetnek csapattársaiknak. Kis Gyula, aki egyben a szakosztály vezetőedzője és a PPK hallgatója, 2010-ben Középtávú Magyar Bajnok lett, és a Budapesten megrendezése került Triatlon VB-n hazai közönség előtt lett harmadik az olimpiai távon korosztályában. Pálfy Máté edzőnk, az ELTE TTK hallgatója tereptriatlon és téli triatlon versenyeken az elsők között végzett ez évben, míg Csere Gáspár, az ELTE PPK hallgatója – aki atlétika szakosztályunk tagjaként kiváló eredményeket hozott egész évben – országos junior duatlon bajnok, és egyben Év sportolója címet szerzett.

Gratulálunk az egész csapatnak!

További információk a szakosztályról (katt ide)

Véleményed szerint mit jelent a szakosztály, az ELTE és a BEAC számára ez az elismerés?Székely Mózes (szakosztályvezető)

Kimondhatatlanul boldog vagyok, hogy a hallgatói kezdeményezésre indult Polythlon Klub négy év alatt az ország élvonalába tornázta fel magát - már ami az amatőr triatlonozást illeti. Tudni kell, hogy itt óriási a harc, ez a világ egyik legdinamikusabban fejlődő szabadidős sportja. Ebben az elismerésben egyszerre vannak benne legjobbjaink eredményei, és a távokat teljesítő szabadidő-sportolóink pontszámai. Nekünk példát kell mutatnunk, hogy egyrészt a legkiválóbb hallgatóink egyben elkötelezett sportemberek is, másrészt mindenki hozzáteheti a maga részét az Egyetem, az Egyesület és a Klub sikereihez. Kiemelten azért is, mert a felmérések szerint az ELTE hallgatóinak 72-79%-a űzi alkalmanként az úszást, a kocogást és a kerékpározást, amelyek így nem csak a triatlon alkotóelemei, de a leggyakoribb sporttevékenységek a hallgatók körében.

A BEAC elnökeként miért ajánlod az ELTE hallgatóknak, hogy igazolt sportolóként csatlakozzanak egy egyetemi sportegyesület valamelyik szakosztályához?

A jövőnket a civil önszerveződésben látom. A sportban szerintem nincs szebb annál, mint amikor barátok összeállnak, és közös focit, röplabdát vagy futást szerveznek maguknak. Ehhez nem kell szakosztály. Ugyanakkor mindig vannak néhányan, akik szívesen rendeznének bajnokságokat, versenyeket, összemérnék erejüket, sporttehetségüket más egyetemekkel, sportolókkal. Továbbá ha az egyetemnek vége, akkor is visszajárnának közös edzésekre. A versenyzés, a sportszervezés, egy időtálló szervezet létrehozása intézményes háttér nélkül nem elképzelhető. Egy szakosztály egyszerre tud nyújtani stabil szakmai minőséget, életre szóló közösséget és folyamatos motiváló erőt a jelenben és a múltban együtt elért sikerekkel.

Kis Gyula (vezetőedző)

Melyik sikeredet értékeled jobban? A magyar bajnoki címet vagy a VB bronzot?

Számomra mindkét eredmény nagyon fontos, hiszen az OB cím egy állomás a versenyszerű sportolói pályafutásomban, melynek csúcsaként a VB részvétel van célként kitűzve. Másfelől a VB-n elért eredményem ugyan egy amatőr eredmény, de remélhetőleg nagy motivációt ad majd más kezdő triatlonosoknak, sportolóknak. És ezzel az eredménnyel még jobban bebiztosíthattuk a 2010-es csapatsikert, ami külön öröm számomra.

Mit jelent számotokra az elismerés, melyben a csapat részesült?

Mérföldkő a klub újkori rövid történetében. A Polythlon szinte évről évre megduplázta a taglétszámot, és ezzel párhuzamosan a versenyrészvételeket. Ez nem kevesebbet jelent, minthogy a legerősebb, legjobb, legnagyobb létszámú amatőr klub az országban az ELTE-BEAC!

Miért tudod ajánlani a szakosztályotokat az ELTE hallgatóinak?

Ú;gy érzem, részben már meg is válaszoltam kérdésedet az előzőkben, viszont amit mindenképp hozzá kell még fűznöm az az, hogy ez a klub nemcsak sportolási lehetőséget ad a teljesen kezdőktől a versenysportolókig mindenkinek, hanem egy rendkívül jó közösség is. Folyamatosan vannak közös (nem sportolós) programok is, melyek az edzéseken kívül még jobban összekovácsolják a csapatunkat. Aki kezdőként csatlakozna hozzánk, ne tétovázzon! Csak bátran! Kifejezetten kezdőknek szóló edzéseket is szervezünk, ahol hasonló tudású és felkészültségű társakkal edzhetnek majd együtt.

További információk a szakosztályról

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech