Triathlon

Pontszerzés tereptriatlonban

2011. 07. 12.
Triathlon

Az ELTE- BEAC Polythlon sportolóinak egy kicsi, de összetartó csapata rendszeresen indul tereptriatlon versenyeken. A nyílt vízi úszásból, hegyi kerékpározásból és terepfutásból álló kihívás magyar rajongóit idén az a szerencse érte, hogy röviddel az Országos Bajnokság után hazánk rendezhette a Tereptriatlon Európa Bajnokságot is. A Polythlon versenyzői mindkét viadalról érmekkel távoztak, megmutatva ezzel, hogy a kitartó versenyzés hazai és nemzetközi porondon is meghozza eredményét.

A május 26-i OB az első olyan tereptriatlon verseny volt, ahol a Balatonban úsztak a résztvevők. A 900 méternyi tempózás után egy 20 km-es Mountain Bike pálya várta a versenyzőket Füreden, a 7 kör sikeres teljesítése után pedig 7 km terepfutással zárta a megmérettetést a 40 férfi és 7 női beérkező. Többszörös magyar bajnokunk, Mester Bálint ezúttal óriási versenyben, a győztestől mindössze 3 mp-vel lemaradva szerzett ezüstérmet. Székely Gellért ifjúsági harmadik helyezett, Zsigmond Anna gyermek aranyérmes lett. Pálfy Máté (TTK) az abszolút versenyben a hetedik, saját korosztályában a második legjobb időeredménnyel zárt, Zsigmond Barna és Szabó Csilla Kincső korosztályos második, Erdős Bálint korosztályos negyedik helyen végzett.

A június 2-án Európa minden régiójából Visegrádra látogató triatlonisták még nehezebb pályával találták szembe magukat – kerékpáron 800, futáson 300 m szintkülönbség és egy csak guggolásban átfutható betonalagút tarkította a terepet -, a versenyzést pedig az időjárás sem könnyítette meg, az óriási sárban bizony gyakran lehetetlen volt bringán maradni. Szabó Csilla Kincső korosztályában amatőr európa bajnok, Margull Dániel (TTK) európa bajnoki ezüstérmes lett. Mester Bálint versenyét egy defekt, Pálfy Mátéét egy nem is olyan rövid eltévedés nehezítette meg, ennek ellenére mindketten ötödik helyen végeztek korosztályukban, a juniorok között pedig Székely Gellért jött be a szintén pontszerző hatodik helyen. Az x2s színeiben induló, BEAC-os Erdős Bálint korosztályos nyolcadik helyen végzett.

A terepsportok, azontúl hogy fizikailag is igen megterhelőek, nagyobb koncentrációt és küzdeni tudást igényelnek, hiszen az ember olyan váratlan helyzetekbe kerülhet, mikor úgy érzi, érdemesebb volna feladni a versenyt. Polythlonosaink azonban bebizonyították, hogy a kitartás itt is a legjobb taktika, ami előbb-utóbb a sikereket is meghozza. Ha meguntad a medencék és országutak egyhangúságát, vagy egyszerűen csak kihívásra szomjazol, akkor próbáld ki magad a szeptemberi Életfa Terepfesztiválon!

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech