Cheer duo

A világ elitjében az ELTE Cheer Dance Team párosa a floridai világbajnokságon!

2016. 05. 01.
Cheer duo

Megállta a helyét Szabó Hanna és Balogh Patrícia kettőse a pomponlányok legnagyobb megmérettetésén: klubunk sportolói a 15. helyen végeztek a tizenkilenc országot felvonultató rangos versenyen!

Sporttörténelmet írt Balogh Patrícia és Szabó Hanna párosa Orlandóban: a cheerleaderek világbajnokságán először képviseltette magát Magyarország, hazánk színeiben a BEAC két versenyzője - nem is akárhogyan! Eredményekben gazdag április zártak sportolóink, így nem mehetünk el szó nélkül a MEFOB-on számtalan érmet szállító tájfutók és tollaslabdázók teljesítménye, valamint az országos bajnokságon bronzmérkőzést játszó frizbiseink és női futsalosaink sikerei mellett.

IMG_5954Asztalitenisz

Magas labdákat kaptak pingpongozóink a 10. alkalommal megrendezett MEFOB-on! Veretes, az elmúlt évekhez képest nívósabb mezőny verbuválódott össze Pécsett, ahol Szakály Áron és Mészáros Bálint egyéniben, párosban és csapatversenyben ragadt ütőt az ELTE-BEAC Asztalitenisz Szakosztály színeiben. A két nap labdameneteire Bálint kissé csalódott szájízzel tekintett vissza:

"Legelső napon a csapatversenyek fordulói kezdődtek meg, ahol sajnos nem sikerült továbbjutnunk a csoportkörből. Az első mérkőzésben saját hibáinak köszönheti a csapat, hogy kikapott. A másik mérkőzésen egyértelműen az ellenfél volt az esélyesebb - igazolódott is a papírforma. Ezt követően jöttek a páros fordulók, amelyek az előírt időponthoz képest később kezdődtek el. Párosunk először az Óbudai Egyetemmel játszott, ahol 3-2-es győzelmet aratott, ezzel továbbjutottak a legjobb nyolc közé. Hosszas pihenő után következő ellenfélül a debreceni egyetem asztalitenisz csapata várt ránk, akik ellen egy izgalmas mérkőzést követően alul maradtunk.

Az egyéni mérkőzések már késő délután kezdődtek el. Három fős csoportokba sorsoltak minket, ahonnan csak az első kettő mehetett tovább. Mindketten nehéz sorsolást kaptunk. Talán Szakály Áron járt rosszabbul, akinek két NB II.-es riválissal kellett megmérkőznie, míg jómagam egy NB II-es és egy NB III-as ellenféllel kerültem szembe. A vártnál sokkal szorosabb mérkőzéseket sikerült produkálnunk, amivel megleptük vetélytársainkat, de sajnos ez is kevésnek bizonyult a továbbjutáshoz."

Egyetemi derbin sikerült Mészáros Bálintéknak kiköszörülni a csorbát! Tanult a tavalyi hibájából Eduardo Cartes, Hertelendy Amadó, Mészáros Bálint és Szakály Áron alkotta kvartettünk és nem vette fél vállról a MAFC harmadik számú együttese elleni mérkőzést. Az akkori pontvesztés helyett most mindösszesen egy párharc elvesztését tudják felmutatni fiaink, akik kiütéses győzelmükkel kellő önbizalommal vérteződtek fel a Budapest Bajnokság II. hajrájára. Amennyiben a mieink a Pénzügyőr elleni elmaradt összecsapásukat is "hozzák", úgy pontszámban utolérik a listavezetőt, sőt az egymás elleni mérleg alapján le is taszítják őket a trónról.

(férfiak – Budapest Bajnokság II.) MAFC III.-Pancho – ELTE-BEAC I. 1-15

Szarvasűzők_2016_CsopiképAtlétika

Sérüléshullám húzta keresztül az ELTE-s szarvasűzők trónfosztási terveit! Immár 26. alkalommal rendezték meg Eger és Miskolc között az ország legrégibb és az egyik leghangulatosabb egyetemi sportrendezvényét, a sok éve a Bosch által támogatott Szarvasűzők váltófutó versenyt. A verseny útvonala a Bükk gyönyörű hegyi útjain vezet, számos ponton páratlan kilátással a környező hegyekre és völgyekre. A verseny egyben MEFOB is, vagyis az ország egyetemeinek és főiskoláinak legjobb futói versengenek évről-évre, hogy elnyerjék a legjobbnak járó rangos címet. Mindeközben jól megfér egymás mellett a komoly erőket megmozgató csapatok csúcsteljesítménye és a hobbista társaságok jó hangulatot előtérbe helyező hozzáállása, miközben mindenki Bonifácot, a bükki szarvast üldözi. Ezt az életérzést erősíti meg Szakács Dávid, az egyik legrutinosabb ELTE-s szarvasűző beszámolójában:

"Az elmúlt években az ELTE legjobb futóiból álló csapat rendre a legjobbak között szerepelt, több dobogós helyezés mellett 2012-ben és 2013-ban sikerült megnyerniük a versenyt. A cél idén is a dobogó legfelső fokának visszahódítása volt. A csapat idén peches volt, sorozatos sérülések miatt végül nem sikerült ütőképes csapatot kiállítani. Ez nem akadályozhatta meg ugyanakkor, hogy legyenek ELTE-sek a mezőnyben. Az egy egyetemen tanuló hallgatókból álló MEFOB csapatok között egyetemünket az Etil-alakulat képviselte, akik mértani pontossággal jelölték ki a mezőny közepét, ugyanis 14. helyezést értek el a 27 csapatos mezőnyben. Rajtuk kívül a Biokémiai Tanszék sportos és lelkes munkatársai is elindultak az OPEN kategóriában.

A csapat tagjaként leírhatom, hogy a hangulat a csepergő eső és ködös idő ellenére egész nap remek volt, és bár nem versenyezni, hanem szórakozni mentünk, a 48 OPEN csapat között elért 12. helyezésünkre büszkék lehetünk! Különös örömmel tölt el, hogy a csapatban futott az alapszakos hallgatótól a tanszékvezetőig az egyetemi ranglétra minden fokáról valaki, ami megmutatja, hogy az egyetemi közösségekben a közös szenvedélyek az igazán fontos dolgok, legyen szó tudományos érdeklődéséről vagy a mozgás szeretetéről."

161136Z-496-mjf_3558Cheerleading

A világ elitjében a magyar páros! International Cheer Union (ICU), vagyis a Nemzetközi Cheerleading Szövetség szervezésében április 20-22 között rendezték meg Orlandoban a sportág világbajnokságát, ahol először képviseltette magát Magyarország. A pom-pom lányok legnagyobb megmérettetésén hazánk színeiben klubunk két versenyzője, a Balogh Patrícia és Szabó Hanna alkotta páros vett részt. A tizenkilenc országot felvonultató rangos versenyt a mexikói duó nyerte, míg a magyar lányok Írországot, Kanadát, Hollandiát és Olaszországot megelőzve a tizenötödik helyen zártak.

Szabó Hanna, a vb-t megjárt duó tagja ambiciózusan élte meg az Orlandóban töltött napokat: „Fantasztikus élményekkel gazdagodtunk a versenyen, rengeteg különböző nemzet, így rengeteg különböző kultúra találkozott egymással. Tudtuk, hogy van lemaradásunk az élmezőnyhöz képest, elvégre hazánkban még gyerekcipőben jár a sportág. Szeretnénk tovább fejlődni, még magasabb szintre lépni, és már a következő Országos Bajnokságon, valamint, ha kvalifikáljuk magunkat, az Európa-bajnokságon bizonyítani, hogy nem véletlenül mutathattuk meg magunkat a világbajnokságon.

A magyar páros edzője, Kovácsik Rita már a világeseményen is túlmutatóan értékelte lányaink teljesítményét: „Amikor eldőlt a világbajnokságon való indulásunk, azt gondoltam, olyan úton indultunk el, amelynek Orlando lesz a végállomása, de most úgy érzem, ez a világbajnokság csak a kezdete volt az új és nagyon kemény munkát igénylő utunknak, amelyre most először lépett Magyarország.”

Evezés

ELTEvezz velünk: beindult az evezőszezon! A Vízi Sporttelepen az ELTE mozogni vágyó hallgatói és dolgozói több lehetőségből is választhatnak, ha közösségben, csapatban szeretnének sportolni. Remek edzés lehetőség, jó mozgás, páratlan környezet, igazi dunai hangulat várja az érdeklődőket félórára a Belvárostól. Április 17-től indult a szezon az ELTE Vízi Sporttelepen, a szervezett edzések és órarend szerinti kurzusok pedig április 19-től. Kezdőket és haladókat is vár hétfőn és pénteken délutánonként a BEAC Szabadidősport szakosztálya és Sótonyi Zita, az ELTE sportösztöndíjasa, a foglalkozások szervezője.

frizbiFrizbi

Születőben egy újabb ELTE-s sikersportág: mélyről kapaszkodtak vissza ultimate frizbiseink a MEFOB bronzmeccsén, majd jött a csattanó. Csere nélkül, öt fős társasággal állt "csatasorba" egyetemi válogatottunk, amely taktikusan osztotta be az erejét a 30 perces mérkőzések során. Szükségét is látták ennek Kenderesi Zsuzsáék, akik fáradhatatlan menetelésük végén a debreceniekkel vívtak ki-ki csatát a dobogó legalsó fokáért.

"Az első két meccsünk még bemelegítő jellegű, versenyen kívüli volt, hiszen a gimis diákok ellen játszottunk. Mindkét meccset sikeresen teljesítettük és fölényes győzelmeket arattunk. Sikerrel vettük a harmadik, a Debreceni Egyetem hallgatói ellen lejátszott meccset is, bár ez az összecsapás lényegesen szorosabban alakult - csupán 3 egységgel vertük meg őket. Olyan játékossal a soraikban, aki már 11 éve frizbizik, valamint több mint kétszer annyi bevethető emberük volt mint nekünk, így ez egy nagy teljesítménynek mondható. A negyedik meccset a TF II.-es csapata ellen játszottuk, ami az egyik legzaklatottabb meccsünk volt, és sajnos az állóképességük győzött le bennünket döntő ponttal - 5-4 oda. Az utolsó meccset a bronzéremért játszottuk, szintén a Debrecen ellen. Az utolsó meccsre már mindenki nagyon fáradt volt, hiszen nem volt cserénk, így 5en kellett végig játszanunk az utolsó meccset is. Az elején úgy tűnt a fáradtság legyőz minket, és 4-0-ra vezetett az ellenfél, de ekkor összekaptuk magunkat és végül mindent beleadva, ügyesen taktikázva és odafigyelve 7-6-ra megvertük őket a 45 perces bronzmérkőzésen."

12966601_1075739015797970_2016170951_nFutsal

Vér és verejték a női futsal MEFOB négyes döntőjében! A 2016-os futsal Final Fournak Pécs városa adott otthont, ahova futsalos lányaink a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club támogatásával jutottak le. Az ELTE-t ezúttal csak lányaink képviselték, akiknek a tavalyi bronzérmet követően ebben az évben is nagy eséllyel indultak az első három hely valamelyikére. A két napos torna első felvonásában a kilátogató nézők a tavalyi kisdöntő párosítását nézhették újra: az elődöntőt a sorsolás alapján a Testnevelési Egyetem csapatával játszottuk, míg a másik meccset a Debreceni Egyetem és a SZOESE játszotta.

Előző évben kiemelkedő különbséggel sikerült magunk mögé utasítani a TF-es lányokat - akkor 8-4-re nyert Sajben Marcell irányította együttesünk. Az idei mérkőzés egy fokkal kiegyenlítettebb ritmusban zajlott, ám a 6. percben a TF alakulata a hatoson belül faultolt, így a vezetést egy gyönyörű szabadrúgáskombináció után a mieink szerezték meg Tatai Kriszti révén. A félidő utolsó 10 percében már érezhető volt a ellenfelünk fölénye, a maguk javára is fordították a mérkőzést. A második játékrészben hol az ELTE, hol a TF kapuja forgott veszélyben, azonban pontos lövés egyik csapattól sem érkezett. Az utolsó 10-12 percben hölgyeink 5-4 elleni játékra váltottak, amiből sorjáztak is a helyzetek, betalálni azonban nem sikerült, így a mieink másnap reggel bronzmérkőzésre készülhettek.

A Debrecen elleni mérkőzés irama az előző napihoz képest még visszafogottabb volt, sorra került helyzetbe mindkét csapat, de első számú kapusunk, Móczik Alexandra továbbra sem hagyta egykönnyen a cívisvárosiaknak kapunk bevételét. Olyannyira nem, hogy egy hatoson belülről érkező lövést Móczi már csak egy fejelő mozdulattal tudott hárítani, és a labda sajnos az orrát érte, ami vérezni kezdett, így két percre le is állt a játék. A DE mezőnyfölénye azonban a félidő második felére góllá érett, amire lányaink nem tudtak válaszolni. A második félidő szintén lassan indult, és a félidő feléig maradt az 1-0-ás eredmény a DE javára. Jött a szokásos "koreográfia": 5-4 elleni játékra váltottunk, ami sajnos várakozásainkkal ellentétben nem előnyünkre, hanem hátrányunkra vált, és egy eladott labda után a debreceniek kontrájából született gól. Másfél perccel a vége előtt felcsillant egy halvány reménysugár: egy jól felépített támadás után Gladity Alexandra passzából Tatai szépített. Az utolsó percekre viszont az öt a négy elleni felállás miatt elfáradt csapatunk, már-már ólomlábakon lépkedtek, így 4-1-es eredménnyel zárult az összecsapás.

(nők – MEFOB Final Four, elődöntő) ELTE-BEAC – Testnevelési Egyetem 1-2

(nők – MEFOB Final Four, bronzmérkőzés) ELTE-BEAC – Debreceni Egyetem 1-4

(nők – NB II. Nyugati csoport) ELTE-BEAC – Göcsej Sport Klub 3-5

u17

Érdemes a fiatalokra építeni: U17-es futsal csapatunk az NB II.-es négyes döntőbe jutott! Nem elégedtek meg Béni Zoltán tanítványai a rájátszásba jutás tényével, és mindenféle óvatoskodás nélkül vágtak neki az "év három legfontosabb" mérkőzésének Tolnán. Nem tarthatott együttesünkkel a belázasodó Matninelli-Nagy Kristóf, míg a sérüléssel bajlódó Stégner Norbert és Dajka Krisztofer ugyan elkísérték a srácokat, de nem tudtak pályára lépni. Fiataljainkat a pad mellől irányító Béni Zoltán izgatottan élte meg a győri ETO Futsal Club, a Kelen SC és a házigazda Tolna elleni ütközetek minden pillanatát:

"Az előjelek ellenére a fiúk minden óvatoskodás nélkül rontottak az esélyesebb ETO Futsal Club​nak és a félidei 0:0-ás eredmény a győrieknek volt hízelgő. Egyszerűen minden kifelé pattant vagy az ETO kapusa szenzációs bravúrokat mutatott be. Azonban a futsal igazságos is tud lenni, megérdemeltünk húztunk el az akadémiai növendékektől 4-0-ra. A végén két buta góllal még megemelték a pulzusunkat a fiúk, de a győzelem nem forgott veszélyben.

A második mérkőzésen a Kelen csapata következett, ami egy igazán hektikus és fordulatos mérkőzésre sikeredett, hol mi hol az ellen vezetett. Sajnos a lefújás pillanatában ők örülhettek, de fordítva is kijöhetett volna az orosz rulett. Igazi rájátszásbeli mérkőzés volt, amiből a későbbiekben sokat tanulhatnak a srácok!

Így a feladat adva volt: ha megverjük a házigazda Tolnát, akiket egész nap egy dobos zenekar biztatott, akkor bent vagyunk a négyes döntőben. A srácok meggyőző játékkal, kérdést és kétséget nem hagyva nyerték meg ezt a mérkőzést, úgy hogy az utolsó percekben még taktikai elemeket is tudtunk gyakorolni."

(férfiak U17 – NB II. középdöntő) ELTE-BEAC – ETO Futsal Club 4-2

(férfiak U17 – NB II. középdöntő) ELTE-BEAC – Kelen SC 4-5

(férfiak U17 – NB II. középdöntő) ELTE-BEAC – Brand Mission Tolna-Mözs 6-0

NAZ_0209Kézilabda

Hiába tapadtak a Varánuszok, rajt-cél győzelmet aratott férfi együttesünk! Kötelező győzelemért látogattak Divéki Péter fiai a Híd-Unió otthonába a Budapest Bajnokság I/A. legutóbbi játéknapján, és alaposan megizzadtak a két pontért. Ősszel fordított pályaválasztás mellett a mieink könnyedén fektették két vállra az ellenfelüket, akik ezúttal nem hagytak "hosszú pórázt". Alig 1-2 találatnyi távolságra sikerült meglépni Divéki Péteréknek az első félidőben, és ez az összkép a folytatásban sem változott meg gyökeresen. A hazaiak rendületlenül jöttek előre, mindvégig tartani tudták fiaink tempóját, nem fáradtak bele a folyamatos zárkózásba, így az utolsó sípszóig kiélezett meccset láttak a nézők. Együttesünk sikerében a hellyel-közzel hatékonyan működő védekezés játszott meghatározó szerepet.

(férfiak – Budapest Bajnokság I/A.) Híd Unió Varánuszok – ELTE-BEAC 26-29 (11-12)

rotterKosárlabda

(nők – amatőr NB I., 5-8. hely) ELTE-BEAC Újbuda U23 – BKG DSE 73-57 (14-13, 22-17, 22-15, 15-12)

(nők – Budapest Bajnokság, A csoport) ELTE-BEAC – NKE-KTK DSE 44-63 (12-18, 11-16, 6-15, 15-14)

(nők – MEFOB, helyosztók) USC Szeged – ELTE-BEAC 75-38 (18-3, 11-9, 21-12, 25-14)

(férfiak – NB II., Közép “A” csoport) BKG DSE – ELTE-BEAC 102-68 (28-14, 31-18, 25-19, 18-17)

(férfiak – MEFOB, helyosztók) ELTE-BEAC – DMSE 78-43 (18-11, 19-10, 16-4, 25-18)

Labdarúgás

(férfiak – BLASZ III.) ELTE-BEAC I. – Sziget Sport Akadémia 11-0

(férfiak – BLASZ IV.) ELTE-BEAC II. – Dinamo Torpedo KSE 3-4

(nők – BLSZ 3/4-ed pályás bajnokság) ELTE-BEAC – Metis NFC 0-2

DSCN6532Modern jazztánc

Rangos elismerésekkel díjazták Wéber Edina tanítványainak előadásait! Lenyűgözően teljesített az ELTE Modern jazztánc versenyző csapata a Tánc-Kiállítás című országos modern- és kortárstánc, mozdulatművészeti versenyen. Tánccsoportunk koreográfiáit, a Dzsungelharc (moderntánc) és a Street View (kortárstánc) produkciókat a második, illetve a harmadik helyre ítélte a neves művészi torna és jazztánc oktatókat felvonultató zsűri. Különdíjakból sem szenvedtünk hiányt: a döntnökök Pék Kriszti és Szén Lilla Lélektükör című koreográfiáját emelték ki külön a mozdulatművészet duett kategóriában. Lányaink felkészítője, Wéber Edina megítélése szerint emlékezetes versenyt zárt társaságunk, akik méltán képviselték a BEAC sportegyesületét, és öregbítik az ELTE hírnevét.

mefob_2016Tájfutás

Minden szinten szinte minden: csapatban, váltóban, sprintfutamban és normáltávon is remekeltek tájfutóink, sőt Liszka Krisztián és Zsigmond Vanda a Főiskolai Világbajnokságra kvalifikálták magukat. A Miskolci Egyetemi Körcsarnok és a Kemény Dénes Sportuszoda közvetlen szomszédságában ragyogó napsütésben kezdték, emberpróbálóan hideg és esős időben fejezték be az indulók Tájékozódási Futó MEFOB-ot.

Sportszervezőnk, Zsigmond Vanda belülről élte meg a két nap történéseit: "A nyitónapon még ideális időjárási körülmények között teljesítették sportolóink a sprint pályákat. Nagyon gyors verseny volt, ugyanakkor igen komoly technikai feladat elé is állította minket a pályakitűző, színvonalas pályákat kellett leküzdenünk. Szombat délután már nem volt annyira kegyes hozzánk az időjárás, kissé szemerkélő esőben álltak fel a váltók a tömegrajthoz. Hosszított sprintversenyhez hasonló pályákon futottunk, amelyek pörgősebbek voltak a délelőttinél. Nagyon izgalmas és látványos versenyen a sportpályáról indulva és oda érkezve, az Egyetem parkjában és kollégiumi épületeit érintve futottunk. Vasárnap komoly harcot vívtunk az elemekkel: 5-7 °C volt, és zuhogó eső. Szerencsére nagyobb sérülés nélkül, és szép eredményekkel zártuk a napot. A normál távú versenyen egyaránt találkozhattunk rövidebb, technikásabb átmenetekkel, és hosszú, több kilométeres útvonalválasztásokkal is."

A váltó női és férfi számában is dobogóra állhattak egyetemünk csapatai - sorrendben: egy bronz, egy ezüst a mérleg -, míg a normál távon második helyen záró Liszka Krisztián és negyedikként célba érkező Zsigmond Vanda megfelelt a válogatón és már a Főiskolai Világbajnokságra hangolhatnak. Csapatban is remekeltek tájfutóink: az intézmények közötti versenyt második helyen zárta az ELTE.

IMG_6596Tollaslabda

Páros(b)an szép az élet - tollasozóink is ebben a műfajban szerepeltek a legsikeresebben a veszprémi MEFOB-on! Öt párosunk is dobogóra állt a Pannon Egyetem idén megújult sportcsarnokában megrendezett tornán: Papp Violetta és Leskó Mariann duója az igazolt versenyzők mezőnyében a második, az amatőrök között az első helyen zárt. Mariann számára itt még nem ért véget az éremhalmozás: a profi kategóriában Tóth Richárddal kart karba öltve bronzérmet szerzett, míg a sportágat lelkesedésből űzők női mezőnyében mindenki maga mögé utasított. Ezt a bravúrt Sulyovszky Andrea, Tóth Richárd kettőse is elmondhatja magáról a vegyes párosok között, míg Olajos Balász és Kemény Márk duója egyetlen vereséget jegyzett a játéknapok során - igaz, azt épp a fináléban. Nem maradtunk sikerélmény nélkül a nyitónapi csapatversenyek során sem: egyetemi kontingensünk számára egyedül a pécsiek elleni döntőben került túl magasra a léc.

Vízilabda

(férfiak – Gyarmati Dezső Felnőtt Bajnokság, felsőház) Sportliget Sport Egyesület – ELTE-BEAC Vízilabda DSK 12-8 (1-2, 4-1, 4-3, 3-2)

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech