P6295264 1

A (kiegészítő) sportok varázslatos világa III. rész

2019. 09. 16.
P6295264 1

Cikksorozatunk záró részében a BEAC Spartan csapat megalakulásáért végzett közös munkáról és tervekről olvashatunk.

Előző részünket ott fejeztük be, hogy Farkas Lilla polefitness vezetőedzőnk a Spartan Race-en került közelebbi barátságba egy másik BEAC-os sportolóval, a labdarúgó Juhász Petivel. Az élményekről és a megkezdett közös munkáról, tervekről Peti írt részletesebben.

"Emlékszem, amikor tizenpár évesen nézegettem először a Spartan versenyekről készült fotókat. Kúsznak a sárban, térdelnek a szögesdrót alatt, cipelik a homokzsákot... Ez aztán menő! Majd egyszer szeretnék olyan formában lenni, hogy ezeket én is meg tudjam csinálni. Teltek múltak az évek és megismertem egy személyi edzőt, aki már évek óta járta a különböző helyszíneket az akadályversenyekre. Feltörtek bennem a régi emlékek és addig hallgattam a jobbnál jobb sztorikat, amíg mondtam neki, hogy idén Nagykanizsán ott leszek. Előre szólt, hogy lehet be fog rántani a dolog. Így is lett. Nagykanizsán a Sprint verseny után úgy értem be a célba, hogy GYERE RÁM EPLÉNY! Alig vártam a következő versenyt.

Mik a céljaim? Először is, mivel idén kezdtem el a Spartan részvételt, így a 2019-es évre nagy céljaim nincsenek. A labdarúgásnak és a konditermi edzéseknek köszönhetően késznek érzem magam a különböző távok megtételéhez. Szeretnék még idén letudni minden távot. Szépen "fokozatosan" belépni a sűrűjébe. Utána nincs más hátra, mint előre. Döntögetni a saját egyéni rekordokat.

Nagykanizsára egy fárasztó bajnoki futballmeccs után mentem, a versenyre nem is tudtam teljes mértékben regenerálódni. Az időt, amit belőttem magamnak, két perccel léptem túl. Ezt betudhatom az egyes akadályoknál való sorban állásnak is, így elégedett voltam a teljesítménnyel. Nagyon pozitívan hagytam el a fesztiválterületet és tértem büszkén haza az első ”spártai” érmemmel. A legutóbbi eplényi versenyen, ami köztudottan az egyik legnehezebb a sok és meredek emelkedő miatt, elkövettem a lehető legnagyobb hibát. Elfutottam magam a legelején. Homokzsákkal a nyakunkban rajtoltunk fel a sípályán, ahol elég nagy tempót diktáltam.

Ez később vissza is ütött, hiszen a következő meredek domboldal mászásánál elkezdett görcsölni a vádlim. Az első ivópontra érkezéskor pedig hihetetlen nagy izomrángások és remegések mutatkoztak meg a vádlijaimon. Szerencsére volt nálam só és magnézium, aminek köszönhetően elmúltak ezek és éppen a görcs előtti állapot határán tudtam tartani az izmaimat. Így amikor elkezdtem volna futni, jelzett a szervezetem, hogy nem kellene... Ebből kifolyólag csalódott vagyok, hiszen jobb időt mehettem volna. Az eddig ismeretlen akadályokat sikerült viszont megcsinálnom, aminek nagyon örültem és plusz, extra löketet adott a verseny további részére. A látvány az eplényi domb tetejéről lenyűgöző volt, valamelyest kiengesztelt a nehézkes feljutás után. Összességében megtapasztalhattam milyen átlépni azt a határt, amire nem is gondol az ember, hogy valaha sikerülhet. Így úgymond egy új éne születik a versenyen. Nem az lesz már, aki előtte volt. Sokkal szívósabbá és kitartóbbá válik. Ebből az élete hátralévő részére erőt tud meríteni, és ebbe belegondolva... nincs lehetetlen!

Lillával hasonlóak a motivációink és céljaink, meg persze a gyökerek, mint ELTE-n végzett sportszakosok, BEAC-os sportolók és BEAC-os sportösztöndíjasok, gondoltunk egyet és csapatot szerveztünk. Megalapítottuk a BEAC Spartant, akikkel első körben együtt nevezünk az október 5-i kazincbarcikai versenyekre, igyekszünk motiválni a kezdőket, hogy vágjanak bele életük egyik nagy kalandjába, sőt, már a közös csapat póló is tervezés alatt áll! Már közel harminc BEAC-os nevezésünk van októberre, és több mint ötvenen vagyunk a csoportban, akik hosszabb távon velünk szeretnének készülni, versenyezni. Ez a létszám azért is fontos, mert így biztosan kapunk csapatkedvezményt a nevezésekhez.

Idővel talán akadályfutó edzéseket is szervezünk majd és egy újabb sportágban álmodhatunk nagyot a BEAC kötelékein belül. Egyelőre amatőr, vagyis Open kategóriában, később talán korosztályos versenyzői (Age Group) vagy Elit kategóriában is."

Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy a BEAC színeiben Te is megmérettesd magad, az októberi versenyhez a csapatkódot a BEAC Spartan FB csoportban, vagy az [email protected] címen érdeklődve szerezhetitek meg. Ezzel a kóddal az úgynevezett "15+ fős csapat kedvezményt" is megszerezhetitek.

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech