P6295264 1

A (kiegészítő) sportok varázslatos világa III. rész

2019. 09. 16.
P6295264 1

Cikksorozatunk záró részében a BEAC Spartan csapat megalakulásáért végzett közös munkáról és tervekről olvashatunk.

Előző részünket ott fejeztük be, hogy Farkas Lilla polefitness vezetőedzőnk a Spartan Race-en került közelebbi barátságba egy másik BEAC-os sportolóval, a labdarúgó Juhász Petivel. Az élményekről és a megkezdett közös munkáról, tervekről Peti írt részletesebben.

"Emlékszem, amikor tizenpár évesen nézegettem először a Spartan versenyekről készült fotókat. Kúsznak a sárban, térdelnek a szögesdrót alatt, cipelik a homokzsákot... Ez aztán menő! Majd egyszer szeretnék olyan formában lenni, hogy ezeket én is meg tudjam csinálni. Teltek múltak az évek és megismertem egy személyi edzőt, aki már évek óta járta a különböző helyszíneket az akadályversenyekre. Feltörtek bennem a régi emlékek és addig hallgattam a jobbnál jobb sztorikat, amíg mondtam neki, hogy idén Nagykanizsán ott leszek. Előre szólt, hogy lehet be fog rántani a dolog. Így is lett. Nagykanizsán a Sprint verseny után úgy értem be a célba, hogy GYERE RÁM EPLÉNY! Alig vártam a következő versenyt.

Mik a céljaim? Először is, mivel idén kezdtem el a Spartan részvételt, így a 2019-es évre nagy céljaim nincsenek. A labdarúgásnak és a konditermi edzéseknek köszönhetően késznek érzem magam a különböző távok megtételéhez. Szeretnék még idén letudni minden távot. Szépen "fokozatosan" belépni a sűrűjébe. Utána nincs más hátra, mint előre. Döntögetni a saját egyéni rekordokat.

Nagykanizsára egy fárasztó bajnoki futballmeccs után mentem, a versenyre nem is tudtam teljes mértékben regenerálódni. Az időt, amit belőttem magamnak, két perccel léptem túl. Ezt betudhatom az egyes akadályoknál való sorban állásnak is, így elégedett voltam a teljesítménnyel. Nagyon pozitívan hagytam el a fesztiválterületet és tértem büszkén haza az első ”spártai” érmemmel. A legutóbbi eplényi versenyen, ami köztudottan az egyik legnehezebb a sok és meredek emelkedő miatt, elkövettem a lehető legnagyobb hibát. Elfutottam magam a legelején. Homokzsákkal a nyakunkban rajtoltunk fel a sípályán, ahol elég nagy tempót diktáltam.

Ez később vissza is ütött, hiszen a következő meredek domboldal mászásánál elkezdett görcsölni a vádlim. Az első ivópontra érkezéskor pedig hihetetlen nagy izomrángások és remegések mutatkoztak meg a vádlijaimon. Szerencsére volt nálam só és magnézium, aminek köszönhetően elmúltak ezek és éppen a görcs előtti állapot határán tudtam tartani az izmaimat. Így amikor elkezdtem volna futni, jelzett a szervezetem, hogy nem kellene... Ebből kifolyólag csalódott vagyok, hiszen jobb időt mehettem volna. Az eddig ismeretlen akadályokat sikerült viszont megcsinálnom, aminek nagyon örültem és plusz, extra löketet adott a verseny további részére. A látvány az eplényi domb tetejéről lenyűgöző volt, valamelyest kiengesztelt a nehézkes feljutás után. Összességében megtapasztalhattam milyen átlépni azt a határt, amire nem is gondol az ember, hogy valaha sikerülhet. Így úgymond egy új éne születik a versenyen. Nem az lesz már, aki előtte volt. Sokkal szívósabbá és kitartóbbá válik. Ebből az élete hátralévő részére erőt tud meríteni, és ebbe belegondolva... nincs lehetetlen!

Lillával hasonlóak a motivációink és céljaink, meg persze a gyökerek, mint ELTE-n végzett sportszakosok, BEAC-os sportolók és BEAC-os sportösztöndíjasok, gondoltunk egyet és csapatot szerveztünk. Megalapítottuk a BEAC Spartant, akikkel első körben együtt nevezünk az október 5-i kazincbarcikai versenyekre, igyekszünk motiválni a kezdőket, hogy vágjanak bele életük egyik nagy kalandjába, sőt, már a közös csapat póló is tervezés alatt áll! Már közel harminc BEAC-os nevezésünk van októberre, és több mint ötvenen vagyunk a csoportban, akik hosszabb távon velünk szeretnének készülni, versenyezni. Ez a létszám azért is fontos, mert így biztosan kapunk csapatkedvezményt a nevezésekhez.

Idővel talán akadályfutó edzéseket is szervezünk majd és egy újabb sportágban álmodhatunk nagyot a BEAC kötelékein belül. Egyelőre amatőr, vagyis Open kategóriában, később talán korosztályos versenyzői (Age Group) vagy Elit kategóriában is."

Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy a BEAC színeiben Te is megmérettesd magad, az októberi versenyhez a csapatkódot a BEAC Spartan FB csoportban, vagy az [email protected] címen érdeklődve szerezhetitek meg. Ezzel a kóddal az úgynevezett "15+ fős csapat kedvezményt" is megszerezhetitek.

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni Jooble