2 BEAC 75 zászló

115 éves a magyar egyetemi sport zászlóshajója!

2013. 11. 04.
2 BEAC 75 zászló

November 5-én 115. születésnapját ünnepli a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club – alighanem a számmisztikusok is megirigyelnék a dátumok ezen összecsengését.

A XIX. század nyolcvanas éveiben kiemelkedő férfiak ismerték fel a testedzés, a rendszeres sportolás ember- és jellemformáló erejét, és ennek hatására alig másfél évtizeddel később, 1898. november 5-én alakult meg az egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező magyar sportegyesület, a BEAC. Első elnökéül a világhírű tudóst, a jeles államférfit és természetbarátot, báró Eötvös Lorándot választották.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem sportegyesülete már az első évektől fogva az éledező versenysport egyik fontos tényezőjévé vált. Amit a tudományegyetem jelentett és jelent a felsőoktatásban, azt jelentette mindig és jelenti ma is a BEAC az egyetemi sportban. Szellemiséget, az alapértékek tiszteletét, viszonyítási pontot, a hagyományok ápolását. Eötvös Loránd hitvallását követve az egyesület mindenkori vezetése küldetésének tartja a testkultúra fejlesztését és az egészséges életmód népszerűsítését. Nem csak az ELTE falain belül, de társadalmi szinten is hatást gyakorolva a jövő nemzedékek életére.

A klub arculatára mindvégig jellemző volt, hogy a sportágak igen széles választékát tárta az érdeklődők elé, és jelentős szerepet játszott több sportág hazai meghonosításában, népszerűsítésében. Így a századforduló táján és az azt követő években alakult meg a labdarúgó, asztalitenisz és gyeplabda szakosztálya, míg a ’60-as évektől kezdődően a tájfutás, sportgimnasztika, rögbi és karate szakosztályok kezdték meg működésüket fekete-fehér színekben.

Az egyesület fennállása óta öt olimpiai bajnokot adott a magyar élsportnak. 1912-ben dr. Prokopp Sándor lövészetben, 1936-ban Csík Ferenc 100 méteres gyorsúszásban és dr. Rajczy Imre a kardcsapat tagjaként, 1952-ben öttusa csapatban Kovács Aladár, 1968-ban Németh Angéla gerelyhajításban szerzett olimpiai bajnoki címet. Sportolóik 1898 óta 7 világbajnoki címet és több mint 400 magyar bajnoki címet szereztek a különböző sportágakban.

A BEAC dinamikusan növekvő tagsága elsősorban az ELTE hallgatóira és oktatóira épül, míg az utánpótlás korosztályban meghatározóan a XI. kerület iskoláinak diákjait találjuk. Közel 2000 rendszeresen sportoló hallgatójával a főváros egyik legnagyobb szabadidősport klubjává vált a magyar egyetemi sport zászlóshajója, amely az ELTE tanulóival szoros együttműködésben sok öregedő félben levő szakosztályt, sportágat élesztett újjá. Sőt, új, a hallgatókat nagy létszámban megmozgató sportágakban is mozgási lehetőséget nyújt az egyetemi polgároknak.

A klub a tömegsport mellett napjainkban is nagy figyelmet szentel az élsportnak. Az atléták rendszerint több számban is országos bajnoki címeket nyernek, sőt, Vári Edit gátfutó a pekingi olimpiai magyar induló között szerepelt. A női kosárlabdacsapat hosszú ideje a sportág honi történetének meghatározó tagja, ahol Balogh „Bubu” Judit vezetésével a dobogó legmagasabb fokán is álltak már. A sakk mellett az utóbbi évek leggyorsabban fejlődő szakosztálya a triatlon, akik a Hawaii Triatlon Világbajnokságot is megjáró Kis Gyula vezetésével már OB csapatérmeket, egyetemi országos bajnokságot is nyertek.

A BEAC jövőképe, hogy egy olyan hírnevű, szakmai, sport és egyetemi körökben viszonyítási pontként számon tartott klub legyen, ahol a szervezet irányításában a hallgatók meghatározó szerephez jutnak, illetve ahol az egyetemi polgárok egyre növekvő számban sportolnak rendszeresen.

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech