IMG 20150419 143622

Tornagyőzelmet ér a BEAC Mókusok céltudatos támadójátéka!

2015. 04. 21.
IMG 20150419 143622

A tizenhárom vitt cél és a mérkőzésről mérkőzésre összeszedettebb teljesítményt nyújtó védelem a dobogó legfelső fokáig juttatta rögbi együttesünket az Egyetemi Hetes Rögbi Bajnokság szegedi fordulóján.

Rögbi:

Az Egyetemi Hetes Rögbi Bajnokság legutóbbi fordulóját Szegeden rendezték meg, amely megmérettetésen együttesünk és a házigazdák mellett a pécsi, debreceni és gödöllői egyetemisták egy kiváló minőségi pályán, a vártnál sokkal szebb időben játszották le a mérkőzéseket. Csapatunkat az utóbbi időszakban kisebb-nagyobb sérülések hátráltatták, így fiaink mindösszesen egy cserejátékossal vágott neki a körmérkőzéses szisztémájú viadalnak, amelyen soraink közt tudhattunk egy öt év után visszatérő, valamint egy újonnan debütáló játékost is.

A torna nyitányán a mieinkre a vendéglátó szegediek vártak, akikkel a legutóbbi találkozásunkhoz képest lényegesen szorosabb és küzdelmesebb harcot vívtunk. Az őszi 43-0-hoz képest az eredményjelző 17-12-es BEAC sikerről árulkodott, ám a védekezésben elkövetett komoly hibák az Álmoskönyvek szerint nem sok jót ígértek a soron következő, címvédő elleni ütközetre - a Gödöllői Ördögök részéről nem is volt "pardon"! A találkozó első félidejében ellenlábasunk hatékonyan használta ki a hátsó sorunkban tapasztalható kuszaságot, amely nagyban megalapozta ötpontos győzelmüket (21-26) a meccs második felére összjátékban alaposan feljavuló csapatunk ellen. A pécsiekkel vívott meccsre nyoma veszett a kezdeti görcsösségnek, ráadásul a helyenként szép egyéni megmozdulásokkal tarkított összecsapás magabiztos, 28-0-s Mókus-sikert hozott. Ennek a diadalnak köszönhetően fiaink sokkal kedélyesebb állapotban várták a utolsó kört, ahol a körbeveréseknek köszönhetően még a tornagyőzelmükre is jó esélyt nyílt.

A Debrecen elleni összecsapás a kilátogatók szerint a torna egyik leglátványosabb, legparázsabb párharcát hozta: a bajnokságot vezető hajdúságiak már a mérkőzés elején vezetést szereztek és ezt követően is komoly veszély rejlett minden megmozdulásukban. Az első félidő közepére azonban már összeállt csapatunk játéka, és fiaink hősies védekezésének köszönhetően több pontot már nem is szerzett ellenfelünk. Ellenben a Mókusok három remekbe szabott célt is szereztek (19-5), aminek eredményeként nem csupán a győzelmet jelentő három pontot sikerült bezsebelniük, egyszersmind az aranyérmeket is!

Csapatmunka volt ez a javából - erről árulkodnak a statisztikák is! A torna során vitt tizenhárom cél hét játékos között oszlott szét együttesünkön belül, míg rúgóink a tizenhárom jutalomrúgásból tízet(!) értékesítettek. Végezetül debütáló játékosunk teljesítménye mellett sem szabad szó nélkül elmennünk: egyáltalán nem illetődött meg a tűzkeresztségen áteső újoncunk, sőt az utolsó mérkőzésen még célt is szerzett. Adott az alap, amelyre rögbiseink építhetnek - folytatás május 10-én, Gödöllőn!

Atlétika:

vargaiArany- és bronzérmet hozott az ELTE ADSK versenyzői számára a jubileumi Vivicitta félmaratoni távja! A margitszigeti központtal zajló 30. Telekom Vivicitta Városvédő futás szervezőinek vasárnapi hírleve emlékeztet arra, hogy erre a távra már egy hónappal ezelőtt betelt a 8500 fős nevezési limit, így csaknem negyedórán át tartott, míg az utolsó futó is sorra került a rajtnál. Az idén először kétnapos fesztiválra 75 ország több mint 2000 futója érkezett Budapestre, a legtöbbjük a félmaratonon indult. Egészen távoli vidékekről is érkeztek nevezések, többek között Azerbajdzsánból, Bolíviából, Pakisztánból, Vietnámból, Bahreinből, Mexikóból, Kirgizisztánból, Palesztinából, Mongóliából, Üzbegisztánból és Costa Ricáról. A legtöbben Olaszországból (212), Angliából (153) és Németországból (148) jöttek a magyar fővárosba. A mezőnyt Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes és Czene Attila, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke indította útnak.

A férfiak félmaratoni mezőnyben az első hat kilométeren az érdi Bartos Dávid vezette a mezőnyt, de akkor az ELTE ADSK színeiben induló, 42 éves Varga István utolérte 17 évvel fiatalabb ellenfelét és attól kezdve nem engedett maga elé senkit. "Kicsit féltem, mert hamar, már majd tíz perccel a rajt előtt beálltam a sorba, és bár nem merevedtem le, ennek ellenére az első két kilométert óvatosan kezdtem. A fordítóig hárman futottunk együtt, és bár nem robbantottam, a többiek nem tudták tartani a ritmust, így fokozatosan leszakítottam őket. A táv feléig viszonylag lazán ment, azonban a pesti oldal már nem volt könnyű menet: szembeszél fújt végig az Árpád hídig." - idézi a közlemény győztes futónkat, akiben először abban a pillanatban tudatosult benne a győzelem lehetősége, amikor felért a hídra. Versenyzőnk első Vivicitta-sikerét érte el.

A nőknél a 2012-es maratoni magyar bajnok, a 44 éves taksonyi Merényi Tímea Krisztina a félmaraton Vivicittá-programba kerülése óta az eddigi legjobb idővel szerezte meg az első helyet. Ebben a számban sem maradtunk dobogós helyezés nélkül: az ELTE ADSK futója, Rozsnyai Lilla kiegyensúlyozott teljesítményével bronzéremig masírozott.

férfiak - 1. Varga István (ELTE ADSK) 1:11:31 óra; 2. Soós Dániel (BHSE) 1:12:04; 3. Martin Chouteau (francia) 1:12:16

nők - 1. Merényi Tímea Krisztina (BHSE) 1:20:32 óra; 2. Brassay Réka (VEDAC) 1:23:23; 3. Rozsnyai Lilla (ELTE ADSK) 1:24:37

srpZárszónak is jut egy örömhír: a szerdán nyilvánosságra hozott hivatalos szintidők alapján korábbi ELTE-s hallgatónk, Srp Miklós 50 km-es gyaloglásban biztos induló a 2016-os riói olimpián. Rajta kívül Papp Krisztina női maratonban, Madarász Viktória női 20 km-es gyaloglásban, Hellebrandt Máté férfi 20 km-es gyaloglásban szerzett kvótát az ötkarikás játékokra. A Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, Gyulai Miklós elmondta, a követelményrendszer jelentősen szigorodott a korábbi olimpiákhoz képest, aminek negatív hatása lehet a magyar atléták riói létszámára. A MASZ elnöke a várakozásokkal kapcsolatban hozzátette, nincs konkrét célkitűzés a játékokra. Az ugyanakkor valamennyi indulónkkal szemben elvárás, hogy saját tudásához mérten teljesítsen, és minden tőle telhetőt megtegyen a minél sikeresebb szereplés érdekében.

Asztalitenisz:

DSC02339Magas labda volt?! Párosban és csapatban a negyeddöntő, egyéniben a nyolcaddöntő jelentette a végállomást versenyzőinknek a MEFOB-on! A Pécsett rendezett országos bajnokság párharcait az ünnepélyes megnyitót követően két világbajnokunk, Klampár Tibor és Gergely Gábor bemutató mérkőzése vezette fel. A nap nyitásaként a csapatversenyekre került sor, amelynek mezőnyben 16 társaság képviseltette magát. Fiaink első mérkőzésüket a Pannon Egyetem ellen vívták meg: a továbbjutó fél kilétére vonatkozó döntést a párosra hagyták, amelyet tandemünk magabiztos 3-0-s sikerrel söpört be. A következő körben már a hétről hétre magasabb osztályban edződő debreceniek vártak a mieinkre, akik csupán megszorítani sikerült az egyéni párbajok során, felülmúlni nem.

Hasonló koreográfiát hozott a párosok versenye is! Duónk ismét egy Pannon Egyetemről érkező tandemmel kezdett, s magabiztos győzelmüket követően a sorsolás szeszélye egy végső győzelemre is esélyes párost sodort a mieink útjába. A papírforma ebben a párharcban sem borult, így fiaink egy végül döntőig menetelő kettőstől kaptak ki.

Kora délután az egyéni versenyek is megkezdődtek: a férfiak 4 fős, a nők 3 fős csoportokba sorsolták a szervezők. Az NB II., NB I.-es és Extraligás indulókat felvonultató mezőnyben versenyzőik a leggyengébb besorolást kapták, így a továbbjutás elérése már önmagában bravúrral ért fel. Kiemelés ide vagy oda, áron és Ági is nyolcaddöntőbe jutott, ám ott mindkét versenyzőnket egy NB I.-es játékos búcsúztatta nagy küzdelmek árán.

Nagypályás labdarúgás:

(férfiak - BLASZ III.) Bp. Polgári SC – ELTE-BEAC 2-3

(férfiak - BLASZ IV.) Újpesti Haladás II. – ELTE-BEAC II. 2-2

Kosárlabda:

(nők - amatőr NB I.) BKG DSE ELTE-BEAC Újbuda 65-90 (15-19, 15-31, 16-20, 19-20)

(nők - Budapest Bajnokság) ELTE-BEAC – BC Csepel 37-35 (10-8, 6-9, 8-11, 13-7)

(férfiak - NB II. Közép csoport) ELTE-BEAC – JKC 73-77 (16-21, 23-22, 10-18, 24-16)

Röplabda:

(nők - Budapest Bajnokság) ELTE-BEAC – KRA 3:0 (25-19, 25-7, 25-15)

(nők - Budapest Bajnokság) TFSE-KRA – ELTE-BEAC 0:3 (13-25, 24-26, 14-25)

Vízilabda:

(férfiak - Gyarmati Dezső Felnőtt Bajnokság) ELTE-BEAC Vízilabda DSK – OSC felnőtt 7-11 (1-3, 3-3, 1-4, 2-1)

Magyarul is elérhető.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech