Irisz23

Tévhitek a jógával kapcsolatban

2019. 03. 25.
Irisz23

Tölgyesi Írisz jógaoktatónk egy cikkben gyűjtötte össze a leggyakoribb tévhiteket a jógázással kapcsolatban

Tölgyesi Írisz jógaoktatónk egy cikkben gyűjtötte össze a leggyakoribb tévhiteket a jógázással kapcsolatban: "Szeretnék néhány vicces és tanulságos sztorit megosztani veletek, amiket a jógás pályafutásom során tapasztaltam. Sokak fejében vannak elképzelések a jógával kapcsolatban, pedig ez nem egy olyan dolog amit be lehet skatulyázni."

Tévhit #1 - A jóga csak ülés és bambulás

7 évvel ezelőtt, amikor oktatni kezdtem, sok mindenkitől hallottam, hogy Ő nem jógázik, mert unalmas, csak ülünk és nem történik semmi. Nem stílusom, hogy bárkit is bármiről meggyőzzek, de azért meghívtam őket 1-1 foglalkozásra, ahol az első 5 perc után kiderült, - miután elvörösödtek és leverte őket a víz -, hogy a jóga nem is olyan lepkefing, mint ahogy gondolták. Hozzátenném, hogy akkoriban még nem volt annyira elterjedt a jóga Magyarországon, mint napjainkban, és elsősorban egy szűkebb, spirituálisan nyitott réteget vonzott. Az órák hangulata, a keleti technikák használata valamiféle felszabadító, a mindennapok fölé emelő érzést adott a gyakorlók számára. Persze már akkor is sokan használták a hátfájás és gerincproblémák orvoslására illetve egészségmegőrzés céljából.

Tévhit #2 - A jógához hajlékonynak kell lenni

Az első jógatanárom 2-3 óra után bejelentette, hogy Ő még ilyen merev testű nőt, mint én, nem látott.... Úgyhogy azt az állítást, mely szerint a jóga csak hajlékony embereknek való, a saját tapasztalataimmal 100%-ban cáfolni tudom. A jógában mindenki onnan indul ahol éppen tart, és ennek alapján születik meg a fejlődés. A jógik, a jóga ászana rendszerét azért dolgozták ki maguknak, hogy képesek legyenek fájdalom nélkül, hosszú ideig (hetekig, hónapokig, évekig) kényelmesen ülni és a szellemi fejlődésükre, a meditációra koncentrálni. Egyikük sem rongybabaként vagy cirkuszi artistaként született és nem is volt céljuk a test ilyen jellegű fejlesztése. Mindössze egészségesen akarták tartani magukat. Másik irányból megvilágítva a témát, le kell szögeznem, hogy egy merev testet sokkal könnyebb nyújtani, mint egy hiperhajlékony embernek megtanítani, hogyan gyakoroljon megfelelően. A jóga célja soha nem kizárólag a testi szinten mérhető, sokkal fontosabb, hogy összességében milyen fejlődés megy végbe a gyakorló életében, életmódjában, közérzetében.

Tévhit #3 - A jóga csak egy sportág

Manapság valóban sokan választják a jógát mint testmozgást, sőt sportolók is előszeretettel alkalmazzák nyújtás és állóképesség növelés céljából. Aláírom, a jóga egy csodálatos mozgásforma, tele nyújtással, erősítéssel, egyensúlypózokkal, gerinccsavarással. Ezek a dolgok jól esnek mindenkinek, és szükségesek egy egészséges test karbantartásához. Azonban a jóga nem kifejezetten a naciban feszülő fenékről és az attraktív pózok kivitelezéséről szól. Sokkal inkább arról a munkáról, ami belülről tesz széppé és egészségessé egy embert. A jógik olvasatában a hajlékonyság és az erős izomzat nem célja, mindössze mellékhatása a jógának. A valódi érték a kitartás, a fegyelmezettség, az akaraterő, az alázat és a koncentrációra való képesség, mindezek olyan kvalitások, melyek a jóga gyakorlásán keresztül kialakulnak.

Tévhit #4 - A jóga az ördög műve

Mind a mai napig lehet olyan cikkeket olvasni, mely szerint a jóga módszerei az ördögtől valók. Ezeket a feltevéseket soha nem tudtam komolyan venni, ám tudom, hogy miben gyökereznek. Az ősi jógiknak rengeteg módszerük volt arra, hogy eljussanak saját valódi lényük megismeréséhez, például drasztikus légzéstechnikákkal dolgoztak vagy vizualizációs gyakorlatokat és mantra meditációkat végeztek. Ezek a módszerek és maga a hinduizmus hitvilága nem egyezik a keresztény tanokkal, előbbi szinte ismeretlen, túl egzotikus az európai kultúra számára. Emellett több olyan ember fordul segítségül a jógához , akik idegrendszeri problémákkal, depresszióval, esetleg nem diagnosztizált skizofréniával küzdenek. Mivel az elmeállapotuk nem stabil, sajnos nem lehet tudni milyen hatást vált ki belőlük, ha például elvonulnak egy asramban Indiában és különböző jógagyakorlatokat végeznek. Vannak esetek amikor felerősödik bennük a belső káosz és összezavarodva jönnek haza. Igazság szerint a jóga az egészséges testet és elmét veszi alapul, módszerei nem különböző elmebajok gyógyítására szolgál. Úgyhogy mindenki nyugodjon meg, azért mert valaki jógázik, nem őrült meg, nem kell barlangban élnie, és nem kell vallásként felvennie a hinduizmust. Egyszerűen csak lehetőséget ad magának, hogy egészségesen és tudatosan élje az életét.

Ha kedvet kaptál és kipróbálnád a jógát, keresd fel a BEAC-os jógaórák Facebook-oldalát, ahol minden részletet megtalálsz!

Fotó: Kalamár Ferenc Ákos

Magyarul is elérhető.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech