Sáska webr3

Sportolj velünk! "Északi Hét Csillag Imádkozó Sáska Kung Fu"

2011. 09. 03.
Sáska webr3

Az idei évtől induló ELTE-BEAC Harcművészeti szakosztályunkban reményeink szerint sok ELTE-s megtalálja majd azt az életmódot és mozgásformát, mely személyiségéhez és világlátásához legközelebb áll. Ismerkedjetek meg most először az Északi Hét Csillag Imádkozó Sáska Kung Fuval.

A Stílusirányzat rövid története

Az Északi Hét Csillag Imádkozó Sáska Kung Fu sok száz éves múltra tekint vissza, és mint a legtöbb kung fu irányzat, a kínai Hanan tartományban található, és ma már világhírű shaolin kolostorból indult világhódító útjára. Nyolc generáció nagymesterei örökítették tovább az irányzat hagyományait Kínán belül, majd terjesztették el tanítványaik révén minden kontinensen. Magyarországra Sigung (nagymester) Tix Richárd hozta el az irányzatot a rendszerváltás környékén, aki a jelenlegi stílusvezető nagymester, a Hongkongban élő Lee Kam Wing tanítványa volt. A magyar nagymester halála után három tanítványa vette át a stílus vezetését, köztük Liszka László mester, aki több mint húsz évre visszatekintő harcművészeti tudását most az ELTE hallgatóinak és dolgozóinak adja tovább szakosztályunk oktatójaként. Az Északi Imádkozó Sáska Kung fu nem csak egy gyönyörű mozgáskultúra – több mint negyven pusztakezes és több mint huszonöt fegyveres formával -, mely ötvözi az imádkozó sáska hatékony harci modorát és állásaiban a majom stabil mozgását, e mellett igen hatékony önvédelmi rendszer is. Mivel az ellenfél egyensúlyának megbontására épül – sok benne a fogás, húzás –, viszonylag kis súlyú vagy kevésbé erős alkatú emberek, akár hölgyek is sikeresen űzhetik, és náluk jelentősen erősebb ellenfél támadásával szemben is sikeresen védekezhetnek.

Chi kung

Mint minden kung fu irányzathoz, az imádkozó sáskához is tartozik egy chi kung mozgásrendszer, mely a kung fu kötelező eleme is, de önállóan is végezhető, rekreációra is kitűnően alkalmas mozgásforma. A chi kung egy ősi, több ezer éves hagyományra épülő egészségmegőrző és erősítő gyakorlatsorozat. A légzés szabályozása közben végzett lassú nyújtó gyakorlat kiváló hatással van az izmokra és ízületekre, a belső szervek működésére, valamint belső energiánk (chi-nk) megőrzésére és megerősítésére. Sokak szerint chijük tökéletes uralása teszi a shaolin harcosokat képessé arra, hogy elképesztő fizikai terheléseket elviseljenek, fejjel törjenek szét betontömböket vagy testük elviselje egy hegyes lándzsa szúrását különösebb sérülések nélkül. Természetesen ezt a szintet elérni egy élet munkája, de számunkra nem is ez a cél.

Egy valódi közösség

A mellett, hogy a kung fu fegyelmet és kitartást igényel, jó közösségformáló hatása is van. Nyári edzőtáboraink és téli chi kung táboraink a kemény edzések és a nyugtató meditációk mellett bővelkednek bulikban, közös kirándulásokban, és olyan emlékekben, melyeket még évek múlva is örömmel fogtok együtt feleleveníteni. Nem beszélve azokról a nagyobb volumenű rendezvényekről, melyeken Magyarország összes jelentős kung fu iskolája összejön és közösen fejleszti tovább tudását. E mellett Lee Kam Wing nagymester minden évben két hetet országunkban tölt és személyesen tart szemináriumokat a sáskásoknak kezdő szintől egészen a mesterekig. A kung fu maga a gyakorlás. így megismerkedni is csak úgy tudsz vele igazán, ha ellátogatsz edzésünkre és kipróbálod. Az első pár mozdulat után érezni fogod, hogy pont ott vagy ahol lenned kell.

Ha felkeltettük érdeklődésed, keresd mesterünket! Tedd fel neki kérdéseidet, látogass le edzéseinkre!

Liszka László (stílusvezető mester)
Északi Hét Csillag Imádkozó Sáska Kung fu, chi kung, mediball
[email protected]
70/279-7020

Kapcsolódó cikkek:

Magyarul is elérhető.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech