Harcelte

Sportolj velünk: aikido

2011. 09. 03.
Harcelte

Bemutatjuk a Harcművészeti Szakosztály egyik meghatározó tagját: az aikidót. Ennek a sportnak garantáltan magával fog ragadni a hangulata…

Ha valaki megkérdezi, mi az az aikido, akkor azt mondom: japán harcművészet. Ez olyan, mintha egy vak embernek próbálnám leírni az elefántot. Az aikidót kipróbálni olyan érzés, mintha nem is egy másik emberrel, hanem a saját gyengeségeiddel kerülnél szembe. Minden félelmed, minden rejtett hibád a felszínre kerül a gyakorlás során – jó hír, hogy sok edzéssel és a megfelelő módszerrel ezek mind legyőzhetők. Az aikido önmagunk legyőzése. Éppen ezért nincsenek versenyek ebben a harcművészetben. Nincsen erőfitogtatás; nem azért gyakorolják, hogy másokat legyőzzenek, vagy bántsanak. Önmagunk fejlesztése a cél egy gyönyörű és hatékony mozgásrendszer segítségével.
Emiatt kevés a sérülés az aikidóban. És emiatt nehéz. Megütni valakit a kocsma előtt sokkal könnyebb, mint sérülés okozása nélkül megoldani a veszélyes helyzetet.

Az aikido szellemi (lelki) szinten megmutatja az ember igazi személyiségét és megfelelő gyakorlással segít legyőzni a hibáinkat, félelmeinket. De ez csak az egyik oldala. Megmutatja az erősségeket is: bátornak kell lenni ahhoz, hogy az ember szembe tudjon nézni magával. Elszántnak kell lenni, hogy el tudjon menni az edzésekre. Oda kell figyelni, hogy meg tudja tanulni a technikákat. Aki aikidózik, biztos lehet benne, hogy mindez megvan benne. Önbizalmat, nyugalmat ad. Az aikidósok jobban teljesítenek stresszhelyzetben és kevésbé vesztik el a fejüket.

Az aikido testi szinten is fejleszt. Megerősíti az ízületeket és izmokat (persze, izompacsirta senki sem lesz tőle), javítja az egyensúlyérzéket, a mozgáskoordinációt. A sok mozgás fejleszti a szívet és a tüdőt. Hamar megtanul az ember elesni és felállni a technikákból.

Jelentkezz oktatónknál!

Csák Gergő (ELTE TáTK alumni)
aikido
[email protected]
;
20/965-4298

ELTE-seknek nagyon kedvező áron biztosítunk edzési lehetőséget!

Kapcsolódó cikkek:

Magyarul is elérhető.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech