A DSC 7107 1

Régi-új olimpiai bajnok a BEAC-ban!

2016. 04. 28.
A DSC 7107 1

Közel 60 éven át hiányzott kardvívónk, Hámori Jenő neve a BEAC büszkeségfaláról, amely a május 6-ai klubtörténeti bemutatónkon az új, olimpiai bajnokait felsoroló emléktábla felavatásával válik teljessé.

Nagyszabású rendezvénnyel készül az ELTE és a BEAC a magyar sport napjára. A május 6-i eseményen az egyetem köszönti a riói olimpiára készülő hallgatóit, és egyben megnyitja a klub történetét bemutató, „BEAC – Az elsők” című kiállítást. A BEAC ennek keretében rehabilitálja az 1956-ban olimpiát nyerő egykori kardvívóját, Hámori Jenőt, a klub elfeledett bajnokát.

A BEAC büszkeségfalán már 1968 óta öt nagy név szerepelt: Dr. Prokopp Sándor, Csik Ferenc, Dr. Rajczy-Rasztovich Imre, Kovácsi Aladár, és Németh Angéla, a BEAC olimpiai bajnokai. Ez a büszkeségfal azonban sok éven át volt hiányos.

A BEAC korábbi, hiányos dicsőségfala

A II. világháború után, a Rákosi-korszak szovjet típusú sportirányítási modellje erős hatással volt az egyetemi sportéletre is. A sportegyesületeket összevonva új néven, úgynevezett „mozgalmi” jellegű szervezetek irányítása alá helyezték, így 1951. október 29-től a BEAC a Műegyetemi Atlétikai és Football Clubbal (MAFC) közösen Budapesti Haladás néven működött tovább. A Budapesti Haladás mindössze 5 évet ért meg, az 1956-os forradalom alatt első lépésként szüntették meg ezeket a kényszerszervezeteket és kaphatta vissza újra a nevét és autonómiáját a BEAC.

Kovácsi Aladár neve – aki 1952-ben a Budapesti Haladás színeiben lett a magyar öttusa első olimpiai bajnoka – már közismert a BEAC-os berkekben. Hámori Jenő olimpiai bajnok neve azonban egészen napjainkig nem szerepelt az egyesület olimpiai bajnokai között.

Hámori Jenő a Győri Vívó Klubban kezdett el vívni, majd 1952-ben – amikor az Eötvös Loránd Tudományegyetem vegyészhallgatója lett – a Budapesti Haladás színeiben folytatta a páston, mestere pedig Szabó László lett.

A fiatal Hámori Jenő

Először 1954-ben, 21 évesen, a budapesti főiskolai világbajnokságon hívta fel magára a figyelmet, amikor egyéniben és csapatban is ezüstérmet szerzett kardvívásban. Ezt követően az ’55-ös római világbajnokságon a kardcsapatban Gerevich Aladár, Kárpáti Rudolf, Keresztes Attila, Kovács Pál és Palócz Endre mellett világbajnoki aranyérmet szerzett.

1956-ban három fiatal vívó kerülhetett be a „nagyöreg” Gerevich, Kovács, Kárpáti triumvirátus mellé az olimpiai csapatba, Keresztes Attila, Magay Dániel és a kiválóan teljesítő Hámori Jenő.

Az olimpiai csapat november végén érkezett meg Melbourne-be, óriási tömeg fogadta őket, és már ott is mindenki a magyar szabadságharcról beszélt, hiszen alig egy hónap telt el a szovjet bevonulás óta.

A kardcsapat kiváló szereplése szinte elvárás volt a magyarság részéről, ugyanis ebben a versenyszámban akkor már közel 30 éve, az 1928-as olimpia óta volt veretlen a magyar olimpiai csapat, és ’56-ban sem okoztak csalódást. A döntőben végül a lengyelek elleni sima győzelemmel egymásután hatodszorra is a magyar himnuszt énekelhették a kardcsapat-dobogó legfelső fokán. Ezzel Hámori Jenő megszerezte a BEAC 5. olimpiai aranyérmét.

Az olimpiai bajnok kardcsapat (jobbról: Gerevich Aladár, Kovács Pál, Kárpáti Rudolf, Hámori Jenő, Magay Dániel, Keresztes Attila)

Az olimpia után frissen végzett vegyészként a szabadságot választotta és elhatározta, nem tér vissza a kommunista Magyarországra, később a New Orleans-i Tulane Egyetem Orvosi Karának biokémia professzora lett. A rendszerváltás óta nyaranta rendszeresen hazajár, 2003-tól az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, vendégprofesszorként tartott előadásokat.

Az 1956-os forradalom után a Kádár-rendszerre jellemző módon a disszidensek neveit, a külföldön sikeres magyar sportolókat igyekeztek elfelejteni, róluk tudomást nem venni. Így eshetett meg, hogy Hámori Jenő neve közel 60 éven át hiányzott a BEAC büszkeségfaláról. Egészen mostanáig…

A 2016. május 6-i, 15 órakor kezdődő ünnepségen a BEAC eddig elfeledett, hatodik olimpiai bajnokának "rehabilitálására" is sor kerül. A Budapesti Egyetemi Atlétikai Club ez alkalomból leplezi le új, olimpiai bajnokait felsoroló emléktábláját, amely immáron Hámori Jenő nevével lesz teljes.

Magyarul is elérhető.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech