Baltri

Olimpiai távú triatlon a Balatonon

2011. 06. 21.
Baltri

A kiválóan teljesített egyetemi versenyek után az ELTE-BEAC triatlonistái az ország amatőr versenyzőinek legjavával is megmérkőzhettek június 12-én, a nevezési csúcsot döntő VI. Balatonfüredi Triatlon Amatőr Kupán. Ugyan a tavalyihoz hasonló, kirobbanó sikerekről ezúttal nem számolhatunk be, korosztályos szép eredmények azért születtek.

Az amatőr versenyzők egy órával az elit OB elindulása után álltak rajthoz, a hajókikötő 2,5 méter magas molójáról csobbantak a vízbe, a hőfok miatt sokan neoprén dresszben. A 1,5 km-es úszást 39 km-es kerékpárszakasz követte, melyet az erős szél mellett az emelkedőkkel tarkított pálya is nehezített. Az idén megújult pályán a füredi emelkedőt két oldaláról összesen 12-szer kellett megmászni. Végül, a Tagore-sétány lombjai alatt 9 km-es futás után ért célba a mezőny.

Férfi indulóink közül Nyári József nyújtotta a legjobb teljesítményt, 2:12:10-es idejével abszolút 22. lett, korosztályában pedig az ötödik helyen végzett. Józsi kerékpáron némileg többet várt magától, futóidejével azonban maradéktalanul elégedett volt: „ilyen jól még sose ment” – írja az edzésonline-on. Margull Dániel (TTK) némileg gyengébb úszással a 6., míg az első számban leggyorsabb csapattársa Bérdi Márk (PPK) 5. korcsoportjában. A triatlonhoz nemrégiben visszatért kiválóan futó Boroznaki Lajos korosztályos 7., a z ex-BTK-s Vági Róbert 10-ként futott át a célvonalon. Két senior sportolónk is teljesítette az olimpiai távot: Orbán Ferenc 2:37:01-el, Székely Mózes (PPK) pedig – két kerékpáros edzés között – 2:57:37-es idővel zárta a versenyt. A csapatban újonc Schmidt Zoltán erejét egyenletesen beosztva megállíthatatlanul halad az élete első Ironmanjéhez vezető felkészülésben.

A szerényebb méretű női mezőnyben Koronika Judit (TTK) mutatott kiemelkedő versenyzést, remek úszással és futással abszolút negyedik, korosztályos második lett. Mátyási Zsófia korosztályában nem talált legyőzőre, és az abszolút listán is befért az első tíz helyezett közé. A füredi kikötő melletti színpadon érdeklődők szokatlanul népes serege hallgatta az eredménylisták készítése alatt muzsikáló zenekart. De érdemes volt várniuk, hiszen lányaink az ELTE mezében vidáman álltak fel a dobogóra, és hozták haza szépen csillogó érmeiket és a rendezőség ajándékait.

Az olimpiai távú megmérettetés remek felkészülési lehetőség volt a július 16-i Vasi Vasember Amatőr OB-ra, de az elkövetkező hetekben sem maradnak triatlon verseny nélkül a sportolni és szurkolni vágyók. Június 25-én Kiskörén rendezik Középtávú OB-t, melynek címvédője a PPK hallgatója, Kis Gyula. Július 2-án pedig a Polythlon hallgatói leköltöznek a Balatonra: elindul a kéthetes nyári edzőtábor, és szervezik a Balaton Bajnokai Triatlon Tornát. Ez utóbbi az ország talán legizgalmasabb, de mindenképp leghosszabb amatőr erőpróbája, ami nem verseny, hanem igazi, hamisítatlan próbatétel. A Balatont átölelve érhetik el a versenyzők állóképességük határait, és nekik szurkolhatnak a Balaton-átúszás után a tóparton maradt sporttársak, sportimádók.

Magyarul is elérhető.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech