Kisgy

Nemzetközi versenyt nyert a fél-ironman BEAC-os bajnoka

2011. 03. 10.
Kisgy

Az ELTE-BEAC triatloncsapatának versenyezője, Kis Gyula világklasszishoz illő időeredménnyel (3:42) nyerte a hétvégén megrendezésre került grazi féltávú ironman bajnokságot. Ideje tiszteletet parancsoló, a magyar bajnok a világ legjobbjai felé vette az irányt.

A mindössze 18 fokos tóban 20:49 perc alatt teljesítette az 2000 méteres úszószámot, és másodikként hagyta el a vizet. A legjobb úszó végül ötödik helyen végzett, látszik, erős mezőny gyűlt össze. A 86 km-es kerékpározáson egy Dobogókő magasságú hegyet kellett leküzdeni, ez Kis Gyulának 2 óra 9 percet vett igénybe (40 km/h). A horvát Vistica brutális 2:05-öt tekert, így 2 perc előnyre tett szert a négy fős üldözőbolytól, akik mindannyian 20 másodpercen belül érkeztek a depó bejáratához.

Kis Gyula a másik horvát kitűnőség, az ironman legenda Patrcevic-csel csatázva indult ki a kétkörös félmaratoni futásra. Hamar kiderült, hogy az élen haladó zágrábi Vistica és üldözői közül kerülnek ki a nap dobogósai, hiszen a többiek leszakadtak a kemény kerékpározást követően. A táv felénél, az első kör végén már csak 15 másodperc volt az élen haladó előnye, így fej-fej mellett futottak, váltott vezetéssel. Következett a mindent eldöntő utolsó 10,5 km. Ekkorra azonban Patrcevic már megtört, fokozatosan leszakadt Kis Gyuláról. Vistica viszont nehezen adta meg magát. Hat kilométerrel a cél előtt még mindig volt 20 méter előnye!

Kis Gyula végül mégis felőrölte a horvát fiút. Mint egy feltartóztathatatlan úthenger haladt előre, és mindössze két kilométerrel a cél előtt utolérte. Vistica már nem tudta felvenni a ritmust, és lélekben is feladta. A célszalagot Gyula 40 másodperces előnnyel 1:10:31-es félmaratoni idővel szakította át. Ez 3:20 körüli ezreknek felel meg, de persze hozzá kell tenni, hogy előtte már 2,5 óra úszás-kerékpár kombón volt túl.

A 2000 € összdíjazású verseny megnyerése után Kis Gyula telefonon röviden így nyilatkozott: „Óriási küzdelemben volt részem a sógoroknál. Nem csak az ellenfelekkel kellett megküzdenem, de önmagamat is le kellett győznöm! A versenyem az utolsó pillanatban dőlt el, mivel a bringán elszökő, bivalyerős horvát versenyzőt az utolsó előtti kilométeren sikerült lehagynom combizomgörcs közepette. A meleg, és szintén lábgörcs áldozata lett a horvátok ironman legendája Patrcevic, aki végül 3. lett. Örülök a teljesítményemnek, hiszen 3 óra 42 perces összidő már világklasszis ezen a távon.”

Magyarul is elérhető.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech