Fa

Közel hatezer ember mozgott együtt Pulay Szilviékkel a 10. Decathlon FittArénán!

2015. 11. 04.
Fa

Aerobik szakosztályunk vezetőjének és Szívós Zoltán közös, nagyszínpados fellépése nyitotta meg az év legfittebb napjának programsorozatát a SYMA Rendezvény és Kongresszusi Központban.

Sokéves álma vált valóra sportszervezőnknek, Pulay Szilvinek a 10. DECATHLON FittAréna nagyszínpadán tartott fitneszóra során. Az év legfittebb napján túl heti körképünkben beszámolunk futsalos lányaink kupabravúrjáról, egy ELTE-s vonatkozású sportdiplomáciai sikerről, valamint a debütáló versenyén érmeket halmozó Erőnlét és Fitnesz Szakosztályunk szerepléséről.

fittaAerobik

Rekordlétszámú érdeklődőt vonzott a jubileumi, 10. alkalommal megrendezett DECATHLON FittAréna! Több mint 200 fellépő 20 színpadon, különböző stílusú fitneszórákon mozgatta meg “az év legfittebb napjára” érkezőket a SYMA Rendezvény és Kongresszusi Központban.

Az egész napos programsorozatot sportszervezőnk, Pulay Szilvi és Szívós Zoltán közös fellépése indította útjára. Szilvinek sokéves álma vált valóra az egy órás "bemelegítés" során:

"Több száz órát tartottam már meg életemben, sokszor álltam már színpadon és rengeteg flow-élményem volt edzéstartás közben. A FittAréna nagyszínpada azonban egy életre szólóval ajándékozott meg. Még azt a hihetetlen erőt és szeretetet is megtapasztalhattam, ami az emberekből áradt felém. Több száz embernek adhattam valamit, amiről tudom, hogy jó és amiben hiszek: a mozgás örömét!

Külön öröm, hogy nem egy, vagy két ember döntése alapján lett a miénk - Szívós Zolié és enyém - az első óra az idei rendezvényen, hanem a „nép” szavazatai alapján választottak ki minket. Megtisztelő, hogy bizalmat szavaztak nekünk. Szerencsére élni tudtunk a lehetőséggel. Lelkiismeretesen készültünk, gyakoroltunk, és mindent beleadtunk. Azóta a vártnál is több pozitív visszajelzés érkezett, hogy folytassuk."

A nap folyamán a többek között fellépett a "szülési szabadság" után visszatérő Béres Alexandra, Katus Attila, Sifter Tímea (Sifi), Tatarek Rezső és Varró Gyula is, ők mindannyian tizedszer voltak jelen, tehát az összes eddigi alkalommal. Gyula pályafutásának 20. évfordulóját ünnepelte, Sifi szokásához híven külön koreográfiát alkotott: csapata festett arccal, halloweeni hangulatot idézve lépett színpadra. Tatarek Rezső pedig meglepetésvendéget is hozott: a Hooligans dobosa, Kiss Endi adta az ütemet a fergeteges hangulatú Iron Boksz edzésre.

Különleges óra helyszíne volt a Group Cycling – Kranking terem, ahol Schober László (Körtvélyessy Ákos és Ézsiás Péter oldalán) mozgássérültként vezetette a különleges fény- és hanghatásokkal tarkított edzést.

pinyaAsztalitenisz

Fölényes győzelemmel nyújtotta tovább veretlen szezonkezdetét férfi pingpong-csapatunk! Minimális izgalmat hozott fiaink számára a Budapest Bajnokság II. legutóbb fordulója, amelynek során a mezőny második felében tanyázó SZÜV ASE legjobbjai érkeztek vendégségbe. A jó hangulatú játszmák közepette ismét magára talált Szakály Áron, aki Eduardo Chartes-hoz hasonlóan mind a négy összecsapásán diadalmaskodott. Hertelendy Amadó összképben ugyancsak pozitív mérleggel zárt (3 siker, 1 vereség), míg Mészáros Bálint 2 győzelme végleg elvarrta a szálakat a bajnoki pontok megosztása kapcsán. A folytatásban csepeli kiruccanás vár kvartettünkre.

(férfiak – Budapest Bajnokság II.) ELTE-BEAC – SZÜV ASE 13-3

gazsi dobveroAtlétika

Dobpergés: pillants be Csere Gáspár Rióba vezető útjába az M4-en! Hétfőn délután három órától a közszolgálati sportcsatornán ismét jelentkezett az Út Rióba sportmagazin, amelynek 14. adásában az atlétika is rivaldafénybe került. Maratoni futónk, Csere Gáspár egy időre letette dobverőit, ugyanis pályafutása harmadik megmérettetésén élete legjobbjával teljesítette a kiküldetési szintet.

A Magyar Olimpiai Bizottság cikkében arra is fényt derít, hogy az inkább etióp futómozgásra hasonlító sportoló hogyan képes órákon át tanulmányozni a példakép Haile Gebreselassie mozgását. "Versenyek előtt órákat is tudok maratoni versenyeket visszanézni és akkor a ritmust figyelem, hogy futnak, meg a kar-lábmunkát, a törzstartást. Ha találok, akkor lassított videókat is tanulmányozok, és próbálom átvenni az egésznek így a dinamikáját, stílusát. És ahogy nézi az ember, azt veszi észre, hogy az edzéseken időről időre be is épül a mozgás."

Gáspár életében eddig nem csak a futás, hanem a dobolás is fontos. Ám most ez az olimpia miatt kicsit hátrébb szorult. "Valószínűleg a ritmusérzékem az elég jó, ez fontos. Mert mind a hosszútávfutáshoz mind a dobhoz nagyon kell a ritmus. És talán ez a közös a kettőben. És az egyik ugye azért a testedzés, bár túlmutat azon, de alapvetően egy fizikai tevékenység ez meg sokkal inkább szellemi. Itt az ember sokkal inkább a művészi igényét is ki tudja élni, így a kettő jól kiegészíti egymást. És így tudok teljes lenni.”

12189459_984368378289318_8507373839741832499_oFutsal

Öt szűk esztendő után bravúrgyőzelemmel jutott tovább női csapatunk a Magyar Kupában! Kedvezőtlen előjelekkel készültek Sajben Marcell irányította lányaink az NB I.-es Szekszárdi UFC elleni ütközetre. Egyetemi társaságról lévén szó az őszi szünetet a játékosok nagy része Pesttől távol töltötte, így az edzéseken - a megszokottól eltérően - igen kis létszámban vettek részt. Másfelől a BEAC Sportcsarnokába látogató ellenfél újonccsapat létére borsot tört az éllovas Tolna és a jó nevekből álló Hajdúböszörmény orra alá is.

A fent taglaltak fényében nem meglepő, hogy a vendégek már a mérkőzés elején magukhoz ragadták az irányítást, ami a helyzetek számában is megnyilvánult. Sőt, az 5. percben az ex-ELTE-s Horváth Kata távoli bombájával a vezetését is megszerezték a fekete mezes szekszárdiak. A játékrész közepére kiegyenlítettebbé vált a játék, mindkét kapu előtt adódtak kisebb-nagyobb gólszerzési lehetőségek. A hajrához közeledve Pfundtner Vivi percei következtek: Juhász Adri forintos passzába épp csak beleszúrt, így a labda a kapu fölött pörgött el, ám a 18. percben közvetlen közelről már nem hibázott és egyenlített. A szünet előtti utolsó percre is jutott izgalom: a vendégek ziccerénél csak a kapufának köszönhetően maradt el a hidegzuhany.

A felek a folytatásra sem változtattak harcmodorukon: a kiegyenlített mezőnyjáték közepette ismét mindkét csapat előtt adódott kisebb lehetőség, ám az utolsó pillanatban mindig akadt egy-egy önfeláldozó mentés. Egy védekezésbeli szarvashiba azonban már a mieinket juttatta előnyhöz - s mint később kiderült, továbbjutáshoz is. Winternitz Anna csapott le a félpályánál egy rossz passzra és egy remek szóló után már csak annyi feladata maradt, hogy a kapuba továbbítsa a labdát. Mindenki szekszárdi rohamokat várt a hátralevő játékidőben, ugyanis a vendégek számára már két gól szükségeltetett a továbbjutáshoz - döntetlennél az alacsonyabb osztályú együttes a kedvezményezett. Azonban a vendégek hiába próbálkoztak ritmust váltani, mégsem tudták ráerőltetni akaratukat Sajben Marcell csapatára. Végső mentsvárként kapusunk, Szabó Annamária is bemutatott néhány nagyobb védést, így a küzdelmes kupameccsen a továbbjutásra jobban áhítozó együttesünk került a következő körbe.

(nők – Magyar Kupa, 1. forduló) ELTE-BEAC – Szekszárdi UFC 2-1

(férfiak – NB II.) ELTE-BEAC – Győri Barátok Futsal Club 6-1

PICT0017Kajak-kenu

Szigetszentmiklósi lapátolással zárult a szezon kajak-kenusaink számára! Kegyeibe fogadta az időjárás szakosztályunk hagyományossá vált túrájának résztvevőit, akik verőfényes napsütés közepette teljesítették a Vízitelep-Szigetszentmiklós-Vízitelep útvonalat az őszi szünetben. Az október végén ritkaságszámba menő körülmények fokozták a jó hangulatot a kirándulás egészére. Ebben a kedélyállapotban társaságuk még élénkebben vág bele a kevésbé izgalmasnak számító téli edzéseknek a Bogdánfy úti Sporttelepen, hogy jövőre ismét jó erőben szálljanak ismét vízre.

kettleKettlebell

Mind az öt indulónk érmet szerzett szakosztályunk debütáló versenyén! Erőnlét és Fitnesz Szakosztályunk képviseletében Iványi Roland, Arany Zsolt, Galgóczi Balázs, Németh Viktor, Gölöncsér Dániel Márk alkotta ötösfogatunk is megmérettetett az I. IUKL Budapest Open-en. A három ezüstérmet és két aranyérmet hozó nemzetközi verseny főbb történéseiről sportszervezőnk, Gölöncsér Dániel Márk számol be:

"Az összes versenyző az úgynevezett biathlon kategóriában versenyzett, amely a következőket foglalta magába. Első körben 10 perces intervallumban, dupla súlyzóval, letétel nélkül kell lökni, majd a folytatásban szintén 10 perces időtartam alatt, szintén letétel nélkül, de csak egy súlyzóval és mindösszesen egy kézcserével kell a lehető legtöbb ismétlésszámot elérni szakításban. Ugyan a résztvevők számán is érződött, hogy itthon versenysportként még nem forrt ki túlzottan a kettlebell, de az indulók között most is ott szerepeltek a rendszeresen visszatérő figurák, valamint a nagy névnek számító személyek. Társaságunk egy hónapja kezdett el a kettlebell ezen formájával foglalkozni, így első ilyen jellegű versenyünkhöz mérten kifejezetten sikeresen teljesítettünk. Edzőként sok eredményre büszke vagyok, felismertük gyengeségeinket, ugyanakkor megéreztük erősségeinket is. Ráadásul olyannyira kedvet kaptunk hozzá, hogy decemberben már jön is a folytatás!"

Helyezések kategóriánként:

  • 16 kg Biathlon; 85 kg- : 1. Iványi Roland; 2. Arany Zsolt
  • 16 kg Biathlon; 85 kg+: 1. Galgóczi Balázs; 2. Németh Viktor
  • 24 kg Biathlon 85 kg-: 2. Gölöncsér Dániel Márk

Kosárlabda

(nők – NB I.) ZTE NKK ELTE-BEAC Újbuda 64-41 (17-14, 14-7, 19-15, 14-5)

(nők – Amatőr NB I., Nyugati csoport) TFSE – ELTE-BEAC Újbuda U23 113-26 (32-3, 24-5, 26-9, 31-9)

Labdarúgás

(férfiak – BLASZ III.) ELTE-BEAC – BME Futsal 8-3

(férfiak – BLASZ IV.) ELTE-BEAC II. – Istenhegy II. 1-2

edes annaSportdiplomácia

Újra magyar képviselővel gazdagodik az Európai Egyetemi Sportszövetség Hallgatói Bizottsága! ELTE-s vonatkozású döntés is született az EUSA október végi zürichi ülésén: a Végrehajtó Bizottság tagjai a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség jelöltjét, Édes Annát találták a legérdemesebbnek a posztra kandidáló hat jelentkező közül.

A győztes pályázatot benyújtó Anna az ELTE sportszervező szakán szerezte első diplomáját és jelenleg Görögországban a Peloponnészoszi Egyetemen a Nemzetközi Olimpiai Akadémián folytatja tanulmányait. A 2012-es és a 2014-es EUSA Játékok egykori magyar önkéntese a sportdiplomáciai posztot két éven át töltheti majd be. Édes Anna egyébként jól ismeri az EUSA belső szervezetét, hiszen az EUSA Játékok önkénteseként részt vett a nagyszabású egyetemi multisport esemény megszervezésében és a magyar delegáció munkájának támogatásában. Emellett önkéntes program (EVS) keretében 2014 októberétől az EUSA ljubljanai irodájában is dolgozott, 1 éven át 19 nyári Európai Egyetemi Bajnoks ág koordinációs feladatainak ellátásába kapcsolódott be és kapcsolatot tartott a tagországok szövetségeivel és egyéb partnereikkel is. 2015-ben a Magyar Olimpiai Csapat kísérő önkéntese volt az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon 2014-ben a budapesti Műkorcsolya és Jégtánc Európa-bajnokság önkéntese, 2012-ben pedig az innsbrucki Ifjúsági Téli Olimpiai Játékok önkéntese.

mefob poloVízilabda

Még nem úszott el pólósainknak a felsőházba jutás, de... Két negyeden keresztül lövéshez is alig jutott Szabó Attila irányította együttesünk a rutinos rókáknak számító YBL legjobbjai ellen, s ez végzetessé vált a bajnoki pontok szétosztásakor. Mindkét fél kapkodóan, hibákkal tarkított játékkal kezdte a Kőér utcai uszodában rendezett találkozót, így kulcsfontosságúnak tűnt, melyik csapat talál rá előbb a saját ritmusára. Vendéglátóink már az első negyed közepére elkapták a fonalat és ötletes támadásszövéseikkel, szépen kivitelezett figuráikkal egyre csak növelték előnyüket.

A nagyszünet jó hatással bírt fiainkra, akik pontosabb passzaikra, ráncba kapott védekezésükre alapozva egyre több lövőhelyzetet alakítottak ki. Sőt, már a befejezésekbe se csúszott hiba, ám ezek csupán vigaszdíjnak számítottak a felek közti különbség fényében. Csapatunkra még két mérkőzés vár az alapszakasz során, de a felsőházba kerülést illetően még elég sokváltozós az egyenlet. Papírforma eredmények esetén már egy győzelem is a megboldogulást jelentheti a mieinknek, ám könnyen megeshet, hogy még két sikerrel sem sikerül beférkőzniük az A csoport 5 legjobb együttese közé.

(férfiak – Gyarmati Dezső Felnőtt Bajnokság) YBL WPC – ELTE-BEAC Vízilabda DSK 16-8 (4-1, 4-1, 5-2, 3-4)

Magyarul is elérhető.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech