Kotel dori

Kötélből voltak az idegei: liberónk aranyszettben segítette válogatottunkat EL-sikerhez

2015. 09. 16.
Kotel dori

Kötél Dóra a röplabda MEFOB-döntőben az ELTE színeiben elért sikere és MVP címe után a nemzeti csapattal is révbe ért: az Európa Liga finálé törökországi visszavágóján a mindent eldöntő játszmában győztek.

Röplabda

Egyedülálló szezont tud maga mögött Kötél Dóra! Az ELTE PPK hallgatója májusban tizenhárom(!) szűkebb esztendőt követően segítette végső győzelemhez egyetemi válogatottunkat a röplabda Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnokságon. Az előző évi tornához hasonlóan idén is megválasztották a legjobb mezőnyjátékosnak, ám a sikerlista itt még nem ér véget. Szövetségi kapitányunk, a holland Jan de Brandt is bizalmat szavazott Dórinak a liberó pozíciójában a magyar nemzeti csapat tagjai között, amely idén is nekivágott az Európa Liga sorozatának. Magyarország a csoportkört a második helyen zárta, az elődöntőben Görögországot oda-vissza felülmúlta, így jutottak el Dóriék egészen a fináléig.

Vasárnap este Izmirben játszották le a női röplabda Európa-liga visszavágóját a török és a magyar válogatott között. A hölgyeink az első meccsen 3:0-ra legyőzték ellenfelüket Érden, így a visszavágón két nyert szett is elég lett volna a sikerhez. A mieink vezettek is 1:0-ra, ám a törökök fordítani tudtak, így 3:1 után következett az úgynevezett aranyjátszma, amelyet a mieink óriási csatában 15:13-ra megnyertek. Dóriék ezzel a tettükkel történelmet írtak: a magyar nemzeti csapat első ízben nyerte meg a sorozatot.

Csere GazsiAtlétika

Csere Gáspár idén is egy kevéssel maradt le a félmaratoni dobogójáról! A hétvégi jubileumi, 30. Wizz Air Budapest Félmaraton tizenhat ezer főt felvonultató mezőnyben természetesen ott találtuk a riói olimpiára magát már kvalifikáló atlétánkat. Leggyorsabban a 2013-as győztes, kenyai Henry Kemboi (1:06.27 óra) teljesítette a 21 kilométeres távot, míg Gáspár 1:06:42 órás idővel a 4. helyen ért célba. Miután a verseny egyben a magyar országos bajnokságnak is megfelelt, így a mi fiunk ebben a kategóriában a MAC-os Józsa Gábor mögött ezüstérmes pozícióban zárt. Versenyzőnk Facebook-oldalán foglalta össze röviden hétvégi tapasztalatait:

"A tavalyihoz hasonlóan idén is abszolút 4. lettem a Budapest Félmaratonon, az Országos bajnoki versenyben pedig a 2. helyen érkeztem be Józsa Gábor mögött 2 másodperccel! Az „ismétlés” ellenére nagyon örülök ennek az eredménynek, mert ahogy korábban is írtam, sokáig nem volt egyértelmű a rajthoz állásom. Gyakorlatilag az elmúlt 1 hét során szinte félnaponta változott, hogy éppen tervezek-e indulni vagy sem.. Szombat délelőtt hoztuk meg edzőmmel a végleges döntést, ezért volt egy fél napom arra, hogy fejben összerakjam a versenyt. Erős hitet kellett gyakorolnom a futáshoz, ugyanis a múlt hetet teljesen kihagytam és ezen a héten is már csak lendületes futásaim voltak.

Az időeredményen egy kicsit látszik a kihagyás, de összességében azért nagyon hálás lehetek Istennek, hogy a segítsége révén így is ennyire jól helyt tudtam állni, ráadásul a lábam is egészen jól viselkedett! Élveztem a verseny minden pillanatát, szóval a Wizz Air továbbra is a kedvenc versenyeim között van! Jövőre azért jó lenne megnyerni a bajnokságot.."

Sajnos a verseny kapcsán egy szomorú hírről is számot kellett adnia a szervezőknek: Budapest Sportiroda (BSI) hétfői közleménye szerint egy futó a cél előtt hat kilométerrel hirtelen rosszul lett, összeesett, és a pár percen belül megkezdett orvosi beavatkozás sem tudta megmenteni az életét.

mózesSportdiplomácia

Stúdióinterjút készítettek Jean Petitjean-díjas szakosztályvezetőnkkel! A Hatos csatornán Paor Lilla műsorvezető és Takács Tibor szakértő beszélgetett prof. dr. Kiss Ádámmal, a Magyar Egyetemi Főiskolai - Sportszövetség (MEFS) elnökével és dr. Székely Mózes főtitkárral a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) által odaítélt elismerésről. Korábban ezt a kitüntetést még egyetlen nemzet sportszervezete sem nyerte el. A díjat a FISU elnöke, Claude-Louis Gallien adta át a szervezet kétévente megrendezésre kerülő Gála ünnepségén Gwangjuban a MEFS főtitkárának, dr. Székely Mózesnek.

Mózes személye kapcsán véletlenül se feledkezzünk meg az ELTE-BEAC-os vonatkozásról: az ELTE-BEAC Polythlon Klub szakosztályvezetője és az ELTE tudományos főmunkatársa minden lehetséges fórumon aktívan tesz egyetemünk sportéletéért, valamint a honi egyetemi sport pozitív megítéléséért.

A beszélgetés során a résztvevők kitértek az egyetemi sportélet legjelesebb eseményére, az Universiadéra, azon belül az 50 évvel ezelőtt, Budapesten rendezett IV. Nyári Universiadéra is. A jeles esemény 50. évfordulójára, valamint az 1935-ös Egyetemi Világjátékok 80. évfordulójára a MEFS idén emléknapot szervezett 2015. augusztus 27-én.

újbudaÚjbuda Sportágválasztó

Női kosarasaink és hastáncosaink is színre léptek a Válassz sportágat Újbudán! A főváros XI. kerületének patinás csapataként kosárlabda szakosztályunk és a Papp Mariann sportösztöndíjasunk vezette ELTE Oriental Hastánccsoportunk is részt vett a múlt szombati a Kopaszi gátnál rendezett nagyszabású sportágválasztón.

Balogh Judit irányította lányaink sátránál egész nap sokan fordultak meg és érdeklődtek az edzéslehetőségek felől. Játékosaink, vezetőink a MAFC-os srácokkal egyetemben egyesületünket és a kosárlabdát népszerűsítették a rendezvényen. A beszámoló teljes részleteiben klubcsapatunk hivatalos honlapján olvasható.

11998658_942739579098872_1529246295_nA folytatásban Papp Mariannékra került a sor. Műsoruk előtt egy rövid beszélgetés keretében olyan, a hastánccal és az arab kultúrával kapcsolatos népszerű tévhitek oszlattak el, mint a hastáncot a nők a férfiak szórakoztatására táncolják. Az eredetről és az arab kultúráról folytatott eszmecserét követően csoportunk négy igen sikeres koreográfiáját adta elő: a legyezőfátylas fantázia, a modern poi, a fúziós bollywoodi, és a klasszikus, fátylas raqs sharki táncát.

kupaezüstKosárlabda

"Bemelegítés" gyanánt kupaezüst Diósdról! Baráti, felkészülési tornával hangoltak Valuska László és Borbényi Zsolt vezette lányaink az októberben kezdődő Budapest Bajnokságra és a MEFS csapatbajnokságra. A négy csapatot felvonultató, kétnapos kupán a mieink rögvest a házigazdákkal néztek farkasszemet: a szoros első félidőt követően a végül az diósdiak pörögtek fel jobban az utolsó két negyedre. Lányaink második találkozóján az eredmény alakulása épp tükröt tartott az elsőn látottaknak: a második játékrészben szinte állva hagyták Halász Meliék a rozsnyóiakat. Vasárnap az addig kevésbé vitézkedő Külker SC legjobbjai következtek, akik az első felvonásban olyannyira ráijesztettek a mieinkre, hogy Csajkó Dóráék a maradék három negyedben mindösszesen 16 pontot engedélyeztek az egyetemi riválisnak. Valuska László vezetőedző a következőképp értékelte a tornán látottakat:

"A diósdi kupa túlszárnyalta minden előzetes elképzelésem. A szombati első meccshez képest vasárnap délelőttre már sokat változott a sebességünk és a játékunk. A legfontosabb szempont az volt, hogy kicsit együtt legyen a társaság az új szezon előtt, és még kosarazzunk is minél többet - lehetőleg minél jobb színvonalon. Örömömre esik, hogy mindenki sok játéklehetőséghez jutott, mindenkinek adódtak emlékezetes pillanatai. Ezeket kell ügyesen elraktározzuk. Új csapat épül új lehetőségekkel!"

(nők - felkészülési torna, Diósd) Diósdi KK – ELTE-BEAC 67-55 (18-14, 14-15, 17-12, 18-14)

(nők - felkészülési torna, Diósd) ELTE-BEAC – Rozsnyó 74-60 (23-21, 11-14, 18-10, 22-13)

(nők - felkészülési torna, Diósd) ELTE-BEAC – Külker SC 54-27 (5-11, 21-4, 11-8, 17-4)

10Nagypályás labdarúgás

Egy éves veretlenségi sorozatot adtak át a múltnak Szabó András fiai! Ugyan csak két játéknap óta tart a BLASZ III. pontvadászata, ám az előző évi és az idei erőviszonyokat figyelembe véve labdarúgó együttesünkre rangadó várt Törökbálinton. Mindkét együttes két győzelemmel indította a szezont, ráadásul tavaly a bronzéremért folytatott versenyfutás során ugyanezen párosításban kulcsfontosságúnak számított fiaink emberhátrányban kiharcolt döntetlenje. A hétvégi mérkőzés 93. percéig úgy tűnt, ismétli magát a sors...

A találkozó elején a hazaiak bátran magukhoz ragadták a kezdeményezést, amely meglepően gyorsan gólt is eredményezett számukra. Egy bedobást követően rövidre sikerült együttesünk felszabadítása, így a törökbálintiak lendületből érkező technikás középpályása átvétel nélkül, 20 méterről, senkitől sem zavartatva lőtte ki a jobb felső sarkot. A folytatásban a játék összképe kiegyenlítődött: együttesünk nem tört meg és egyre bátrabban merészkedett az ellenfél kapuja elé, míg vendéglátóink a gyors ellentámadásokból bizonyultak veszélyesnek a még rendezetlen védekezéssel szemben. Gól azonban nem ezen támadásokból született, hanem egy bődületes hibából: egy hazaadást követően a törökbálintiak kapusa a mieink szélsőjéhez, Magyar Lászlóhoz passzolt, aki gyors helyzetfelismeréssel a balján érkező Erdei Gábor elé tálalt. Előző évi házi gólkirályunknak több se kellett, és 14 méterről higgadtan lőtt a kapu üresen tátongó bal oldalába.

Fordulást követően sokáig egy-egy komolyabb vendég lehetőség tartotta éberen a nézők figyelmét, inkább a mezőnymunka dominált. Ezt a férfias küzdelmet cérnaszállal Molnár Máté bírta a legkevésbé: becserélését követően addig faragták, míg törlesztésért és dumáért rövid időn belül két sárgát is begyűjtött. Ettől a pillanattól kezdve Szabó Andrásék gyors szélsőik révén a kontratámadásokban bíztak, miközben a törökbálintiak igyekeztek egyre nagyobb nyomás alá helyezni fiainkat. Ez egy közönségcsalogató megmozdulásban csúcsosodott ki: egy jobb oldali beadást követően a hazai támadó 13 méterről ollózta kapura a labdát, ami épp a kapu közepében álló Sziráki András kezét találta meg.

Gyorsan pörögtek a percek a nagy iramban zajló találkozón, együttesünk fáradni tűnő tagjait még a szíve hajtotta előre az utolsó percekre. Hiába igyekezték széthúzni a bálintiak a vendégvédelmet, veszélyes beadásoknál tovább nem jutottak belőle. Válaszul jött a hosszabbítás 3. perce: egy erősen feledhető szabadrúgást követően Fodor Csaba megelőzte emberét és még idejében a felfutó Németh Ábel elé játszott. Jobb védőnk 12 méterről leadott fifikás lövésébe a hazai kapus ujjheggyel még beleért, ám a továbbtáncoló labda a jobb kapufa éléről a gólvonal mögé jutott. Miután az utolsó perceket is sikerrel bekkelte ki a BEAC együttese, így hatalmas fegyvertényként könyvelhetik el a feljutásra esélyes rivális otthonában begyűjtött bajnoki pontokat.

iiCsapataink körében nincs is szebb alliteráció a hatpontos hétvégénél: első számú garnitúránk sikerét követően a "kettő" is idegenben diadalmaskodott. A BLASZ IV. pontvadászatának középmezőnyében található együttesünk két döntetlent követően a Than Károly SE otthonában látogatott. 1-1-es félidőt követően a második játékrészben indult be a gólszüret! Ugyan a vezetés másodjára is a hazaiak szerezték meg, ám az 56. percet követően Püsök Ruben, Beke Zoltán, Rumbold Ákos és Bitai Zoltán révén négy BEAC-találat is érkezett. Kovács Gergely vezette fiaink három fordulót követően a tabella 4. helyére lopakodtak elő - igaz, több gárda is még két lejátszott bajnokival rendelkezik.

(férfiak – BLASZ III.) Törökbálinti FC – ELTE-BEAC 1-2

(férfiak – BLASZ IV.) Than Károly SE – ELTE-BEAC II. 2-5

(nők – BLSZ 3/4pályás Bajnokság) Kelen SC – BEAC Hiúzok 2-1

mefob poloVízilabda

Magabiztos sikerrel indították az új szezont pólósaink! Már az első negyedben határozottan ugrottak a medencébe Szabó Attila tanítványai a 1237 VSE ellen a Tüzér utcai uszodában, és megúszásaikkal rögvest öt gólos fórra tettek szert. A szikrázó napsütésben lejátszott találkozó folytatására már a vendégek is elkapták a fonalat és egyre többször zörgették meg a hálónkat. A pillanatnyi védekezésbeli megingások ellenére fiaink támadójátéka jól muzsikált: minden egyes játékrészt megnyertek, amelynek köszönhetően kis híján 10-et számoltak ellenfelükre.

(férfiak – Gyarmati Dezső Felnőtt Bajnokság) ELTE-BEAC Vízilabda DSK – 1237 VSE 17-8 (6-1, 4-3, 3-2, 4-2)

Magyarul is elérhető.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech