P1740364 2

Karpov a BEAC-ban? Minden, amit a sakkozás elmúlt hatvan évéről tudni lehet

2018. 01. 04.
P1740364 2

Az elmúlt hatvan év megszámlálhatatlan sakkeseményéből gyűjtött össze pillanatképeket Jakobetz László, a „60 éves a BEAC sakkszakosztálya” c. miniatűr könyv szerzője

1957. Az első önálló egyetemi sakk-kör megszületése hazánkban, egyben a BEAC sakkszakosztályának elindulási éve. Az elmúlt hatvan év megszámlálhatatlan sakkeseményéből gyűjtött össze pillanatképeket Jakobetz László, a „60 éves a BEAC sakkszakosztálya” c. miniatűr könyv szerzője. Jakobetz László szakosztályunk FIDE-mestere, szakedzője 2017-ben megkapta a Budapesti Sakkozásért Díjat, valamint 2015-ben az Újbuda Kiváló Edzője díjat is elnyerte. A könyv az elmúlt hatvan év legemlékezetesebb eseményeit gyűjtötte össze.

A leningrádiak ellen a sok nagy sakkcsata közül egy másik, szintén a Bogdánfy utcában. Az 1981-es felvételen éppen Mika János világossal próbálja orosz ellenfelét legyőzni.

Magyarország harmadik legrégebbi, azonos néven működő sakkszakosztálya a BEAC-é! A hatvanéves történetet két „jelszó” köré lehet felépíteni: nevelés és klubhűség!

A klub már a kezdetektől ifjúsági nevelőműhely volt: dr. Földi József, dr. Érdy Béla, Papp Béla, Flórián Tibor, Rajna György, Szabolcsi János és Jakobetz László keze nyoma jól látszik a szakosztály arculatán. Több tucat játékos évtizedek óta tagja a csapatnak, sőt a legtöbb doktor is mindig itt játszott. A BEAC edzésnapjai legendásak voltak mind a Mező-, mind a Bogdánfy utcában.

Dr. Molnár Emil 1960 óta a BEAC tagja

Sakkozó fiatalok gyűjtőhelye volt a mindenkori klubszoba, ahová világhírű külföldi sakkozók is betértek meghívott vendégként. Így járt a BEAC-ban Filip csehszlovák nagymester tanácskozási partit, valamint két korábbi szovjet klasszis: Esztrin levelezési-, valamint Karpov tábla melletti világbajnok szimultánozni. Emellett az egyetemi csapat számos külföldi tornán vett részt. 1992-ben a BEAC adta a magyar női bajnokot, Zimmersmann Rita személyében.

1973. március 5. - Anatolij Jevgenyjevics Karpov 25 táblás szimultánja az ELTE Bölcsész Karán. Emődi Gyula ellen lép (mellette balról dr. Molnár Emil)

A közelmúltban elhunyt Ádám Györgynek és Ősz Gábornak is emléket állít e hiánypótló mű, ami a BEAC 120 emlékévének is egy fontos megállója.

Számos sikerről szól ez könyv, melyet minden sakkbarátnak és BEAC-osnak szeretettel ajánlunk.

A könyv 2000 Ft-os áron a BEAC irodában hamarosan kapható lesz. További információk: [email protected] címen kérhetők.

Magyarul is elérhető.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech