MEFS bajnokság 2016 006

Huszárvágással végzett az élen az ELTE csapata a sakk MEFOB-on

2016. 05. 06.
MEFS bajnokság 2016 006

A színvonalas ELTE-BEAC szervezésen túl is van okunk az örömre a sakkozók MEFOB bajnokságán: Grimm Dániel, Halák Miklós és Varsányi Gábor alkotta csapatunk az összes riválist maga mögé utasította a Dayka Gábor utcai kollégiumban.

Egy lépéssel mindenki előtt az ELTE-BEAC sakkozói: a tavalyi bronzérem után a Grimm Dániel, Halák Miklós, Varsányi Gábor összetételű csapatunk nemcsak vitézkedett, hanem MEFOB-elsőségig jutott. Úgy záporoztak a jobbnál jobb eredmények a több sportágban is, mint az aranyat érő májusi eső: a maratonfutásban riói olimpiára készülő Simona Staicut 10 másodperc választotta el a 10000 méteres országos bajnokság dobogójától; a szinte hibátlan tavaszt produkáló férfi kéziseink bebiztosították második helyüket a Budapesti Egyetemi-Főiskolai Kézilabda Bajnokságban; valamint asztaliteniszezőink újabb sikere elérhető közelségbe hozta számukra a feljutást.

IMG_5954Asztalitenisz

Újabb győzelemmel kerültek közelebb pingpongozóink a feljutáshoz! Még pontot se vesztett tavasszal az ELTE-BEAC I. csapata, amely a jól bevált Eduardo Cartes, Hertelendy Amadó, Mészáros Bálint, Szakály Áron összetételben fogott ütőt a Pénzügyőr IX. ellen. Előzetesen erre a meccsre aggatták a legpikánsabb jelzőt a Budapest Bajnokság II. 26. fordulójának meccsei közül, ezért szakosztályunk részéről sokan ellátogattak az Izabella utcába. Hiányzója az ellenfélnek akadt: a kezdés időpontjában csak három játékossal jelentek meg... Fiaink nem hagyták, hogy ez a tény összezavarja őket fejben, kiváló formában adogattak, és a rangadóból egy csapásra sima mérkőzés kerekedett. Ez a siker azzal a hozadékkal is járt, hogy a jövő héten már matematikailag is biztossá válhat a feljutás.

(férfiak – Budapest Bajnokság II.) ELTE-BEAC I. – Pénzügyőr SE IX. 13-3

simiAtlétika

10000 méteres országos bajnokságon hangolt a riói maratonira Simona Staicu. Bölcsészkaros hallgatónk mellett a női mezőnyben a BEAC-os Ferenc Kata vágott neki az év első szabadtéri pályabajnokságának, míg a férfiaknál az ugyancsak BEAC-os Hargitai András, Koch Domokos duója és az ELTE SE színeit képviselő Burucs Ferenc, Deli Gergely, Beták Bence triója állt rajthoz a Vasas SC Pasaréti úti Sportcentrumában. A nevezési lista alapján a maraton futásban olimpiai szintet elért atlétánk, Csere Gáspár is az indulók közt szerepelt, ám a betegsége miatt a pálya szélére kényszerült.

Először a nők döntötték el az aranyérem és a helyezések sorsát. A címvédő Kácser Zita idén is biztosan védte meg elsőségét, miközben a tavalyi bronzérmes Simona Staicu idén 10 másodperccel csúszott le a dobogó legalsó fokáról. Ferenc Kata teljesítményéről se feledkezzünk meg, aki összetettben hatodikként, míg az utánpótlás kategóriában harmadikként zárt. Csere Gáspár hiányában a férfiak mezőnyében nem táplálhattunk (v)érmes reményeket: a viharos széllel és szakadó esővel dacolók közt Burucs Ferenc végzett a legelőkelőbb, épp még top10-es pozícióban, míg Deli Gergely a 13., Beták Bence a 16., Hargitai András a 20., Koch Domonkos a 23. helyen ért célba.

atletika

ELTE-s csapatunkat koronázták meg a Budapesti Egyetemi Atlétikai Bajnokság pontversenyében! A nagy rivális Budapesti Műszaki Egyetem atlétikai pályáján mérték össze erejüket a fővárosi egyetemek és főiskolák legjobbjai. Fiaink és hölgyeink összesen nyolc versenyszámban álltak a dobogó legmagasabb fokára. Éremhalmozásban az öt medáliáig jutó Botka Levente és a három aranyat szerző Havasi Renáta jeleskedett.

Eredménylista

Cheerleading

Pályaavatón léptek fel az ELTE Cheerleaders tagjai Fehérvárott! Alig értek haza Kovácsik Ritáék a magyar szemszögből sporttörténelminek számító floridai világbajnokságról, máris jelenésük volt. Az "amerikai álmokat" valóra váltó székesfehérvári polgármester támogatását egy látványos produkcióval viszonozta szakosztályunk Magyarország első szabványos amerikai futball pályájának átadóján. A nyitó ünnepségen Colleen Bell amerikai nagykövet is részt vett, aki kedvenc csapatának, a Chicago Bears-nek a mezét is magával hozta.

futsalosokFutsal

Árendás Tamás mesterhármasának köszönhetően végig kézben tartották futsalosaink az Asterix elleni mérkőzést! Csupán három pont választotta el egymástól az ELTE-BEAC csapatát és Asterix SC-t a tabellán, így az ELTE Online tudósítója előzetesen parázs meccset jósolt a Bogdánfy úti Sportcsarnokba. A szurkolóknak nem kellett csalódniuk - izgalmakban és fordulatokban nem volt hiány. A mieink kezdték jobban a találkozót, és Árendás Tamás többször is meg tudta kavarni a vendégek védelmét a pálya jobb oldalán. Sőt, Káplár Tamás lapos szögletét a berobbanó Árendás Tamás közelről a kapu bal alsó sarkába pörgette. A vezető találat után is támadásban maradtak Kénoszt Ferenc fiai, ám az érdiek is kezdtek magukra találni, így védelmünknek és Sajben Marcellnek is egyre több feladata akadt. A félidő második felében már több veszélyes helyzetet alakítottak ki fiaink: vagy a felső léc, vagy az Asterix portása akadályozta meg előnyünk növelését. A sok kihagyott helyzet szinte azonnal megbosszulta magát: az éles szögből jól leadott lövés a jobb felső sarokban kötött ki, így döntetlennel vonultak pihenőre a felek.

A második húsz perc nem is kezdődhetett volna jobban az ELTE-s srácoknak: a 22. percben Árendás Tamás ismét betalált, ezúttal egy pazar kontra végén, kiszorított helyzetből kipókhálózta a kapu bal felső sarkát. A hazai rohamok a folytatásban sem maradtak el: Káplárnak és Soltésznek is csak kevés hiányzott a gólhoz, míg a második félidőre beálló Kinde Gergely két remek védéssel járult hozzá csapata teljesítményéhez. Árendás Tamás jutalomjátéka a 26. percben teljesedett ki: Soltész remek ütemű kiugratása után laposan a kapuba bombázott és megszerezte csapatunk, és egyben önmaga harmadik gólját. Az Asterix azonban nem hagyta annyiban a találkozót: a 27. percben Godány Balázs lövése csattant a kapufán, majd Takács György szépített.

Hiába lépett azonban közelebb a vendégalakulat, a BEAC nem engedte ki a kezéből az összecsapás irányítását, és a fokozódó nyomásnak ezúttal is hamar megjött az eredménye. A 30. percben újra Káplár jelentkezett egy jó beadással, melyet követően Soltész Levente előbb a kapusba lőtt, majd a kipattanót a hálóba pofozta, visszaállítva a kétgólos különbséget. A hajrában pedig a kegyelemdöfést is megadta a hazai gárda: Rácz Roland, Béni Zoltán, Nagy Zsombor volt a labda útja, melynek végén utóbbi a bal alsó sarokba bombázta a labdát, végképp eldöntve ezzel a mérkőzést és a három pont sorsát.

(férfiak – NB II. Nyugati csoport) ELTE-BEAC – Asterix SC 5-2

NAZ_0209Kézilabda

Bebiztosította második helyét férfi együttesünk a fővárosi egyetemisták és főiskolások számára kiírt bajnokságban! Három nap leforgása alatt két idegenbeli meccset vívtak meg Divéki Péter vezette legényeink a BEFKB-ban: előbb a Szent István Egyetem, majd az Óbudai Egyetem legjobbjai ellen léptek pályára. A gödöllőiek elleni mérkőzés ígérkezett keményebb diónak: bár a mieink kezdtek jobban, sok gyors és könnyű gólt értek el, ám a hazaiak időkérése kizökkentett bennünket a ritmusból. Riválisunk a sorok rendezését követően visszakapaszkodott, egyenlített és onnantól kezdve kiélezetté vált az összecsapás. A hajrá érdekes bírói döntések sorozatát hozta, elszabadultak az indulatok, sőt, kis híján balhéba torkollott a döntetlennel záruló ütközet.

Fordított forgatókönyv jellemezte az Óbudai Egyetem elleni "randevút". Csapatunk az első félidőben nagyon rossz szellemben lépett a pályára, így a hazaiak 7-3-as vezetésénél időt kellett kérnie Divéki Péternek. Jót tett a fejmosás, keményebb védekezésünknek és felgyorsult támadójátékunknak hála már a félidőre magunkhoz ragadtuk a vezetést. Sőt, a térfélcserét követően még magasabb fokozatba kapcsolt együttesünk, amely a húsz perc alatt mindösszesen négy(!) gólt kapott és megérdemelten darálta be ellenfelét.

(férfiak – Budapest Egyetemi-Főiskolai Kézilabda Bajnokság) Szent István Egyetem – ELTE-BEAC 21-21 (10-12)

(férfiak – Budapest Egyetemi-Főiskolai Kézilabda Bajnokság) Óbudai Egyetem – ELTE-BEAC 15-27 (11-12)

Nem tudott elmozdulni női együttesünknek az utolsó helyről! Hiányzott az átütőerő Kunszt Petráék támadásaiból, így alig termett babér számukra a Károli Gáspár Református elleni hazai szezonzárón. Ősszel még hölgyeink arattak magabiztos sikert a KRE otthonában, mostanra azonban riválisunk kerete kicserélődött - minőségileg is. Pillanatok alatt 5-1-es hátrányba került Divéki Péter edzette együttesünk, nem csoda, hogy mesterünk rögvest időt kért. Szavai hatottak, ugyanis lányaink láthatóan többet ütköztek, védekezésük határozottabbá vált, de az 1-1 elleni szituációkban még alulmaradtak. Rögtönzött pihenő ide, vagy nagyszünet oda, támadásvezetéseink az idő múlásával sematikussá, kiismerhetővé váltak, ami egyenes úton vezetett látogatóink diadalához.

(nők – Budapest Egyetemi-Főiskolai Kézilabda Bajnokság) ELTE-BEAC – Károli Gáspár Református Egyetem 14-18 (6-9)

10 perces gólcsend sem állta útját férfi kéziseink menetelésének! Már az első negyedórában dűlőre vitték Divéki Péter fiai aktuális bajnokijukat, akik a jó védekezésből rendre leindították a KEAC legjobbjait. Már nyolc góllal is vezetett együttesünk a BEAC Sportcsarnokban, amikor jött a megszokott hullámvölgy és sorra eredménytelenül haltak el a lövéseink. A vendégek éltek a tálcán kínált lehetőséggel, feljebb zárkóztak, de így is "megnyugtató" előnnyel vonult pihenőre csapatunk. Térfélcserét követően kiegyenlítettebbé vált a küzdelem, ám a felek közti különbség állandósult - a végső dudaszó pillanatáig.

(férfiak – Budapest Bajnokság I/A.) ELTE-BEAC – KEAC 33-27 (14-10)

csapatkepKosárlabda

Rajt-cél győzelmet arattak U23-as fiataljaink, célkeresztben az 5. helyezés! Már Szigetszentmiklóson lezárta a BKG DSE elleni párharcot Balogh Judit irányította női együttesünk, amely vendégként is úgy kezdte a mérkőzést, ahogyan azt hazai pályán abbahagyta. Lányaink nyitónegyedben nyújtott parádés játéka karnyújtásnyi közelségbe hozta a továbbjutást: Gocsman Ágota vajkeze 3 triplát süllyesztett el 3 perc alatt, amely megalapozta 16(!) pontos vezetésünket. A folytatásban az összeszedett arcukat mutatták a hazaiak, feljebb is kapaszkodtak, de a dupla-dupláig jutó Barnai Judit gondoskodott arról, hogy ne kapjanak “vérszemet”. Kettőjük kiemelkedő teljesítménye mellett szót érdemel a nagy mezőnymunkát végző Király Lila és Pusztai Petra teljesítménye is. Még erre is rátettek egy lapáttal fiataljaink a nagyszünetet követően: Zana Klaudia hárompontosai vezették fel az újabb rohamunkat, amelynek végén 30 pont környékére duzzadt a felek közti különbség. A magabiztos előny tudatában is "élesebben" kosarazott együttesünk, amelyben az utolsó negyedórában többnyire a kadettjeink pattogtattak - eredményesen. A párharc 2-0-s ELTE-BEAC Újbuda sikerrel zárult és ellenfélre várunk az 5. helyért vívott helyosztón - a debreceniek és a tatabányaiak még gyürkőznek egymással.

(nők – amatőr NB I., 5-8. hely) BKG DSE – ELTE-BEAC Újbuda U23 51-70 (8-24, 13-14, 14-21, 16-11)

(férfiak – NB II., Közép “A” csoport) ELTE-BEAC – MAFC 85-67 (22-22, 18-27, 19-4, 26-14)

Labdarúgás

(férfiak – BLASZ III.) TF SE – ELTE-BEAC I. 3-0

(férfiak – BLASZ IV.) Kormányőr SE II. ELTE-BEAC II. 0-0

(nők – BLSZ 3/4-ed pályás bajnokság) Fortuna SE – ELTE-BEAC 6-1

NAZ_9015Röplabda

(nők – Budapest Bajnokság I.) Vasas Óbuda-KRA – ELTE-BEAC 3:0 (25-18, 25-16, 25-15)

(nők – Budapest Bajnokság I.) ELTE-BEAC – MAFC Bercsényi 0:3 (18-25, 24-26, 11-25)

(férfiak – Budapest Bajnokság/II.) H Zrínyi SE ELTE-BEAC 3:0 (25-20, 25-16, 25-22)

(férfiak – Budapest Bajnokság/II.) Dragon SC – ELTE-BEAC 1:3 (21-25, 19-25, 26-24, 21-25)

(férfiak – Budapest Bajnokság/II.) ELTE-BEAC – MAFC Schönherz 3:0 (25-21, 25-22, 25-23)

MEFS-bajnokság 2016 043 (A legjobb ELTE-s Grimm Dániel)Sakk

Színvonalas MEFOB sakkbajnokságnak adott otthont az ELTE Dayka Gábor utcai kollégiuma. Az erős mezőnyben 2 hölgy és 30 férfi - köztük egy nagymester, két nemzetközi mester és öt FIDE-mester - ült asztalhoz az arénába, hogy döntsenek az idei bajnoki címek sorsáról. Kovács György MEFS főtitkár-helyettes köszöntő szavai után az indulók egyperces néma csenddel emlékeztek a februárban elhunyt Ádám Györgyre, majd kezdetét vették a 15-15 perces rapid küzdelmek - 9 fordulón át. A verseny esélyesei azonnal az élre álltak és ez az állás nem változott drasztikusan a torna végéig. A legnagyobb ELTE-s sikert a csapatversenyben jegyeztük fel: Grimm Dániel, Halák Miklós, Csirik András hármasfogatunk minden vetélytársukat megelőzték. Hármójuk közül egyéniben Grimm Dániel végzett a legelőkelőbb pozícióban, míg Varsányi Gábor és Kiss Alpár révén további két elismerést gyűjtöttek be hallgatóink. Az amatőr sakkozók sem maradtak sikerélmény és különdíjak nélkül a rendkívül sportszerű vetélkedésben.

Az egyéni verseny végeredménye:

1. Mihók Olivér (BME) 7,5

2. Antal Tibor Kende (SZTE) 7,5

3. Lizák Péter (BCE) 6,5

4. Bohati Tamás (SZIE) 6 5. Grimm Dániel (ELTE) 6 (A holtversenyeket a Buchholz-számítás döntötte el.)

Legjobb ELTE-BEAC versenyző: Grimm Dániel

Legjobb 1900 alatti versenyző: Varsányi Gábor (ELTE)

Legjobb 1700 alatti versenyző: Kiss Alpár (ELTE)

A csapatverseny végeredménye:

  1. ELTE (Grimm Dániel, Halák Miklós, Varsányi Gábor) 16,5
  2. BME (Mihók Olivér, Jacsó Ádám, Vitályos Márton) 16
  3. BCE (Lizák Péter, Suhajda Attila, Paál András) 14

BEFSTollaslabda

Rövid időn belül másodszor kaptak magas labdát tollasozóink, akik újfent éltek az éremszerzési lehetőséggel. Szakosztályunk tapasztalt tagjai az egy héttel ezelőtti MEFOB-on, míg a feltörekvő ifjak legutóbb a BEFS SportPont Egyetemi és Főiskolai Tollaslabda Budapest Bajnokság tavaszi fordulójában mérettettek meg. Párosban ismét több sikerélményt adatott meg indulóinknak: Szilágyi Béla, Demjén Dominik kettőse ezüstérmes, míg Madroszkiewicz Márk, Olajos Balázs duója bronzérmes pozícióban végzett. Utóbb említett sportolónk duplázni tudott, ugyanis a férfi egyéni küzdelmek végén is a dobogó legalsó fokára lépett fel.

Vízilabda

(férfiak – Gyarmati Dezső Felnőtt Bajnokság, felsőház) ELTE-BEAC Vízilabda DSK – Oázis SC 9-11 (1-2, 1-2, 4-4, 3-3)

(férfiak – Gyarmati Dezső Felnőtt Bajnokság, felsőház) Semmelweis VKS – ELTE-BEAC Vízilabda DSK 14-11 (5-0, 3-2, 3-5, 3-4)

(férfiak – Gyarmati Dezső Felnőtt Bajnokság, felsőház) ELTE-BEAC Vízilabda DSK – Octopus SE 8-14 (3-3, 3-3, 0-6, 2-2)

Magyarul is elérhető.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech