DSCN9965 1

Ezüstérmesek az ELTE sakkozói

2018. 05. 14.
DSCN9965 1

Második helyen végzett a rekordmezőnyben az ELTE csapata, a hazai rendezésű 2017/18-as Sakk MEFOB-on!

Az idei Egyetemi-Főiskolai Sakkbajnokság minden eddigi részvételi csúcsot felülmúlva került megrendezésre a BEAC és a Barcza Gedeon sakk-klubok által az ELTE Kőrösi Csoma Sándor Kollégiumában. Amint azt a május 12-i esemény ünnepélyes megnyitóján dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke meg is jegyezte, nagyon örvendetes ennyi fiatalt - vizsgaidőszakban - sakkozni látni, ami markánsan bizonyítja a szellemi munka értékét.

A torna óraindításakor 6 ország 68 versenyzője két csoportban vágott neki a 7 fordulós küzdelemnek, amit 2018-tól öt esztendőn keresztül dr. Hetényi Géza egykori főiskolás bajnok és BEAC éljátékos emlékére rendeznek meg. Özvegye, dr. Ádám Erzsébet, és fia László komoly különdíjakat ajánlottak fel az indulók számára, amit a verseny záróünnepségén ők maguk adtak át, s ezt a megjelentek nagy tapssal jutalmazták!

Az értékszámosok versengésében a fő esélyes, Balog Imre nagymester gyorsan az élre állt és az első táblát kibérelve magabiztosan védte meg bajnoki címét! A 2x10 perces játékidő (lépésenként 5 másodperc bónusszal) nagyon feküdt neki, hamar hibázásra késztette ellenfeleit. A második helyre - hatalmas holtverseny után - iskolatársa, Dankházi András FIDE-mester futott be, megelőzve a veretlen Kaczúr Flórián nemzetközi mestert. Így tehát az első három kiemelt a dobogón végzett és jelentős pénzdíjat vehetett át, ám a további ötpontos versenyzők sem panaszkodhattak. Az örvendetesen sok hölgyjátékos között is nagy csata folyt a bajnoki címért és a díjakért, amit végül itt is a három legmagasabb Élő-pontszámú mesternő nyert el.

A csapatversenyben három egyetem különversenyt vívott a serlegért. Mindenkinél a legjobb négy versenyző eredménye számított be az összpontszámba. A csatározás során a Corvinus Egyetemet idén nem lehet legyőzni, s így a 21 (!) fővel induló ELTE-seknek (Kaczúr Flórián, Halák Miklós, Grimm Dániel, dr. Bognár Csaba) nem sikerült a triplázás... A bronzérmek a szomszédvár, Műszaki Egyetem hallgatói nyakába kerültek.

Az amatőrök csoportjában 20-an indultak, és az első három versenyző kiemelkedett közülük, viszont a középmezőny rendkívül sűrű volt. A Buchholz-számítás a végén Plank Péternek kedvezett, aki vereséggel rajtolt, de aztán az összes partiját megnyerte. Holtversenyes társa, a vietnami Nguyen Cong Van egyszer állt csak fel vesztesen az asztaltól, de ez az aranyérmébe került. Őket egy pont lemaradással követte Farhad Ahmed Irakból. A női díjat itt Soproni Zsuzsanna vihette haza, aki segédpontokkal előzte meg Istenes Melindát, míg a bronzmedál Gombos Dalmának jutott.

A végig sportszerű rendezvény ünnepe volt a sakkozásnak, és jól szolgálta a királyos játék népszerűsítését! Minden versenyző elégedetten távozott, a szervezők pedig abban a meggyőződésben pakolták össze a készleteket, hogy jövőre még többen szeretnének majd sakkozni - nem középiskolás fokon - és lassan a nagyterem szűknek fog bizonyulni a bajnokság számára. Nem mellesleg, 2019-ben Budapesten rendezik majd az Egyetemisták Világjátékát, amin várhatóan a sakk is helyet kap.

A részletes végeredmények:

Értékszámos csoport (48 résztvevő): 1. Balog Imre (Corvinus Egyetem) 6,5 pont 2. Dankházi András (Corvinus Egyetem) 5 pont 3. Kaczúr Flórián (ELTE) 5 pont 4. Jacsó Ádám (BME) 5 pont 5. Straubinger Dániel (BME) 5 pont 6. Sütő Gábor (Testnevelési Egyetem) 5 pont.

Női versenyzők: 1. Juhász Barbara (SOTE) 4,5 pont 2. Havanecz Bianka (Corvinus Egyetem) 4,5 pont 3. Varga Klára (Testnevelési Egyetem) 4 pont 4. Hoang Le My Anh (ELTE) 3 pont 5. Kubik Anna (SOTE) 2,5 pont 6. Hönsch Kamilla (ELTE) 2,5 pont.

A legjobb 2000 értékszám alatti versenyző: Csendi Balázs (ELTE) 4 pont.

A legjobb 1800 értékszám alatti versenyző: Inges Zénó (EKE) 3,5 pont.

A legjobb 1600 értékszám alatti versenyző: Sebők Máté (EKE) 3 pont.

Csapatverseny: 1. Corvinus Egyetem (Balog Imre, Dankházi András, Havanecz Bianka, Amstadt Áron) 20 pont 2. ELTE (Kaczúr Flórián, Halák Miklós, Grimm Dániel, dr. Bognár Csaba) 19 pont 3. BME (Jacsó Ádám, Straubinger Dániel, Vitályos Márton, Repiczki Tamás) 16,5 pont.

Amatőr csoport (20 résztvevő): 1. Plank Péter (Óbudai Egyetem) 6 2. Nguyen Cong Van (Debreceni Egyetem) 6 3. Farhad Ahmed (ELTE) 5 4. Marton Tamás (ELTE) 4 5. Han Máté (Óbudai Egyetem) 4 6. Németh Áron (ELTE) 4 pont...

Női versenyzők: 1. Soproni Zsuzsanna (BGE) 4 2. Istenes Melinda (Corvinus Egyetem) 4 3. Gombos Dalma (SZIE) 3 4. Mezőfi Viktória (SZTE) 2,5 5. Monduk Ágnes (BGE) 1 pont.

Magyarul is elérhető.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech