NAZ 0899

Ezek a kormány, a MEFS és a sportirodák fejlesztési stratégiái a felsőoktatási sportélet jövőjéről

2015. 01. 29.
NAZ 0899

Közel százan gondolkodtak együtt az egyetemünket is kiemelten érintő kérdésekről az ELTE Sportiroda országos rendezvényén. Elsősorban a Tüskecsarnokban és a Hajós Alfréd-tervben rejlik a közeljövő sikerének záloga.

Január 28-án közel száz résztvevővel zajlott az ELTE Sportiroda által szervezett első Országos Felsőoktatási Sport- és Egészségtudományi Konferencia az ELTE Bölcsészettudományi Karának tanácstermében. A konferencia az országszerte közel minden egyetemen és főiskolán működő intézményi sportiroda vezetőit, munkatársait hívta közös gondolkodásra.

Az ELTE vezetésének részéről Dr. Pozsár-Szentmiklósy Zoltán, sportért felelős rektori biztos és a házigazdaként, Dr. Dezső Tamás dékán úr köszöntötte a hazai felsőoktatásban dolgozó sportszakembereket.

A konferencia első előadását Dr. Simicskó István tartotta, az EMMI sportért felelős államtitkára, aki volt ELTE hallgatóként, személyes élményein túl a kormányzati sportpolitikai 2010-óta eltelt időszakának eredményeit és a 2020-ig tartó időszak fejlesztési terveit mutatta be. Az utánpótlás nevelés támogatása, világversenyek rendezése és a hazai sport infrastruktúra hármasának kiemelt fejlesztését célozza meg az országos sportvezetés. Az egyetemi sportinfrastruktúra fejlesztés legfontosabb bástyája a Tüskecsarnok lesz.

A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség főtitkára, Dr. Székely Mózes az egyetemi sport fejlesztési terveit (Hajós Alfréd-terv), a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) közösen működtetett Sportpont Program és a felsőoktatási sportélet legújabb eredményeit ismertette előadásában.

A konferencia további programjában sor került kerekasztal beszélgetésre, ahol a Budapesti Műszaki Egyetem és a Debreceni Egyetem sportszervezési modelljét, sportszolgáltatásait ismerhették meg a résztvevők. Egészen délután öt óráig számos előadás volt egészségfejlesztésről, EU-s sporttámogatási lehetőségekről, a sportszövetségek és a felsőoktatás együttműködési lehetőségeiről, a stresszről és a jólétről (well-being).

Ilyash György, az ELTE Sportiroda projektvezetője a zárszóban megköszönte a BTK vendégszeretetét, a meghívott szakemberek előadásait. A konferenciát támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség a KMR Intézményi Sportiroda Pályázat 2014: Integrált felsőoktatási sportirodák felállítása és fejlesztése a közép-magyarországi régió állami felsőoktatási intézményeiben című projekt keretében.

Magyarul is elérhető.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech