DSC 1150

Ép emberré válni mázsás súlyok alatt – országos bajnokságra készül Jancsó Tamás

2017. 12. 14.
DSC 1150

Jancsó Tamás „Tomó”, a BEAC magyar bajnok parafekvenyomó bajnoka jelenleg a december 16-i országos bajnokságra készül

Mint arról korábban beszámoltunk, szeptember 20-án az ELTE Inkluzív Sportnapján a Magyar Paralimpiai Bizottság egy parafekvenyomó padot ajánlott fel az ELTE és a BEAC számára, amely lehetővé teszi, hogy ettől az évtől kezdve a budapesti egyetemisták körében elinduljon a parafekvenyomás új sportágként.

Jancsó Tamás „Tomó”, a BEAC parafekvenyomó magyar bajnoka jelenleg a december 16-i országos bajnokságra készül. A fiatal sportolóval és a BEAC Erőnlét-, és fitnesz szakosztályának vezetőedzőjével, Gölöncsér Dániellel a Tüskecsarnok edzőtermében beszélgettünk, ahol a parafekvenyomópad is helyet kapott.

„Ez lesz az a verseny, ahol az elmúlt hónapok munkája beérik és túllépünk egy olyan mentális határt egy súllyal szemben, amivel küzdünk egy ideje. Magyar viszonylatban az országos bajnokság a legnagyobb jelentőségű verseny, így természetesen a győzelem a cél. Nagyon szeretném, ha olyan nyomást tudna bemutatni Tomó, amely a nemzetközi szintet is megüti, főleg technikailag.” – mondta el Dani, aki Tomó felkészüléséért is felel.

„Tomó hivatalos versenyen bemutatott eddigi csúcsa 108 kg, edzésen volt már 116 is. Az elvárásunk nem kevesebb, mint egy új egyéni csúcsot bemutatni, ami már rögtön a kezdősúlynál egy kísérlet lesz erre, nem kevesebb, mint 110 kg-mal kezdünk. A nevezésekben látható, hogy a Tomó súlycsoportjában indul az országos csúcstartó is, Ő azonban az elmúlt két évet kihagyta. Ettől függetlenül nagyon jó nyomó, de úgy hiszem felkészültünk a mezőnyhöz.”

Most, hogy az ELTE és a BEAC sportolói a Tüskecsarnokban, egy ilyen magasan felszerelt, modern sporthoz illő infrastruktúrával rendelkező létesítményben tudnak edzeni, nagyot lendít a lehetőségeken. A nemzetközi szereplésre jó esélyek vannak, ebben nagyban támogatta a szakosztályt a Magyar Erőemelő Szövetség, akik közreműködésével az egri Világkupán tudtak szerepelni, azonban a nemzetközi szinthez még több edzésre lesz szükség. Köszönet illeti meg a Magyar Paralimpiai Bizottságot a parafekvenyomó padért, hiszen egy ilyen, hivatalos versenyszabályoknak megfelelő pad óriási lehetőség, hogy tökéletes versenykörülmények között tudjanak edzeni parasportolóink.

A BEAC Erőnléti szakosztályának parasporttal kapcsolatos távlati tervei között szerepel, hogy kialakuljon egy egyetemi csapat a parafekvenyomásban, ezzel is népszerűsítve a sportágat és maga a sport által átélhető összes pozitívumot, beleértve a jobb fizikum, a közösséghez való tartozás és a célok életre gyakorolt hatását.

Tomó az ELTE TTK geográfus szakán végzett, jelenleg doktorjelölt a Földtudományi Doktori Iskolában, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen dolgozik területi elemzőként. A BEAC-ot már az egyetemi évei óta ismeri. Amikor tavaly év elején elkezdett versenyekre járni, szüksége volt egy klubra, amelynek színeiben indulhatott. Ekkor egyértelmű volt számára, hogy ha budapesti sport, akkor a választása a BEAC-ra, az ELTE sportklubjára esik.

Szarvason 8 évig volt igazolt NB2-eskézilabda játékos. A parafekvenyomást a Nándorfejérvári Úti Kollégium konditermében kezdte el, ahol ez megoldható volt, így rugalmas időpontokban edzhetett.

„Leginkább az jelent számomra nagy élményt ebben a sportban, hogy az elért eredmény közvetlenül összehasonlítható az épek eredményével: ha ki tudok nyomni 100 kilót fekve az – szinte – ugyanaz, mint egy ép ember teljesítménye.”

A távlati célokkal kapcsolatban Tomó nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy megdöntse a magyar csúcsot: „Ez nekem természetesen egy hobbi a munka mellett, de egyre komolyabban vett hobbi. A most előttem lévő cél, hogy elérjem majd a magyar csúcsot, ami a súlycsoportomban 130 kiló, ez most kb. megegyezik azzal a súllyal is, ami a nagy világkupákra a normál kvalifikációs szint is a súlycsoportomban. Versenyzünk, tavasszal remélem, hogy befejezem a doktorit, utána meglátjuk, hogy mit hoz a jövő.”

Magyarul is elérhető.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech