Chess

ELTE-s sikerek a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sakkbajnokságon

2010. 11. 15.
Chess

Az ELTE képviseletében ismét a BEAC és a Barcza Gedeon SC rendezhette meg a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sakkbajnokságot november 11. és 13. között. Csapatversenyben az ELTE-BEAC ezüstérmet szerzett, Kormos Ádám matematika szakos hallgatónk pedig egyéniben is bronzéremmel zárta a magas színvonalú, a megszokottnál jóval erősebb mezőnnyel felálló versenyt. Kormos e mellett a főiskolai válogatott tagjaként is lehetőséget kapott, hogy a nálunk vendégeskedő szerb főiskolai válogatottal szemben képviselje Magyarországot. BEAC-os versenyzőink közül To Nhat Minh az ifjúsági válogatottban játszhatott.

A szokottnál jóval erősebb mezőnnyel - négy nemzetközi címviselő, további tizenegy mesterjelölt és tucatnyi felsőoktatási intézmény részvételével – rajtolt el az ide Egyetemi és Főiskolai Sakkbajnokság, melynek a Magyar Sakkszövetség adott otthont. A legtöbb versenyzőt indító két egyetem egyike az ELTE volt. Csapatunk tagjai: Ádám György Jr. (ELTE TTK), Kormos Ádám (ELTE TTK), Nováky Csaba (ELTE TTK), Szabó Péter és Szepes Tamás. Csapatban a második helyet szereztük meg (eredményük alapján a három legjobb Kormos Ádám, Szepes Tamás és holtversenyben, pontértékeléssel Ádám György részvételével).

Egyéniben kiemelkedett Kormos Ádám teljesítménye, aki az összetett harmadik hely mellett a főiskolai válogatott tagja címmel is büszkélkedhet, és így képviselhette hazánkat a nálunk vendégeskedő szerb válogatottal szemben, ahol sajnos egy négyórás hatalmas csata során végül alulmaradt.

Nagyszerűen szerepelt a BEAC hölgyversenyzője, Dvornitzky Bea, aki a nagyon erős női mezőnyben az utolsó fordulóig esélyes volt a győzelemre is. Sajnos ott vesztett, és de így is értékszámának megfelelő elvárását jelentősen túlteljesítette a negyedik hellyel is. Fiatal és tehetséges versenyzőnk, To Nhat Minh az ifjúsági válogatottban képviselte a BEAC-ot.

A rendezvényen jelen volt dr. Kiss Ádám, az ELTE professzora és a BEAC elnöke, aki megtekintette a válogatott mérkőzését, és a szerb csapat vezetőjével nemcsak a sakkesemények jövőjéről egyeztetett, hanem más sportágak számára is egyengette a kapcsolatépítés lehetőségét.

A szerb vendégcsapat számára különböző programokat szerveztünk, hogy megismerkedhessenek hazánk kulturális és történeti értékeivel. Elsétáltunk közösen a Magyar Parlamenthez, megtekintettük a Budai Várat és a Hadtörténeti Múzeumot is. E mellett természetesen több találkozót szerveztünk számukra a MEFS, a BEAC és a BGSC vezetőivel. A szerb válogatott nagy csatában ugyan, de mind ifjúsági, mind felnőtt válogatott csapatunkat legyőzte. Csapataink egyetlen győzelmét Mihók Olivér nemzetközi mester szerezte.

A mérkőzéseket Magyarország legismertebb versenybírója Fazekas György vezette. A versenyen megjelentek Frenkl Szilvia és dr. Kántor Sándor a MEFS képviseletében, Korpics Zsolt a Magyar Sakkszövetség főtitkára, dr. Kiss Ádám és Ősz Gábor a BEAC és a Barcza elnökei, valamint érdeklődőként több neves sakkozó nézte meg az eseményeket.

Eredmények

Női egyéni:
1. Dudás Eszter – női fide mester (Corvinus Egyetem)

Férfi egyéni:
1. Gergácz Attila – nemzetközi mester (Debreceni Egyetem)
2. Pataki Győző – nemzetközi mester (Eötvös József Főiskola)
3. Kormos Ádám (Eötvös Loránd Tudományegyetem)

Csapat:
1. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
2. Eötvös Loránd Tudományegyetem
3. Szegedi Tudományegyetem

Magyarul is elérhető.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech