Simon Gabor Gulyas Tibor Borhy Laszlo

Együttműködés a határokon átívelő magyar sportért

2018. 03. 01.
Simon Gabor Gulyas Tibor Borhy Laszlo

Szándéknyilatkozatot írt alá az ELTE, a BEAC és a HÖOK a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája (KEK) fejlesztéséről.

Szándéknyilatkozat született a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája (KEK) fejlesztéséről. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) között létrejött megállapodás célja, hogy a sportrendezvény tovább erősítse a határokon átívelő magyar ifjúsági közösségeket, valamint fejlessze a magyar felsőoktatási sportélet, és népszerűsítse a sportolást.

A fejlesztésről szóló nyilatkozatot a HÖOK küldöttgyűlésén – amelyet 2018. február 24-én az Eszterházy Károly Egyetem, Gyöngyösi Károly Róbert Campusán tartottak – az ELTE részéről rektor Prof. Dr. Borhy László, a BEAC igazgatója Simon Gábor, valamint a HÖOK elnöke Gulyás Tibor írta alá, miután a HÖOK választmánya és közgyűlése egyhangúlag megszavazta és támogatta azt.

A rendezvényen részt vett Dr. Szili Katalin, miniszterelnöki megbízott, az országgyűlés volt elnöke, mivel a HÖOK csatlakozott a Minority Safepack aláírásgyűjtéséhez. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) kezdeményezése kapcsán Szili Katalin kiemelten: olyan ügyről van szó, melynek érdekében mindannyiunknak össze kell fognia. Ez nem pártpolitikai kérdés – jelentette ki, hozzátéve: az aláírásgyűjtés történelmi esélyt kínál arra, hogy tehessünk valamit a határainkon túl élőkért. A miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta: az autonómia ügyében kizárólag akkor érhetünk el érdemi eredményt, ha a Minority SafePack aláírásgyűjtés április 3-án sikerrel zárul.

Dr. Szili Katalin

„Rektortársaim előtt jó példával szeretnék elöl járni az ilyen sportrendezvények támogatásában, fejlesztésében és szeretném elősegíteni a szándéknyilatkozat aláírásával azt az együttműködést, melyhez reményeim szerint minden magyarországi és határon túli felsőoktatási intézmény csatlakozni fog” – mondta köszöntő beszédében Borhy László rektor.

„A KEK célja, hogy évről évre lehetőséget teremtsen a sporton keresztül egy olyan találkozásra, ahol a jövő magyar értelmisége építhet hidat, kapcsolatot a Kárpát-medence magyar lakta területei között. A célok összefoglalása három területet érintenek kiemelten: magyar fiatalok közösségének erősítése; határokon átívelő magyar felsőoktatási sportélet fejlesztése; legnépszerűbb csapatsportágak, sportolási formák népszerűsítése az érintett hallgatók körében” – mondta Gulyás Tibor elnök.

Simon Gábor | Gulyás Tibor | Prof. Dr. Borhy László

„2019-ben, majdnem pontosan egy év múlva már tízéves lesz a KEK. A mai nap mérföldkő a rendezvény életében. Széleskörű összefogással nagyszabású multisport eseménnyé szeretnénk fejleszteni a kezdeményezést. A szándéknyilatkozat aláírása minden felsőoktatási intézménnyel, azért fontos, hogy megvalósítsuk a KEK jelmondatát: Egyetemi sport határok nélkül. ” – emelte ki Simon Gábor igazgató.

A Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját jövő héten már kilencedik alkalommal rendezik meg, öt ország magyar egyetemista sportolóinak részvételével futsal, kosárlabda és röplabda sportágakban a BEAC sportcsarnokában.

forrás: www.kek.elte.hu

Magyarul is elérhető.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech