Gáspár1

Csere Gáspár megfutotta az olimpiai szintidőt a berlini maratonon!

2015. 09. 29.
Gáspár1

Megváltotta repülőjegyét Rióba a BEAC élsportolója: remekül időzítette élete legjobb futását a BMW 42. Berlin Marathon-on, így fél perccel a táv olimpiai kiküldetési ideje előtt ért célba.

Atlétika

Újra olimpikont ad a BEAC a magyar élsportnak! Miközben legtöbben a vasárnapi ebédhez készülődtek, addig a német fővárosban rendezett maratonin két magyar atléta, Csere Gáspár és Staicu Simona is ötkarikás kvótához juttatta nemzetünket. Közel 41 ezer futót vonzott a világ 6 legnagyobb maratonja - 'World Majors' - közé tartozó németországi megmérettetés, köztük az idei világranglista vezető kenyai Eliud Kipchoge-t. Gáspárnak kiválóan sikerült a formaidőzítés, közel egy percet vert egyéni legjobb idejére és 2:16:30 órás, olimpiai indulást érő eredménnyel a 36. helyen ért célba a 42. Berlin Maratonon vasárnap délben. Lássuk, hogyan élte meg a mi fiunk "belülről" ezt az óriási sikert!

win"Hála Istennek sikerült egy percet javítanom; 2:16:30-as időeredménnyel az abszolút 36. helyen érkeztem be, ezzel megfutva az OLIMPIAI SZINTET! Nagy valószínűséggel tehát mehetek a 2016-os riói olimpiára! A versenyzésem az idő alapján nagyjából a tervek szerint alakult. Ami viszont a futást és a belső élményeket illeti, kifejezetten nehézkes volt... Emberi szinten nem értem, hogy lett meg a szint, mert kimondottan rosszabbul ment a versenyzés, mint Hamburgban. Szóval ez most egy nagy csoda, amiért elsősorban szeretnék Istennek hálát adni. Végig az Ő ereje támogatott, sőt az utolsó 2 kilométeren már szédülés, homály fogott el, Ő mégis betolt a célba.. Szeretnék köszönetet mondani Szabó Imre edzőmnek, családomnak és még sok fontos személynek, akiket majd egyszer felsorolok. Természetesen minden szurkolásért, biztató üzenetért is hálás vagyok!"

Cross Country

Új színt és impulzust hozott Urbán Zsolt és Kovács András szereplése kerékpáros sportéletünkbe! A felkonferálásban említett hallgatóinknak jutott az a megtiszteltetés, hogy a szeptember 19-én Sopronban megrendezett országos cross country mountain bike versenyen, valamint Cross Country Egyetemi Bajnokságon képviselte egyetemünket. András országúti kerékpár sportösztöndíjasunkként így élte meg a számára kissé szokatlan terepen zajló megmérettetést:

"Országúti kerékpáros lévén a verseny nem várt kihívások elé állított. A pálya első fele egy mezőn vezetett, a rövid egyeneseket sok kanyar tarkította, itt még némi leszakadás ellenére sikerült tartani a lépést a terepversenyzőkkel. Ezt egy hosszú enyhe sóderes emelkedő követte, amely egy idő után bekanyarodott az erdőbe. A pálya ezen szakaszán fel tudtam zárkózni a még egyben lévő mezőnyre, majd az emelkedő végén jöttek a problémák egy rendkívül meredek lejtő formájában. Életem egyik legijesztőbb kerékpáros élménye volt 45 Km/h-val leszáguldani ezen a rázós retteneten. Ekkor búcsúztam el végleg a többi versenyzőtől. Ezt követően már csak a táv legyőzése lebegett a szemem előtt, amit végül meg is tettem, sőt a végére rájöttem lehet ezeket a lejtőket élvezni is. A versenyen utolsóként zártam a 10 fős mezőnyben, de határozottan sikerként éltem meg, hogy nem törtem magam rommá. Hatalmas élmény volt végre kipróbálni ezt a szakágat is, de maradok az aszfalton, ott lehet gyorsan is menni."

Zsolt ugyan igencsak kezdőnek vallja magát a mountain bike-os műfajban, mégis nagy izgalmakkal tekintett a megmérettetés elé:

"A felfokozott lelki állapotra szerencsére kiváló gyógyírt jelentett a helyszínt adó Lővér Camping barátságos környezete. Amellett hogy nagyon profin volt megszervezve és lebonyolítva a verseny, külön élmény volt a családias hangulat, hiszen az egyetemistákon túl szinte minden korosztály képviselte magát a párhuzamosan zajló biciklis vagy futó megmérettetéseken. Az időjárási viszonyok is kedvezőek voltak, napsütéses, szélcsendes kora őszi nap. Bemelegítés és a pályaviszonyok feltérképezése után délután egykor rajtolt az egyetemisták és főiskolások mezőnye a közel 20 km-es szakaszon. Erdőben zajlott a verseny, a pálya fokozott figyelemmel volt kijelölve és biztosítva. Kifejezetten technikás pályáról volt szó, sok és olykor veszélyes szakaszokkal, inkább fejben jelentett megterhelést a kivitelezése. Több részén nem is vállaltam a kockázatot, inkább a biciklit tolva igyekeztem a cél felé. Másfél órára volt szükség a célba éréshez, ami nagy megkönnyebbülést jelentett, én és a bicikli is egyformán épen fejeztük be a versenyt. Így kezdőként jócskán lemaradtam az élmezőnytől, bár ez a tény mit sem csökkent azon az élményen, amit a verseny jelentett és a büszkeségen, hogy az ELTE csapatának színeiben indulhattam."

kotel doriRöplabda

Kötél Dóra és a magyar női röplabda válogatott Európa 12 legjobb csapat közé jutott! Nemzeti csapatunk a holland-belga közös rendezésű kontinensviadalon immáron mindhárom csoportmérkőzését lejátszotta: a belgák és a törökök elleni háromszettes vereségeket követően a továbbjutás szempontjából ki-ki meccs várt a lányokra Azerbajdzsán ellen. Dóriék egy pillanatig sem torpantak meg a rutinosabb, összeszokottabb rivális ellen, és négyszettes összecsapáson végső periódusában már eksztázis közeli állapotban játszottak és használták ki az egyre többet rontó azeriek hibáit. PPK-s hallgatónkat is soraiban tudó válogatottunk a legutóbbi EB-n ezüstérmes Németországgal néz farkasszemet a negyeddöntőbe kerülésért.

ideinoifutsalFutsal

... és ismét jött a dráma! Utolsó perces pontmentéssel kezdte meg menetelését Sajben Marcell vezette női együttesünk az NB II. Nyugati csoportjának nyitófordulójában. Hölgyeink azt a veresegyházi együttest fogadták a Bogdánfy úti Sportcsarnokban, ahová korábbi kulcsjátékosunk, Orbán Csilla átigazolt a nyári időszak során. A találkozó megfelelt azon előzetes várakozásnak, amely szerint a vendégek a pontvadászat előkelő helyezéseire hajt: a technikás játékosokkal teletűzdelt veresegyháziak játékával szemben a szervezettség és a csapatmunka tűnt a leghatásosabb ellenszernek. Sőt, be is váltotta a hozzá fűzött reményeket. Alapvetően a küzdelem dominált a találkozón, amelyet egy eladott labdánkból kapott találat billentett ki a medréből. A hátrány motiváló hatással bírt lányainkra, különösen Pfundtner Vivienre, aki az első félidő derekán kiegyenlítette az állást.

A nagyszünetet követően hiába játszott mezőnyfölényben együttesünk, a vezetést ismét a helyzeteikkel élelmesebb riválisunk szerezte meg. Azonban a győzelemért járó három pontot nem vitték magukkal Veresegyházára, ugyanis 20 másodperccel a rendes játékidő letelte előtt Kovács Szilvia passzából Tatai Krisztina talált a kapuba. Sajben Marcell együttese egy értékes döntetlen birtokában utazik az élvonalba vágyó Göcsej zalaegerszegi otthonába.

(nők – NB II., Nyugat) ELTE-BEAC – Veresegyház VSK 2-2

(férfiak – NB II.) ELTE-BEAC – AirEnergy FC 5-7

fiu keziKézilabda

Divéki Péter együttese nem bírta tartani a Tempót! Az ELTE-BEAC és a Tempo KSE találkozóján két hasonló képességű csapat mérkőzött meg a bajnoki pontokért a Budapest Bajnokság I/A pontvadászatának legutóbbi fordulójában. Nem is bírtak egymással a felek az első félidőben: hol a mieink, hol a vendéglátóink tartottak előrébb a gólok tekintetében, de egyik gárda sem engedte két góllal "elhúzni" a másikat. A második játékrész nem várt fordulatokat hozott: előbb fiaink léptek meg két találattal, amit az ellenfél hét perc alatt dobott négy góljával "kompenzált". Sérülésekkel, betegségekkel sújtott csapatunk fizikálisan kimerült, képtelen volt a ritmusváltásra, így a fordításra is. A folytatásra az addigi szervezetten működő védekezésünk egyre inkább felpuhult, amit a hazaiak kíméletlenül ki is használták és a lefújás pillanatára 6 gólossá duzzasztották a csapatok közti különbséget.

(férfiak – Budapest Bajnokság I/A.) Tempo KSE – ELTE-BEAC 32-26

Nagypályás labdarúgás

(férfiak – BLASZ IV.) Rend-Őr 07 FC – ELTE-BEAC II. 1-1

(nők – BLSZ 3/4pályás Bajnokság) Ercsi Kinizsi SE – BEAC Hiúzok 4-3

poloVízilabda

Ex-ELTE-sek fosztották meg pólósainkat veretlenségüktől! Változatos, pikáns mérkőzés hozott a Gyarmati Dezső Felnőtt Bajnokság 3. fordulójának egyetemi rangadója: Szabó Attila fiai a többségében egyetemünk korábbi tanulóival felálló Jog-Ászok együttesét fogadták a Tüzér utcai uszodában. A számszakilag szorosan alakuló találkozó fordulatos forgatókönyvet produkált: a mieink az előző mérkőzéseikhez hasonlóan bátran és céltudatosan kezdtek, ám csak minimális előnyre sikerült szert tenniük az első negyed végére. A nagyszünetre még ez az egyetlen gólnyi fór is elolvadt, így a döntés a második félidőre hárult. A folytatásban zsinóron szállították az akciógólokat a csapatok, amelyből ezúttal a mieink jöttek ki rosszabbul. Két ízben is három találatnyira nyílt ki az olló a felek között, ám 9-6-os és 11-8-as vendég vezetést követően sem ismertek elveszett labdát Szabó Attiláék. A négygólos Balogh Gergely vezérletével 17 másodperccel a végső dudaszó előtt már csak egy gól választott el a csapatokat, ám a jogászok okosan "nyelték le" a lasztit és arattak presztízssikert.

(férfiak – Gyarmati Dezső Felnőtt Bajnokság) ELTE-BEAC Vízilabda DSK – Jog-Ászok VSK 10-11 (3-2, 3-4, 2-3, 2-2)

Nyereményjáték

Nemrég ért véget az ELTE Sport7 idejére időzített nyereményjátékunk, és most egy újabb lehetőség kínálkozik arra, hogy vadonatúj BEAC Webshop termékeket nyerhessetek! Nem kell mást tennetek, mint kedvelnetek (ha még nem tettétek) a BEAC Facebook-oldalát, és válaszolnotok egy kérdésre a következő applikáción keresztül: https://www.facebook.com/elte.beac/app_396092597090073

A helyes megfejtők között:

  • 1 db BEAC-os melegítőt,
  • 1 db BEAC-os sporttáskát,
  • 1 db BEAC-os hátizsákot,
  • 1 db BEAC-os pólót,
  • 1 db BEAC-os törölközőt,
  • 1 db BEAC-os asztali zászlót,
  • 1 db BEAC-os kulcstartót sorsolnak ki!
Magyarul is elérhető.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech