Csere gazsi

Csere Gáspár fél percet javított egyéni legjobb idején a berlini maratonin

2017. 09. 24.
Csere gazsi

Klubunk riói olimpiát is megjárt atlétája teljesítette azt a célját, amiért a német fővárosba utazott: a jövőben már a 2:16:03 órás időeredményének megjavítása jelentheti az egyik fő motivációt.

Csere Gáspár a leggyorsabb magyar futó 42 kilométeren! Miközben a legtöbben a vasárnapi ebédjükhöz készülődtek, addig a mi fiunk a Berlinben rendezett maratonin a két évvel ezelőtti legjobb idejét ostromolta. A német főváros mindig is különleges marad Gazsi számára, aki 2015-ben itt futotta meg az őt olimpiai szerepléshez juttató szintidőt. Most közel 45 ezer futót vonzott a világ hat legnagyobb maratonja - 'World Majors' - közé tartozó németországi megmérettetés, köztük a kenyai Eliud Kipchoge-t, a kenyai Wilson Kipsang-ot és az etióp Kenenisa Bekele-t, akik kimondottan a táv világcsúcsára fenték a fogukat. Kipchoge hiába diktált kegyetlen tempót, a rekord végül elmaradt.

Nem úgy, mint Gáspárnak, aki kiválóan időzítette a formáját és közel fél percet vert egyéni legjobb idejére. A 2:16:03 órás eredményével a 21. helyen ért célba a 44. Berlin Maratonin vasárnap délben. Lássuk, hogyan élte meg a mi fiunk "belülről" ezt az óriási sikert!

"Nehéz futás volt, nem éppen ideális körülményekkel. Alapvetően időjavítás miatt jöttem, ami ha nem valami látványosan is, de összejött! Az elmúlt két évben technikailag sokat tudtam fejlődni, ezért reálisnak éreztem, hogy megpróbáljak futni a 02:14-es kilométereket futó iramcsapattal. Ez most kissé gyors kezdésnek bizonyult (66:41), de nem bánom, mert nem ez volt a lassulás fő oka. Sajnos az időjárással nem volt szerencsénk: 5-20 km között zuhogott az eső, ami miatt megnehezedtek a cipőink, a páratartalom is elérte a 90 %-ot.

30 km-ig viszonylag lendületesen ment a futás, de "kapaszkodnom" kellett, nagy harcot igényelt a folyamatos megújulás elérése. Nagyon határeset volt az egész. Sajnos az irammenőnk csak 30 km-ig vitt minket - 2 éve 35-ig -, ezt követően hárman maradtunk, eléggé nyúzott állapotban. Innentől egyénileg kellett megoldani a befejezést, de ehhez sajnos vissza kellett venni a tempót (3:10 helyett 3:15-3:20 lett az iram). A lassulás ellenére fejben egészen egyben voltam 39 km-ig. Ez sikerélmény, ugyanis most nem volt különösebb gyötrődés. Ebben segített az is, hogy az órát direkt nem figyeltem, inkább a mozgásomat próbáltam egyben tartani.

Sajnos azonban csak az utolsó 500-nál észleltem, hogy mennyire súrolom az egyéni legjobbamat. A végére egész jó hajrá jött össze, de előbb kellett volna váltani, hogy meglegyen a 2:15 órás időeredmény. 10 másodperc szerintem bennem maradt, de ez már csak matematika. Szóval összegezve mindenképpen egy sikeres maratonnak tudom elkönyvelni. Újabb tapasztalatokra tettem szert, kipróbáltam egy gyors kezdést, sok nehézségi ponton lendültem át, lelkileg is erősödtem. A frissítés is remekül összejött. Szóval technikailag és mentális képesnek érzem magam a 02:14-re, de fizikailag még van vele munka, de szerintem ez a jobb verzió. Mindenkinek nagyon köszönöm a szurkolást! Hálás vagyok Istennek, hogy most is végig mellettem állt, és mindenkinek, aki bármilyen formában támogatott!"

fotó forrása: index.hu

Magyarul is elérhető.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech