DSC 9884

Az ELTE-ről Disney Worldbe

2017. 04. 06.
DSC 9884

A sportban szinte semmi sem lehetetlen, így történt meg két egyetemista lánnyal, hogy rövid időn belül az iskolapadból az orlandói Disney Worldben találták magukat

Egy magyar páros is részt vesz az egyik legdinamikusabban fejlődő sportág floridai világbajnokságán. A Szabó Hanna, Balogh Patrícia alkotta páros már második alkalommal képviseli hazánkat a cheerleaderek legrangosabb eseményén az orlandói Disney Worldben április 26. és 28. között. A lányok a helyszínen várhatóan ötezres közönség, valamint az ESPN televíziós csatorna több millió nézője előtt mutathatják meg tudásuk legjavát, amely a freestyle pom dance kategóriában akár döntőt is érhet. Az úttörő magyar párosról egy imázsfilm is készült, amelyben a Szabó Hanna és Balogh Patrícia koreográfiájának egy-egy eleme Budapest nevezetességei előtt kel életre.

Egy álom vált valóra

A sportban szinte semmi sem lehetetlen, így történt meg két egyetemista lánnyal, hogy rövid időn belül az iskolapadból az orlandói Disney Worldben találták magukat. A Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC) cheerleader párosa, Szabó Hanna és Balogh Patrícia idén második alkalommal képviseli Magyarországot a Cheerleader Világbajnokságon. A versenyt a flordiai Orlandóban rendezik április 26-28. között, ahol 70 ország, 12 500 versenyzője lép pódiumra.

A jövő olimpikonjai

A Nemzetközi Cheer Szövetségnek (ICU) összesen 106 országos szövetség a tagja, és világszerte közel 4.5 millió igazolt sportolóval rendelkezik. A sportág idén a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése értelmében provizórikus olimpiai sport kategóriába került, ami nagy lehetőség a sportág olimpiai porondra kerülése érdekében. A verseny az ESPN, több mint 5000 nézőt befogadó sportcsarnokában kerül lebonyolítására. A versenyt az amerikai kontinensen az ESPN televíziós csatorna közvetíti, de hazánkban is elérhető lesz a VB online közvetítése a Magyar Cheerszövetség oldalán.

Modern sportág egy 119 éves egyetemi klubban

A sportág hazai népszerűsítésének nagyon fontos lépése, hogy rendszeres képviselője legyen hazánknak a minden évben megrendezésre kerülő világbajnokságon. A BEAC-ban működő, a főleg ELTE-s hallgatókból álló szakosztály idén lesz 10 éves, és már óvodáskortól felmenő rendszerben foglalkozik a sportág oktatásával. 2017-ben már több mint 100 sportolója van a BEAC cheer szakosztályának, és hét edző foglalkozik a sportolókkal. A VB-re készülő páros tagjai is edzik a fiatalokat, akiknek nagy motivációt jelent, hogy olyan edzőik vannak, akik minden évben a legjobbakkal méretik meg magukat. A szakosztály nyári táborok, versenyek, fellépések szervezésével népszerűsíti a budapesti fiatalok és egyetemisták körében a cheerleadinget.

Imázsfilm a párosról

A tengerentúlra utazó lányokról egy országimázs filmnek beillő videó is készült, amelyben Budapest nevezetességei előtt kel életre a duó VB-s koreográfiájának egy-egy eleme. A videó kettős célja, hogy a tengerentúlon a cheer-világ számára bemutassa a sportág hazai fejlődését, valamint itthon is felhívja a figyelmet, a nézők és sportolók számára egyaránt élvezetes sportág kimagasló eredményeire. Gyönyörű egyetemista lányok és Budapest nevezetességei egy videóban, irány Orlando!

„A cheerleading az életünk”

Az ELTE Cheer Team párosa 2016-ban sporttörténelmet írt, amikor elsőként utazott hazánk színeiben az amerikai kontinensre, hogy a világ legjobbjaival egy színpadon mérjék össze tánctudásukat, ahol végül a 15. helyet szerezték meg. A lányok edzőjükkel, a Magyar Cheer Szövetség alelnökével, Kovácsik Ritával közel egy éve készülnek az idei versenyre: „Büszke vagyok rá, hogy egyetemista sportolók tudják képviselni hazánkat az év legrangosabb versenyén, hiszen az USA-ban színpadra állni egy olyan élmény, ami már önmagában megéri az egész éves felkészülést, és a tanulás melletti sok lemondást a sikeres szereplés érdekében.”

Balogh Patrícia, a Szent István Egyetem élelmiszermérnök szakos hallgatója szerint nem könnyű összeegyeztetni a mindennapi teendőket.„Egyetemre járunk, hetente 5-6 alkalommal edzünk,és mellette edzőként is dolgozunk. Nehéz beosztani az időt, és ez leginkább a magánélet rovására megy, de a cheerleading az életünk. ”

Szabó Hanna, az ELTE Bölcsészettudományi Karának romanisztika-olasz szakos hallgatója szerint az ilyen versenyek jelentik a legjobb lehetőséget a sportág hazai népszerűsítésére: „Gyermekként sokat ábrándoztunk a nemzeti színek viseléséről, de soha nem űztünk olyan sportágat, amivel ez elérhető lett volna, így letettünk róla. Az, hogy végül ez sikerült, hihetetlen büszkeséggel tölt el minket és mindent megteszünk, hogy büszkék legyenek ránk Magyarországon.”

Pom dance kategóriában cél a döntőbe jutás

A versenyen való részvétel Magyarország, a magyar cheer sport és a klub számára is nagy jelentőségű, mivel hazánk immáron második alkalommal képviselteti magát az év legrangosabb versenyén. A hazai cheer sportban legeredményesebb páros a freestyle pom dance kategóriában versenyez a világbajnokságon. A másfél perces koreográfia komoly ugrás és forgáskombinációkat tartalmaz, a pontozás szempontjából pedig rendkívül fontos, hogy a páros mindkét tagja tökéletes szinkronban legyen egymással. Ezen kívül a pom-pon használatának technikája, a karfeszesség illetve a koreográfia vizuális effektjei is számítanak. A csapat célja, hogy az elődöntőből a 10 legjobb közé táncolják magukat.

Balogh Patrícia és Szabó Hanna eddigi eredményei:

- Világbajnokság 2016 15. hely

- Európa Bajnokság 7. hely 2016

- Osztrák Bajnokság 1. hely 2016-ban

- MEFOB Bajnoki cím 2015, 2016, 2017

- Magyar Bajnoki cím 2015, 2016

fotók: Simó Szabolcs (BEAC)

Magyarul is elérhető.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech