Poly MEFO Bcsapat

Az ELTE és a BEAC ismét tarolt a Duatlon MEFOB-on

2018. 04. 25.
Poly MEFO Bcsapat

Az ELTE 22 hallgatója, további 6 BEAC-os hallgató és 2 szenior sportoló vett részt a viadalon

Vasárnap, április 22-én Veresegyházán tartották meg a XV. Magyar Egyetemi Főiskolás Duatlon Országos Bajnokságot. Soha nem látott, 47 fős mezőny nevezett, 11 egyetem hallgatói gyűltek össze, hogy az 5 km futás, 20 km kerékpár és 2,5 km futás távját megállás nélküli teljesítsék. Az ELTE 22 hallgatója, további 6 BEAC-os hallgató és 2 szenior sportoló vett részt a viadalon, akik a MEFOB-on 3 arany, 1 ezüst és 2 bronz, a korosztályos értékelésben további 2 arany, 1 ezüst és 2 bronzérmet nyertek. A csapatot Keresztesi Gitta, a BEAC Polythlon ETK triatlon edzője, ELTE-n végzett testnevelő vezette, a díjakat az ELTE pszichológus-fizikus oktatója, dr. Székely Mózes MEFS főtitkár adta át.

A III. Veresegyházi Városi Duatlon keretében immár másodszor került sor Magyar Egyetemi - Főiskolás Országos Bajnokságra (MEFOB). A Veresegyházi Trimackók idén is kitettek magukért, kiváló versenyt szerveztek, megbirkóztak a felsőoktatási intézmények és Neptun-kódok regisztrálásának plusz feladatával. Nem csak örömmel fogadták a csapatostul érkező hallgatókat, de tisztelettel szurkoltak azoknak a fiatal hölgyeknek és uraknak is, akik felnőttként először vágtak bele ebbe az embert próbáló sportágba.

Már az ugyanitt megtartott 2017. évi verseny megnégyszerezte a résztvevői létszámot, köszönhetően a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) akkori támogatásának, és az ELTE-BEAC-on felállított Nemzeti Egyetemi Triatlon Központnak. A felsőoktatási intézményekbe szétküldött kinyomtatott plakátok, az intézményi sportirodák személyes megkeresése, a Tüske-uszodában a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetséggel (MEFS) közös kedvezményes edzéslehetőség biztosítása együttesen vezetett oda, hogy az évtizedek óta triatlonozó legjobbak mellé egyre több kezdőt is sikerült megnyerni a sportágnak, elsősorban az ELTE-n és a BME-n. Az MTSZ további jelentősen motiváló támogatásként a 2017. évi klub-alaptámogatásban kiemelten kezelte a hallgatóknak kiváltott regisztrációkat, így az ország valamennyi triatlon-klubja érdekelt lett abban, hogy felmérje tagja között az egyetemisták részarányát.

Idén – úgy tűnik – sikerült folytatni a megkezdett munkát. A Duatlon MEFOB-ra nevezők létszáma a tavalyi indulói létszámhoz viszonyítva eggyel nőtt, de ennél fontosabb, hogy közel fele új ember, akiket jó lenne meg is tartani. 2018-ban egyelőre a klubok és az ELTE-BEAC Polythlon Egyetemi Triatlon Központ (Polythlon ETK) is saját erőforrásokból teremtik elő a felkészülés és a MEFOB-on való részvétel költségeinek egy részét, hiszen az a hallgatók többségének nem vállalható komoly tehertétel. A Nemzeti Egyetemi Triatlon Központ az egyetemi vezetők és a MEFS segítségét kérte a támogatási rendszer kialakításához.

Az első megmérettetést az időjárás is segítette, a duatlonisták verőfényes napsütésben, mondhatnánk nyári melegben, 27-28 fokban küzdöttek a távokkal, a kanyarokkal, a sebességgel és kerékpáron a közel 400 méteres szintemelkedéssel. Végül 45-en értek szabályosan célba, köztük 6 férfi és 5 női egyetemi csapatot lehetett értékelni. Örömmel mondhatjuk el, hogy az élen végzők és életükben először indulók talán ugyanúgy elfáradtak, egyaránt mindent megtettek határiak eléréséhez, de legalább is feszegetéséhez.

A legjobbakat azért is ki kell emelni, mert a felnőtt sportolók közül a férfi MEFOB győztesét, Simon Pétert (SZTE) „csak” két elit junior sportoló tudta megelőzni, míg a női MEFOB bajnok Bicsák Flóra (ELTE) abszolút 7. lett a nők között, alig 2 perccel lemaradva az élen befutótól. Az egyetemi csapatok között pedig igencsak éles küzdelem alakult ki: amelyik intézményből sokan indultak, nem is volt könnyű bekerülni a legjobb 3 férfi vagy legjobb 2 nő közé. A BEAC-os sportolókkal erősített férfi második (BME) és harmadik (TE) helyezett csapatok között pár másodperc döntött, és a negyedik (ELTE, Szombathely) is ott loholt közvetlen mögöttük, míg a nőknél az egyértelmű győztes ELTE-s páros egyik tagja szintén a BEAC Polythlon sportolója, ahogy a harmadik Semmelweis egyik tagja is.

A MEFOB-bal együtt megtartott nyílt versenyt több egyetemi oktató is teljesítette, köztük a BEAC korábbi alelnöke, dr. Székely Mózes, aki egyben csapatának is példát mutatott: több tanítványát lehagyva korosztályában ezüstérmet szerzett. A legnagyobb, 22 fős, 5 egyetemet is képviselő csapatot egyébként az ELTE-BEAC Polythlon ETK szállította (vonaton!) Veresegyházra, Keresztesi Gitta vezetésével. A sátrakkal, zászlókkal és szurkolótáborral kivonuló Polythlon csapatában edző 22 fő közül 14 ELTE-s hallgató indult és közülük mindössze 8 fő vett már részt korábban triatlon/duatlon versenyen. 11 olyan új, első bálozót sikerült nevezni az idén, akiknek az életében ez volt az első duatlonos megmérettetés. Egyikük Demeter Judit annyira szépen teljesített, hogy az Ő időeredményével sikerült az egyetemi versenyben a dobogó legmagasabb fokára felállni.

A szervezők, csapatvezetők és a hallgatók kitartását dicséri, hogy a reggel 9-re érkező sportolók a 18 órakor megtartott díjátadón is ugyanolyan lelkesedéssel tapsoltak a bajnokoknak és dobogóra állt társaiknak. Gratulálunk!

XV. DUATLON MEFOB, Veresegyház

Férfi egyéni eredmények

  1. Simon Péter (SZTE) 00:54:27
  2. Radványi Márk (ÓE) 00:54:40
  3. Zékány-Nagy Patrik (DE) 00:55:25

Női egyéni eredmények

  1. Bicsák Flóra (ELTE) 1:02:57
  2. Molnár Enikő (BME) 1:08:05
  3. Borosnyay Virág (TE) 1:10:20

Férfi egyetemi csapateredmények

  1. Szegedi Tudományegyetem (Simon Péter, Nyéki Péter, Walter Gergő)
  2. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (Berekméri Levente, Radványi Máté, Tilk Bence BEAC)
  3. Testnevelési Egyetem (Wagner Tamás, Roa-Pölöskei Santiago Dénes, Zelnik Róbert)
  4. ELTE 1 (Tomka János, Petrovics Alex, Sándor Tamás)
  5. ELTE 2 (Jánoki Ádám BEAC, Molnár Tamás BEAC, Meleg András BEAC)
  6. ELTE 3 (Dukai Gábor BEAC, Fliegh Áron BEAC, Lukács Gergely BEAC)
  7. ELTE 4 (Rokolya Balázs BEAC, Horváth Domonkos Marcus BEAC, Baracskai Tibor Dénes BEAC)

Női egyetemi csapateredmények

  1. Eötvös Loránd Tudományegyetem (Bicsák Flóra, Demeter Judit BEAC)
  2. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (Molnár Enikő, Horváth Hanna Zsófia)
  3. Semmelweis Egyetem (Orbán Anna, Zsigmond Anna BEAC)
  4. ELTE 2 (Szöllősi Virág Szabina, Tomasovszky Anna BEAC)
  5. ELTE 3 (Kalocsa Lilla Mária BEAC, Horváth Rita BEAC)

Magyarul is elérhető.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech