Tudás utja

Aranyhalmozás ELTE-BEAC módra a Tudás Útján!

2013. 11. 11.
Tudás utja

Féltucat kategóriában értek el első helyezést klubunk sportolói a budapesti campus-ok mentén elhaladó futóversenyen, amely rekordlétszámú, 655 indulóval rajtolt el november 10-én.

Atlétika: Aki az egyetemre menet leginkább csak a busz után szokott futni, annak a november 10-én remek lehetősége nyílt egy kicsit tudatosabb mozgolódásra. A november 10-én 13. alkalommal megrendezett Tudás Útja futóversenyen 655-en futottak félmaratont vagy 6 kilométert, ami rekordnak számít az esemény történetében. Az indulók létszáma a tavalyi évhez képest másfélszeresére, ezen belül a felsőoktatási hallgatók száma kétszeresére nőtt. A felsőoktatási résztvevők összesen 4371,5 kilométert gyűjtöttek össze a főváros útjain. A diákok és a szervezők lelkesedése, valamint a főváros támogató hozzáállása is jól mutatja, hogy Budapest alkalmas olyan nagy nemzetközi egyetemi sportesemények megrendezésére, mint amilyen a közel 50 évvel ezelőtt (1965-ben) megrendezett Universiade.

A rendező Semmelweis Egyetem színeiben indult az „Akadémiai 6-os” futáson Dr. Szél Ágoston rektor, aki együtt teljesítette a távot Martinek János kétszeres olimpiai-, négyszeres világ- és Európa-bajnok öttusázóval. A félmaraton mezőnyében ott volt Kropkó Péter ötvenegyszeres Ironman, aki a 2014-es Ironman 70.3 Budapest verseny főszervezője. A verseny megnyitóján részt vett Dr. Kiss Ádám, klubunk korábbi, a MEFS jelenlegi elnöke, és Dr. Szentes Tamás, a Budapest Főváros egészségügyi és szociális ügyekért felelős főpolgármester-helyettese is. A félmaratoni táv keretében rendezték a MASZ versenyengedéllyel rendelkező atléták Félmaratoni Budapest Bajnokságát és a magyar egyetemi-főiskolai országos félmaraton bajnokságot (MEFOB). Utóbbi kategóriánál mind egyéniben, mind csapatban taroltak az ELTE-BEAC sportolói: az éremkollekcióban a 6 arany mellé két ezüst és egy bronz dukált.

Következzenek az ELTE-BEAC vonatkozású eredmények:

Félmaraton, MEFOB, hallgató, női egyéni - 1. helyezett: Juhász-Staicu Simona, 1:18:26

Félmaraton, MEFOB, oktató, férfi egyéni - 1. helyezett: Pelsőczy Attila, 1:15:27

Félmaraton, MEFOB, oktató, női egyéni - 1. helyezett: Garai Ágnes Szonja, 1:42:03

Félmaratoni Budapest Bajnokság, női egyéni - 1. helyezett: Juhász-Staicu Simona, 1:18:26

Félmaratoni Budapest Bajnokság, férfi csapat - 1. helyezett: ELTE ADSK, 3:41:14 (Beda Szabolcs, Komócsin Balázs, Varga Dániel)

Félmaraton, Abszolút verseny, női egyéni - 1. helyezett: Juhász-Staicu Simona, 1:18:26

Félmaratoni Budapest Bajnokság, férfi egyéni - 2. helyezett: Csere Gáspár, 1:09:55

Félmaraton, Abszolút verseny, férfi egyéni - 2. helyezett: Csere Gáspár, 1:09:55

Felsőoktatási kilométer gyűjtés - 3. helyezett: ELTE-BEAC; 476 km

Körkép a hétvége további ELTE-BEAC-os mérkőzéseiről:

Női kosárlabda: A Hepp-kupában is menetelnek Balogh Bubu tanítványai! Az amatőr női NB I. listavezetőjeként a nyíregyházi együttes otthonában kezdték meg lányaink kupaszereplésüket. A mérkőzés első periódusában a játék meglehetősen kiegyenlítettre sikeredett: fej-fej mellett haladtak az együttesek, és mindezt annak ellenére, hogy a hazaiak egyik kulcsjátékosa, Farkasinszky Orsolya nem játszott. A kupacsaták szépsége most is kiütközött: a külső, pártatlan szemlélők a félidőben még azt is gondolhatták, hogy bármelyik fél diadalmaskodhat. A mentálisan és fizikálisan jobban felkészült lányaink a pihenőt követően magukhoz ragadták a vezetést, ennek megfelelően jelentős előnyre tettek szert, amelyet a nyíregyháziak már nem tudtak ledolgozni. A következő fordulóban már négyes döntőbe jutás a tét! Nyíregyháza – BEAC 77-102

Férfi kosárlabda: A MEFOB bajnokság nyitányán a Szabari Krisztián vezette kosaras fiúk Győrbe látogattak. A kissé tartalékosan érkező együttesünk kezdett jobban: mind a játék szervezésében, mind a pontszerzésben jeleskedő Földi vezérletével vezetett is a nyitó szakasz hajrájáig. A győriek ekkor kapták el a fonalat: a távolról remekül célzó Gáll, valamint Vida vezérletével előbb ledolgozták hátrányukat, majd a második negyedben remek csapatjátékot nyújtva tetemes előnyre tettek szert - szinte állva hagyták fiainkat. Szünet után folytatódott a győri parádé, ám ekkora - még ha helyenként is - a fővárosiak is felnőttek a feladathoz. Látványos, lüktető élvezetes játékot produkáltak a csapatok. A záró szakaszban hazai részről már jobbára a cserejátékosok szerepeltek. A vendégeknek volt tartásuk, megnyerték a befejező negyedet, de a második negyedben szédületeset játszó győri együttes második mérkőzését is magabiztosan nyerte. Széchenyi Egyetem Győr ELTE BEAC 106-83 (24-23, 34-15, 26-20, 22-25)

A javításra az NB II. Közép csoportjában nyílt lehetősége fiainknak, akik éltek is a lehetőséggel. A számos rutinos játékost a soraiban tudó Hidegkúti KK elleni idegenbeli találkozón Szabari Krisztiánék a lehető legjobb pillanatban, a negyedik negyedben szerezték meg először a vezetést, amelyet a későbbiekben már ki sem adtak a kezükből. A csupa ELTE-s hallgatókat felvonultató együttesünk idei első bajnoki győzelmét aratta, ami reményeink szerint egy sikersorozat kezdetét is jelenti. Hidegkúti KK – ELTE-BEAC 73-75 (12-12, 27-23, 20-19, 14-21)

Férfi kézilabda: Pénzügyőr SE – ELTE-BEAC 37–26 (19–15)

Futsal (lányok): BME-Galaxis – ELTE-BEAC 5-0

Nagypályás labdarúgás: (BLASZ III.) Piramis – BEAC 2-1

Férfi röplabda: Hycomat - ELTE-BEAC 3:0

Vízilabda: A harmadik negyed elején még 4:2-re vezetett együttesünk, amelynek a sérülés és a kiállítások miatt az utolsó két negyedet szinte már cserejátékos nélkül kellett végigjátszania. Ebben az abszurd helyzetben az utolsó negyedet az csapat második kapusa már mezőnyjátékosként játszotta végig. MAFC-Schönherz - ELTE-BEAC 12-8 (2-1; 0-3; 6-2; 4-2)

Magyarul is elérhető.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech