DSC 5077 1

A sport mindenkié – Inkluzív Sportnappal ünnepelte az ELTE az Egyetemi Sport Nemzetközi Napját!

2017. 09. 21.
DSC 5077 1

Az ELTE és sportegyesülete, a BEAC számos sporteseménnyel, köztük az ELTE Inkluzív Sportnappal ünnepelte az Egyetemi Sport Nemzetközi Napját

2016 óta minden év szeptember 20-án ünnepeljük az UNESCO Egyetemi Sport Nemzetközi Napját, melynek többek között a célja, hogy rámutasson a sport fontosságára a felsőoktatásban, jelezze, hogy nemcsak a szellemi, hanem a fizikai felkészültség, edzettség is fontos a jövő értelmisége számára. Az ELTE és sportegyesülete, a BEAC számos sporteseménnyel, köztük az ELTE Inkluzív Sportnappal hívta fel a figyelmet a sport mindennapos jelentőségére.

A sport mindenkié – így hangzik a második alkalommal megrendezett Inkluzív Sportnap jelszava, ahol több száz sérült és egészséges egyetemi hallgató, dolgozó, és iskolás sportolt együtt az Egyetemi Sport Nemzetközi Napján a Tüskecsarnokban. Az ELTE Szolgáltató Központja (Fogyatékosügyi Központja és Sportirodája), valamint a BEAC szervezésében zajló esemény célja volt, hogy a sport által közelebb hozza egymáshoz az ép és sérült embereket, élményt, mozgást, kikapcsolódást nyújtson bárki számára.

A megnyitó elején Kovács Krisztina fogyatékosügyi központvezető köszönetet mondott azért, hogy immár másodszor is létrejöhetett ez az értékteremtő rendezvény.

Dr. Borhy László, az ELTE rektora kiemelte, hogy fontosak az olyan kezdeményezések, melyek felhívják a figyelmet a mindennapi sportolás fontosságára.

Dr. Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja megköszönte azoknak a szakembereknek az áldozatos munkáját, akik a fogyatékkal élő fiatalok fejlesztésével foglalkoznak.

Szekeres Pál, miniszteri biztos, többszörös paralimpiai bajnok és bronzérmes olimpiai bajnok felhívta a figyelmet, hogy ez a sportnap kiváló alkalom arra, hogy szakítsunk a berögzült előítéletekkel és rájöjjünk, hogy fogyatékossággal élők is óriási eredményeket tudnak elérni a sportban és a mindennapokban egyaránt.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke megnyitó beszédét követően átadta az ELTE vezetői számára azt a parafekvenyomó padot, ami lehetővé teszi, hogy ettől az évtől kezdve a budapesti egyetemisták körében elinduljon a parafekvenyomás új sportágként.

Az átadáson részt vett és bemutatót tartott Faragó Péter szövetségi kapitány, Sedric Watchou, abszolút magyar bajnok és világkupa 5. helyezett, és Koselák Renáta, világkupa 4. helyezett, aki a bemutató keretében egy nem hivatalos országos rekordot is beállított 55 kg-os nyomásával.

Az ArtMan Egyesület tagjai, Tóth Károly és Kopeczny Kata megható táncbemutatója után Vincze Gábor paralimpiai bronzérmes dzsúdós látássérült gyermekekkel tartott látványos bemutatót.

A résztvevők számos parasportágat, köztük a kerekesszékes kosárlabdázást, az ülőröplabdázást, és a csörgőlabdázást is kipróbálhatták, ahol mindenki egyenlő feltételekkel mérhette össze erejét, míg a Láss Egyesület jóvoltából a vak ping-pongot illetve tandem kerékpározást is ki lehetett próbálni.

Magyarul is elérhető.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech