Összsport

A hagyományos 5vös5-től a megújult Sportkampányig!

2011. 09. 30.
Összsport

A II. ELTE sportkampány idén is az ELTE Hallgatói Önkormányzat és az ELTE-BEAC szakosztályainak szervezésében zajlott le szeptember 22-én a BEAC pályán. Számokban röviden: az 5vös5-ön 300 résztvevő, huszonöt sportoló 18 percen belül ért célba! A standokon több mint 30 féle sportág. A focikupán és a röplabda kupán több tucat csapat. Számos ELTE-s élsportoló és olimpikon…

Szeptember 22-én a Bogdánfy úti BEAC pályára sok száz sportért rajongó egyetemista költözött be egy délutánra. A kezdet kicsit döcögősre sikerült, kettő órakor még nagy volt az izgalom, hiszen rengeteg dologgal készültünk. Aztán mégis helyére kerültek a standok, harcra kész volt a lézer-tag és a mászófal. Majd mindenki magára húzta a BEAC-os és ELTE-s mezeket és jöhettek a vendégek! Pörögtek az események, megérkeztek a híres sportolók. A nagyszínpadon folytak a látványos harcművészeti bemutatók, ahol az ELTE-BEAC újonnan alakult harcművészeti szakosztálya is megmutatta tudását.

Mind a harminc sportág külön interaktív standdal készült, ahol az érdeklődő egyetemistákat játékokkal várták a sporttársak. Amerre csak szem ellátott sportoló egyetemisták és tanárok. Egyik sarokban éppen a nagymester verte sorra szimultánban a sakkozni vágyó diákokat, de közvetlenül mellette már folytak az asztalitenisz-csaták és a kosármeccsek. Nem is beszélve az ELTE-BEAC gyönyörű aerobicos és cheerleader lányairól, akik néha-néha még a standoló sporttársak figyelmét is elvonták! Természetesen az érdeklődőknek lehetőségük volt már a helyszínen is feliratkozni egy-egy sportágra és csatlakozni így az ELTE sportközösségéhez.

A sportkampány keretén belül került megrendezésre a 21. 5vös 5km futóverseny, mely Budapest egyik legnagyobb létszámú egyetemi sporteseménye. A sok száz amatőr versenyező mellett „profi” sportolóink – elsősorban az ELTE-BEAC Atlétikai és Polythlon szakosztályából - szintén kitettek magukért, és sorra nyerték a különböző versenyszámokat. Maga a győztes, Csere Gáspár (ELTE PPK – ELTE-BEAC Atlétikai Szakosztály) így emlékszik vissza: „Azon túl, hogy ELTE hallgatóként szinte kötelességemnek érzem, hogy Eötvös Loránd nevét viselő futóversenyen részt vegyek, a megmérettetés már önmagában is több szempontból kihívást jelent. Az 5vös 5km mára már egy komoly élmezőnyt felvonultató versennyé nőtte ki magát. Nekem ugyan nem akadt vetélytársam, az órával azért így is meg kellett küzdenem. Szerettem volna 15 perc alatti időt futni, de végül „csak” 15:00 alatt sikerült teljesítenem a távot. A győzelmemnek és a javuló időeredményemnek így is nagyon örülök, úgy érzem egy igazán jó futást tudtam végrehajtani. Az esemény színvonalát bizonyítja, hogy 25 versenyző ért be 18 percen belül a célba. Közöttük nem csak az ELTE és a BEAC lelkes versenyzői, hanem Budapest más egyetemeinek a hallgatói is szerepelnek. Továbbá újabb 25 futót számolhatunk a 20 percen belül teljesítők között, ez az eredmény még mindig nagyon jónak számít egy egyetemi futóversenyen. Jó érzés látni, hogy ez a hangulatos sportesemény évről évre több száz egyetemistát bír megmozgatni. Remélem, a létszám a jövőben tovább fog emelkedni.”

Természetesen a labdás sportágak szerelmesei sem maradhattak kihívások nélkül. A Gólyakupa során igazi viadaloknak lehettünk szemtanúi. Az új európai színvonalú műfüves focipályáinkon kora délutántól egészen kora estig folytak a küzdelmek, mely közben reményeink szerint sok gólya találta meg új sportközösségét. A strandröplabda szerelmesei is megmutathatták aznap a Bogdánfy úton, hogyan pattan a labda a homokon (természetesen az ellenfél térfelén!).

És akkor még hátra volt az est fénypontja, amikor is egyetemünk legújabb kedvencei, az ELTE-BEAC labdarúgó csapata szaladt ki a pályára dobogó szívvel! Nem is csoda, hisz nem akármilyen ellenfelet fogadtunk a Bogdánfy úton! Olyan válogatott játékosokkal néztek farkasszemet a pályán, akiket eddig maximum a tévében vagy a stadionok lelátóiról csodáltak. Ú;gy gondoltuk, hogy a neves ellenfélre való tekintettel az ünnepélyes kezdőrúgásra mi is egy neves személyiséget kérünk fel. Így történt hát, hogy dr. Karácsony András, az ELTE általános rektorhelyettese egy estére maga is BEAC mezt öltött, és egy rutinos laza bokamozdulattal gurította oda a labdát Kovács Zolinak, az Ú;jpest kiválóságának. A rektorrhelyettes úr egész mérkőzés alatt a kispad mellől szurkolt fiainknak, mint egy igazi vérbeli BEAC-os! „Nem hiszem el, hogy Fehér Csabi [az Ú;jpest egykori kiváló hátvédje] már megint szerelte Bitait, pedig milyen gyors…” – ritkán hallhatunk ehhez hasonló mondatokat a Bogdánfy úton. Azért a válogatott csapat megmutatta, hogy a pályán még tanulhatunk tőlük sokat, de fiaink sem maradtak szégyenben.

A gálamérkőzés után az 5vös5 jóhangulatú díjátadásával zártuk az eseményt, ami így megkoronázta az egész napos közös sportolásunkat. A futóverseny díjazottjai talán egyetértenek velünk, hogy mindannyian kiérdemeltek egy-egy jelképes aranyérmet azok, akik ezen a csütörtöki napon kilátogattak a Bogdánfy útra és velünk sportoltak!

Továbbra is Hajrá ELTE! Hajrá BEAC!

Ha lemaradtál, ki akkor sem maradsz!!!

Keresd csapatszervezőinket és csatalakozz az ELTE-BEAC sportközösségéhez!

Fényképek: ELTE Online, Polgár Emese

További fényképek az eseményről:

Magyarul is elérhető.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech