IMG 20181013 145057 2

18 évesen a profik között – eredményesen

2018. 10. 16.
IMG 20181013 145057 2

Borbély Ágnes bronzérmet szerzett a Pole Fitness Beauty versenyen!

2018. október 13-án immáron hatodszor rendezték meg a Fittparádé keretein belül a Pole Fitness Beauty versenyt, amely az utóbbi évek egyetlen állandó pontja az őszi versenynaptárnak. Az esemény sajátossága, illetve a helyszín adottsága miatt csak pódiumos rúd állt rendelkezésre a kettő perces koreográfiák bemutatásához. A megmérettetés a fitness versenyek közé ékelődött, a zsűri a rúd verseny esetén is külön figyelte és értékelte az arányosan izmos, sportos testalkatot, a rúd trükköket összekötő talaj elemeket, valamint az akrobatikát, és a sportos összképet. Idén nagyon nívós, ötfős zsűri értékelte a versenyzőket, többek között Bardóczy Ilka is tagja volt, aki az élő ikonok közé tartozik, nemcsak hazánkban.

Borbély Ágnes, az ELTE BEAC Polefitness sportolója tavaly itt versenyzett először, s idén is színpadra állt. Akkor 17 évesen, egyből felnőtt haladó kategóriában indult és ezüstérmet szerzett, azóta pedig nagyon sikeres év áll Ági mögött, így ezúttal, immáron 18 évesen, először felnőtt profi kategóriába nevezett. Korábban a BEAC-ról csak szakosztályvezetőnk, Farkas Lilla versenyzett profi kategóriában, legjobb eredménye a European Pole Sport Globe versenyen 2017-ben elért harmadik helyezése, azóta viszont az oktatásra, tanítványai versenyeztetésére fekteti a hangsúlyt.

A hétvégi verseny érdekessége, hogy a legnépesebb számú nevezés épp a profi kategóriába érkezett. Ahogy figyeltük az indulókat, mindenkiben volt valami különleges - egy nehéz elem, egy egyedi összekötés, egy látványos talajelem – valami, ami biztosan megragadta a zsűri és a nézők figyelmét, és ami trénereket és versenyzőket már a következő edzésre inspirált.

„Az utolsó pillanatig izgulhattunk a nézőtéren, az ötödik hely környékét céloztuk meg a mezőnyt látva, ezek után pedig óriási meglepetés és öröm volt, amikor Borbély Ágit, mint a profi felnőtt kategória bronzérmesét szólították!” – meséli Farkas Lilla, Ági edzője. Az elérhető maximum 500 pontból 392,5 pontot kapott egyébként, és volt olyan zsűri, aki a kiosztható 100 pontból 91 pontra értékelte a koreográfiáját, ami így harmadik helyezést ért Pintér Kata és Henter Anikó mögött.

A profi mezőnybe Magyarországon kétféleképpen kerül az ember, vagy edzői tevékenység révén (az edzők kizárólag profik között indulhatnak), vagy az amatőr versenyeken elért eredmények által szintet lépve. Ági az utóbbi kategóriát képviseli, pedig még csak másfél éve űzi ezt a sportágat. Innen már nincs visszaút, minden versenyen fél-profi vagy profi kategóriában kell indulnia, ahol olyan ellenfelekkel mérheti összetudását, akik már akkor profi bajnokok voltak, amikor ő még nem is hallott sportágról. Itt már sokkal komolyabb elvárásokat támasztanak a rendezők, néhány versenyen kötelezően bemutatandó elemek is szerepelnek a versenykiírásban, illetve vannak olyan elemek, amik elengedhetetlenek már ezen a szinten a kiírástól függetlenül. Továbbá értelemszerűen nélkülözhetetlen az erő, a hajlékonyság, a dinamika, a folyékony összekötések, a két rúd közötti átkötés magas szintű kivitelezése és az előadásmód.

„Áginak megvan az adottsága és az előképzettsége a profi kategóriás versenyekhez, de a rúdon még van bőven, mit fejlődni. Ez a kategória már végtelen, nem jellemző az, hogy valaki eléri a csúcsot, ahonnan már nem tud továbblépni. A felfoghatatlanul kicsavart hajlékonysági pózoktól kezdve az egyik rúdról a másikra szaltóval ugrásig itt minden elképzelhető és megvalósítható.”

Idén ősszel még egy verseny biztosan lesz, ahol amatőr kezdő, középhaladó és haladó kategóriában is indulnak BEAC-os versenyzők, számszerint öten. Farkas Lilla és Sárai Tícia egyaránt dolgozik a felkészítésükön, Borbély Ági viszont rápihen a következő profi versenyére, addig workshopokon fejleszti tovább tudását és más műfajokat próbál ki, hogy a tavaszi versenyszezonban újra sikerélményekkel gyarapodhasson pályafutása, november végén pedig kiderül, csatlakozik-e újabb BEAC-os a profi kategóriás mezőnyhöz…

Aki szeretne csatlakozni az edzésekhez, az ELTE BEAC Polefitness Facebook oldalon megtalálhatja a szezonok menetét, az aktuális órarendet és a jelentkezéshez szükséges információkat.

Ui. Ezúton is szeretnénk megköszönni Szlávy Eszternek és a teljes szervezőcsapatnak a versenyzési lehetőséget és az évről évre színvonalasabb lebonyolítást.

Magyarul is elérhető.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech