Rögbi szakosztály

Bemutatkozás

Unod a műeséseket? Leadnál a sörhasadból, de nem csíped a céltalan hosszú távú futást? Nem akarsz költeni drága sportfelszerelésekre? 20 másodperc alatt lefutod a száz métert? Szeretsz ésszel játszani? Nem zavar, ha néha el kell menni bulizni, például az EFOTT-ra?! Ha ezek közül legalább háromra igen a válaszod, akkor köztünk a helyed!

Csapatunk már több éve játszik olimpiai rögbit: a MEFS egyetemi bajnokságban szerzett jó pár érmet (mindenből párat), illetve a Magyar 7-s Kupában is sikerült már a döntő tornába kerülni. Hosszabb kihagyás után, 2014 nyarán újraindult a rögbi-szakosztály a BEAC keretein belül.

A játék lényege, hogy a támadó csapat a labdát az ellenfél alapvonala mögötti célterületre letegye – csak beszaladni vele kevés, viszont passzolni csak hátrafelé szabad (ha a labda előrefelé pattan a játékosról, akkor az az ellenfélhez kerül). A védekezők célja ebben megakadályozni a támadókat, a labdát megszerezni – ehhez a labdás játékost a földre lehet vinni. A váll vonala alatt lehet csak a labdás játékost támadni, aki viszont nyitott tenyérrel eltarthatja magától a támadót – ököllel ütni tilos. A játék folyamatos, a játékvezető szabálytalanság, bedobás esetén állítja azt meg.

A győzelemhez igazi csapatjátékra van szükség: egymást folyamatosan segítve, a hibákat kijavítva közösen mozogva lehet eredményt elérni. A két fő válfaja a játéknak a Olimpiai ‘hetes’, ami egy dinamikus, igen játékos, improvizatív mód: csapatonként hét játékos 2x7 perc alatt próbál dűlőre jutni a focipálya nagyságú pályán. Ez Rióban a 2016-os Olimpián is bemutatkozik, de ha nem akarsz addig várni 2015-ben Gödöllőn, az Európa bajnokságon még indulhatsz is – csupán kitartásra és szorgalomra van szükség, no meg, hogy lejárj edzésre! A hagyományos ‘tizenötös’ játék sokkal küzdelmesebb, igazi ‘sárdagasztó’ játék: mivel kétszer 15 játékos van egy ugyanakkora pályán, így sokkal kevesebb a hely cselezni, több az ütközés, fogás, nagyobb hangsúly van az erőn.

Szóval, ha kedvet kaptál egy kis önfeledt labdázásra, és az sem zavar, ha pár kék-zöld foltot összeszedsz, miközben megszerzed a labdát, gyere az edzésre. Felszerelésre se kell sokat költened: elég egy stoplis cipő, melegítő.

Miért ajánljuk?

  • Céltudatos csapat része lehetsz
  • Pörgős, izgalmas edzések
  • Minden porcikádat átmozgatja
  • Igazi barátokra lelhetsz

Galéria

Hamarosan...

Adatok

Hallgatói kapcsolattartó: Németh Andor
E-mail: [email protected]
Honlap: beacmokusok.blogsport.hu
Facebook-oldal: BEAC Mókusok Rögbi Csapat

Edzésidőpontok:
Minden kedden és csütörtökön 19:00-20:30 között a KFKI pályán (Csillebérc)