Nemzeti Kosárlabda Akadémia – ELTE BEAC Kosárlabda

BEAC ÚJBUDA KOSÁRLABDA AKADÉMIA

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének Elnöksége a 2013. február 22-én tartott ülésén elfogadta a benyújtott akadémiai pályázatokat, így akkreditált sportági utánpótlás központ státuszba került az Újbuda Kosárlabda Akadémia.

Az Újbuda Kosárlabda Akadémia pályázatát a BEAC Női Kosárlabda Szakosztálya és a MAFC Férfi Kosárlabda Szakosztálya közösen nyújtotta be, az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskola, Újbuda Önkormányzata, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem támogatásával.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége és a Testnevelési Egyetem 2017 második felében közösen végzett audit során vizsgálta az utánpótlás-nevelő klubok szervezeti felépítését, infrastruktúráját és gazdálkodását. Az Újbuda Kosárlabda Akadémia, így a BEAC és a MAFC is teljesítette az előírt kritériumok 85 százalékát, így a Debreceni KA (női, férfi), a DVTK (női), a Budapesti Honvéd KA (férfi), a Kecskeméti KA (női, férfi), a MAFC (férfi), a PVSK (női, férfi), a Rátgéber KA (női, férfi), a Soproni Sportiskola (férfi) és a Vasas KA (női, férfi) mellett első körben kapta meg a szövetségi akkreditációt és ezzel járó Nemzeti Akkreditált Kosárlabda Akadémia (NAKA) elnevezést.

Az oklevél átadására 2018. február 18-án került sor.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének Elnöksége 2020. szeptember 23-án, online értekezlet formájában tartott ülésén jóváhagyta az Akadémiai Akkreditációs Bizottság előterjesztését arra vonatkozólag, hogy a produktivitási lista (hány olyan sportolót nevelt akadémiai korosztályban az adott sportszervezet legalább 3 éven át, akikből válogatott és/vagy élvonalbeli sportoló lett) illetve a mentorok értékelése alapján mely sportszervezetek kapjanak akadémiai akkreditációt a következő két évre.

Az MKOSZ akkreditációban az Államilag Elismert Sportakadémiák nem kerültek figyelembe vételre.

KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI KÉPZÉSI TERÜLET

Női: Vasas Pasarét Női Kosárlabda Kft és BEAC

Férfi: Vasas Férfi Kosárlabda Kft és MAFC

 

KELET-MAGYARORSZÁGI KÉPZÉSI TERÜLET

Női: DVTK Kosárlabda Akadémia Kft.

Férfi: Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft.

 

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI KÉPZÉSI TERÜLET

Női: Széchenyi Kosárlabda Akadémia SE

Férfi: Alba Fehérvár Kft.

 

DÉL-MAGYARORSZÁGI KÉPZÉSI TERÜLET

Női: PVSK

Férfi: Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft. (Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémia)

Az akadémiai akkreditáció kétévente felülvizsgálatra kerül.

 

 

Kadett bajnokság

BEAC Újbuda KA/A Kadett

Iratkozzon fel hírlevelünkre!