MEFOB Feszt 2022: idén is ezüstérmet szereztek női egyetemi kosarasaink – ELTE BEAC Kosárlabda

MEFOB Feszt 2022: idén is ezüstérmet szereztek női egyetemi kosarasaink

MEFOB Feszt, Egyetemi Final Four

2022. május 21.  – május 22., Miskolc, Egyetemi Körcsarnok

Május 21.

Elődöntő:

TFSE – ELTE BEAC 69-77 (17-19, 19-25, 19-16, 14-17)

Miskolc, 150 néző. V.: dr. Németh, Magyari, Káré.

TFSE: Dömötör, 7/3 Szabó Evelin 4, BURJÁN 16/3, KIRÁLY A. 11, VÍGH 7/3. Csere: KELEMEN 16/6, Galli-Hirling 4, Szabó Emese, Kenyeres 3/3, Úr. Edző: Kováts Gabriella.

ELTE BEAC: Mudra 5/3, TAKÁCS 17/6, NAGYI 9, LENDÉR 16/6, FOLTIN 12. Csere: Majsa 5/3, VÁRI 12/3, Horváth P., Fabini 1. Edző: Laklóth Anna.

A tavalyi finálé résztvevői idén már az elődöntőben szembe kerültek egymással. A négyes döntő első pontjait Burján Laura révén a címvédő TF szerezte, de Lendér Lilla jóvoltából rögtön válaszolt az ELTE. 4-2-es TF-vezetés után Mudra Viola triplája nagy lökést adott az ELTE BEAC-nak, amely egy egységes, jó csapatjátékkal, szervezett védekezéssel bemutatott 12-2-vel 8 ponttal elhúzott, érthető volt Kováts Gabriella időkérése. Zónára állt át a címvédő, amelynek kosárcsendjét Kelemen Barbara törte meg. 4-re visszajött a TF, amikor Vári Anna dobta át a zónáját. A negyed hajrájában a bajnok magára talált támadásban, s egy 7-2-es rohammal – benne egy triplával a center Vígh Bernadett részéről – 2 pontra felzárkózott.

A padról kifejezetten jól beszálló Kelemen a kosárszerzés minden válfaját bemutatta – dupla, tripla, büntető. Az ő vezérletével 9-2-vel kezdte a második etapot, ezzel fordított és ellépett a címvédő TF. Lendér triplájára Dömötör Petra azonnal felelt, ekkor Laklóth Anna kért időt. Ez jót tett a tavalyi döntő vesztesének, amely labdákat szerezve, le-leindítva a címvédőt, s ügyes akciókat vezetve egy 10-2-es rohammal átvette a vezetést. A remek napot kifogó Kelemen újabb hármasával a félidő hajrájában egalizált a TF, de ahogy előbb a túloldalon, itt is érkezett a válasz a triplára, újra Lendér talált be távolról. Ez alaposan “megtolta” az ELTE BEAC szekerét, amely Takács vezérletével egy 10-1-et “repesztett”. A félidő egy jó TF-büntetővel és 8 pontos ELTE BEAC-vezetéssel zárult.

Lendér – háromból – egy jó büntetőjével indult a második félidő, tiszta helyzetig játszott akció végén Kelemen felelt könnyed duplával. Azzal zárkózott a TF, hogy az ELTE rendre elhibázta a büntetőit. A szakasz közepén távolabbról Takács nem tévesztett célt 3 pontért, de Király sem. Hiába szerzett szép duplát Majsa Judit és Vári, kapkodott az ELTE – a padról érkező Kenyeres Anett, valamint a magára találó Burján triplájával 1 pontra zárkózott föl a TF, Laklóth pedig időt kért. Burján vezetésével üldözte a ellenfelét a címvédő, de az ELTE a cserejátékosaitól érkező extrákkal – Majsa tripla, Vári 2+1 – tartotta előnyét, s 5 pontos vezetéssel várhatta a záró etapot.

Vári kosarával indult a negyedik negyed, majd Nagyi Tímea ellen ítéltek sportszerűtlen hibát, hogy a büntetők után indításból találjon be. Király támadópattanó után volt eredményes. 64-61-es ELTE-vezetés után mindkét oldalon több “pontatlan” akciót láthatott a közönség, majd Nagyi “jelentkezett” egy 2+1-gyel, megduplázva csapata előnyét. A szakasz közepén váltva estek a kosarak, tartotta 5 pont körüli előnyét az ELTE. Bő három perccel a befejezés előtt Foltin Blanka indítás utáni találatával 8 pontra nőtt az ELTE-előny. Az utolsó két percre 7 pontos ELTE BEAC-vezetéssel fordultak a felek. Ezen faragott büntetőkkel Burján, de kapkodott a címvédő, s a végén négy büntetőből hármat értékesítve az ELTE nyerte az elődöntőt, s jutott a fináléba. A TF-től Király Andrea (11-11 pont és lepattanó), az ELTE BEAC csapatából pedig Foltin Blanka (12 pont, 10 lepattanó) ért el dupla-duplát.

Kováts Gabriella: – A mi dobóformánk rettenetes, az ELTE csapatáé remek volt. Ennek és a nem következetes bírói fújásnak az ötvözete a nyolcpontos vereségünk. Gratulálok az ELTE csapatának, sok sikert nekik a döntőben, nekünk pedig húsz óránk van összeszedni magunkat a bronzmérkőzésre!

Laklóth Anna: – Elmondhatatlanul boldog vagyok, hogy megnyertük! Amióta én vagyok az ELTE BEAC edzője, még nem tudtuk legyőzni a TF-et, most a legjobbkor sikerült! Amiért jöttünk, annak a felét már teljesítettük. Most kipihenjük magunkat, holnap pedig megpróbáljuk teljesíteni a szezon elején kitűzött cél másik felét.

 

Május 22., vasárnap

Döntő:

ELTE BEAC – UNI Győr SzESE 58-68 (23-9, 11-13, 7-28, 17-18)

Miskolc, 250 néző. V.: Csabai-Kaskötő, Kruk, Káré.

ELTE BEAC: Mudra, TAKÁCS E. 20/6, Nagyi 6/3, LENDÉR 17/12, FOLTIN 10. Csere: Vári, Majsa 2, Horváth P. 1, Fabini 2. Edző: Laklóth Anna.

Győr: ROZMÁN 17/6, BAFFY 21/9, Horváth D., Szűts B., BÁNSZEGI 13/3. Csere:  Perl 6/6, CHROMÉJ 11/3, Békés, Király, Sándor. Edző: Dr. Barthalos István.

 

Az alapszakaszban 1-1-re végzett egymással a két együttes, mindkettő nyerte a hazai meccsét. A fináléban, semleges pályán Foltin Blanka a fővárosiaknak szerzett vezetést, Baffy Fanni szép távoli duplával egyenlített. A 3. perc elején az is állhatott volna az eredményjelzőn: Foltin-UNI Győr 6-2 – a kisalföldiek kezdetben nem tudták tartani az ELTE-centert. Miután Lendér Lilla is “beköszönt” a győrieknek, 8-2-nél időt kért Barthalos doktor. A Széchenyi Egyetem hosszabb kosárcsendjének ügyes pozíciójáték után Bánszegi Borbála vetett véget. A fővárosi együttes lendületét viszont nem tudta megtörni, amely egységes csapatjátékkal egy 8-0-lal – benne egy hármassal Lendér Lillától – 10 pont fölé hizlalta előnyét. Chroméj Hajnalka hármasa adott reményt a Győrnek a szakasz hajrájában, amikor büntetőkkel tartotta 10 pont körüli előnyét az ELTE BEAC. Az etap Lendér hármasával és magabiztos, 14 pontos fővárosi vezetéssel zárult.

A második szakasz elején a nagy rohanásba sok hiba csúszott mindkét oldalon, több mint három percig nem esett kosár, majd Takács Emese dobta át kétszer is a sarokból szép triplával az addig igen hatékony győri zónát, így 20 pontra nőtt az ELTE-előny, újra időt kért a Győr. Baffy faragott a kisalföldi hátrányon két szép triplával, majd egy duplával egy 8-0-s rohamot bemutatva, s a 10 pontos lélektani határ közelébe hozva csapatát. A túloldalon újra Takács villant, 6 perc után a szakasz állása: Takács-Baffy 8-8 volt. Kettejük dobópárbajába “szólt bele” – nyilván a győriek nem bánták – ügyes duplával Rozmán Lilla, majd Baffy újabb duplája után 10-re csökkent a különbség. A félidő hajrájában Lendér próbálta triplával átlendíteni a holtponton az ELTE BEAC együttesét, amely 12 pontos előnnyel fordult.

Fotó: Práczki Péter

Rozmán távoli duplájával indult a második félidő, majd Baffy dobott újabb hármast. A túloldalon Takács talált be lerohanás után, de Perl is beemelt egy triplát, így a Széchenyi Egyetem egy 8-2-vel két perc alatt megfelezte szünetbeli hátrányát. Rozmán 5-re hozta föl övéit, amikor a szakasz közepén addig csak büntetőkből eredményes Nagyi Tímea emelt be egy hármast. A győriek azonban vérszemet kaptak: a center Bánszegi remek megmozdulásaira, köztük egy triplára alapozva a szakasz második felében egy szédületes 18-1-es “száguldással”, az utolsó másodpercben egy Rozmán triplával megfordították az állást a támadásban teljesen elbizonytalanodó, büntetőit is elhibázó ELTE BEAC-cal szemben, és 9 pontos előnnyel várhatták a záró szakaszt.

Baffy hármasával nyílt tovább az olló, 10 pont fölé nőtt a szünetben még 10 pont fölötti hátrányban lévő győri együttes előnye. Hosszú-hosszú idő után Takács szerzett akciókosarat fővárosi részről. A győri együttest újra a felzárkózást elindító Baffy vette vállaira, kosaraival tartotta a “tízen túli” vezetést a győri együttes. Sőt, Perl újabb hármasával 15-re nőtt a szinte extázisban kosárlabdázó kisalföldi hölgykoszorú előnye. Kapkodtak a fővárosiak, Takács magára maradt a pontszerzésben, Rozmán is triplát dobott győri részről. A hajárban a Széchenyi Egyetem csapata próbálta lassítani a játékot, az ELTE három perccel a befejezés előtt egy 6-0-lal 10 pontra csökkentette hátrányát. A hajrában azonban a támadásai befejezését siettető fővárosiak ennél nem tudtak közelebb kerülni ellenfelükhöz, így a Győr nyerte az egyetemi bajnokságot a hölgyeknél. A győztes győri csapatból Bánszegi (13 pont, 10 lepattanó), az ELTE BEAC együtteséből pedig Lendér (17 pont, 12 lepattanó) ért el dupla-duplát. Pár másodperccel a lefújás után pedig a két szakvezető – ha nyilván más-más hangulatban is, de – összeölelkezett. Erről is szól, ilyen az egyetemi sport!

Laklóth Anna: – Óriási elismerés jár a Győrnek! Sajnos a harmadik negyedben mutatott extra dobóformájukra nem volt válaszunk, ebben nem tudtam segíteni játékosaimnak. Ezzel együtt büszke vagyok a csapatra, az egész éves munkájukért, teljesítményükért minden elismerést megérdemelnek a lányok.

Dr. Barthalos István: – Tíz éve nyert bajnokságot a győri női csapat, amelynek stábjában én is ott voltam. Nagyon örülök neki, hogy egy évtized után Győr ismét kosárlabda bajnokcsapatot ünnepelhet, és ezúton is szeretnék köszönetet mondani minden edzőkollégának, akik labdát adtak ezeknek a lányoknak a kezébe, és segítettek nekik erre a szintre eljutni!

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!