Országos 7. helyezett lett kadett csapatunk – ELTE BEAC Kosárlabda

Országos 7. helyezett lett kadett csapatunk

Országos Kadett Bajnokság, „A” döntő

Nemzeti Kosárlabda Akadémia, Pécs

2022. május 5. (csütörtök) – 8. (vasárnap)

Csoportmérkőzések

Május 5.

NKA Pécs – BEAC-Újbuda KA 106-55 (32-15, 28-19, 25-4, 21-17)

NKA Pécs: Rátkai 8, Szakolczi 12, Piukovits 10/6, Halmágyi 8, Árvai 13. Csere: Subotic 14/12, Bercsi 5, Küllős 6, Felső 14, Bikicki 7, Bojtár 3/3, Jónás 6. Edző: Rátkainé Eördögh Edit

BEAC Újbuda KA: Németh 16, Kókány 10, Séllei 5, Gréts 2, Szücs -. Csere: Dormán 5, Maschl 9/3, Szauter 8/3, Mészáros -, Tóth -. Edző: Csányi Zoltán

Villámrajtot vett az NKA, amely 7-1-re ellépett két perc alatt a BEAC-ÚJbduda KA csapatától, majd miután Szakolczi triplájával 10-3-ra  módosult az állás, időt kért a fővárosiak edzője. Ötletesen, gyorsan, sok szerzett labdára építve játszott a pécsi gárda, amely a negyed derekán tíz ponttal járt előrébb (15-5). Lendületes, jó iramú kosárlabdát játszottak Szakolcziék, és az első játékrész végére már meglehetősen nagy különbség alakult ki a két csapat között (32-15). Már a második negyed közepén az ötven dobott ponthoz közelített a játék minden elemében, egységes csapatjátékot produkáló NKA, a 15. percben 48-28 állt az eredményjelző táblán. A lüktető, nagy iramú első félidő végén 60-34-re vezetett a házigazda.

Árvai Noémi vezérletével egy 9-0-s sorozatot produkált a pécsi gárda alig több mint három és fél perc alatt, a fekete mezes újbudaiak edzője időkéréssel próbált beavatkozni. Sokat nem tudott újítani a BEAC, még jobban kinyílt az olló a felek között, több, mint negyven pontos differencia alakult ki a 27. percre (77-36). A pécsiek fölénye megmaradt a záró játékrészben is, mindkét edző minden benevezett játékosát a pályára tudta küldeni. A századik pécsi pont Subotic hárompontosával másfél perccel a vége előtt született meg, a végére pedig nagy különbségű NKA győzelem alakult ki (106-55).

Rátkainé Eördögh Edit: Egy döntőn mindig nagyon fontos az első győzelem, ráadásul a meccs túlnyomó részében zóna ellen játszottunk, ami ellen magabiztos támadójátékot mutattunk. A harmadik negyed védekezését szeretnénk fenntartani, mert ez az út a további győzelmekhez.

Csányi Zoltán: Totál zavar a fejekben, félelem, indiszpontáltság jellemezte a játékunknat. Azért tudunk ennél jobban is játszani, mondjuk ennél nem nehéz. Ugyanakkor a Pécs élesen és sokkal gyorsabban játszva nyert, amiért gratulálunk.

Május 6.

Darazsak Sportakadémia/A  –  BEAC Újbuda KA/A 88-72 (31-24, 19-11, 21-16, 17-21)

Darazsak Sportakadémia/A: Szabó R. 3, Vasi 14, Kókai 21, Völgyi 11/3, Jancsó 4. Csere: Pásztor 3/3, Rokob 4, Bauer 6, Szabó L. 12/6, Raffay 10, Egresits -, Hawkins -. Edző: Czirják Szilvia

BEAC Újbuda KA/A: Séllei 11/3, Dormán 5, Gréts 15, Szauter 13, Németh 5. Csere: Kókány 12, Maschl 3, Szücs 4, Havas 4, Mészáros -, Tóth -. Edző: Csányi Zoltán.

Az első néhány percet leszámítva végig dominálni tudtak a soproni lányok, így a Darazsak a leány kadett döntőn második csoportmérkőzésüket is megnyerték, ezúttal a BEAC-Újbuda KA/A csapatát múlták felül 88-72-re.

Harcosan kezdett mindkét csapat a soproni Darazsak Sportakadémia – BEAC-Újbuda KA összecsapáson. Az első negyed felénél a fekete mezes újbudaiak jártak előrébb négy ponttal, 14-10-re vezettek. A játékrész második felében jócskán feljavult a soproniak támadójátéka, meg is fordították a mérkőzést. Az első negyedet pontgazdag játékkal 31-24-re nyerték Czirják Szilvia tanítványai, a nagyon jól büntetőző, 10 kísérletből tízet értékesítő BEAC ellen. Lendületesen támadott a folytatásban is a sárga mezes soproni gárda, amely a második periódus derekán tizenegy ponttal járt előrébb (41-30), a nagyszünetre pedig félszáz dobottnál tartottak Kókai Patríciáék.

A második félidőre kipontozódás miatt addigi legjobbját már elveszítő BEAC-Újbuda KA mindent megpróbált, hogy megnehezítse a Darazsak dolgát a harmadik játékrészben, de ezzel együtt is öt ponttal megnyerte ezt a szakaszt is a soproni csapat (30. perc 71-51). A záró játékrészben sem változott sokat a játék képe, a végére faragott hátrányán a BEAC, de végül az előzetesen esélyesebbnek tartott Soproni Darazsak Akadémia győzni tudott, amely a péntek esti utolsó, 19 órakor kezdődő találkozón a házigazda NKA Pécs ellen lép pályára a csoportelsőségért.

Czirják Szilvia: Gratulálok a szimpatikusan küzdő BEAC csapatának, akik megnehezítették bizonyos szakaszokban a dolgunkat. Bejutottunk a legjobb négy közé, mely büszkeség! Hajrá Sopron!

Csányi Zoltán: Nyilván a vereség soha nem boldogság, de a mostani helyzetében a csapatnak kifejezetten jó érzésekkel zártuk a mérkőzést. Természetesen gratulálok a szívem egyik „csücskének”, a Sopronnak!

 

BEAC Újbuda KA/A    –   Vasas Akadémia/A 70-72 (6-23, 21-10, 21-22, 22-17)

BEAC Újbuda KA/A: Séllei 12/3, Szauter 2, Maschl 2, Gréts 32/3, Németh 12/6. Csere: Kókány 4, Szücs 6. Vezetőedző: Csányi Zoltán.

Vasas Akadémia/A: Molnár 6, Czirkos 5, Benyovszki 13, Herzog 5, Igaz 5/3. Csere: Harmati 2, Láng-Miticzky 18/12, Kendelényi 4, Duka 8/6, Hruby 6. Vezetőedző: Kertész Dávid.

Kiváló első negyedet produkált a Vasas Akadémia csapata a BEAC-Újbuda ellen, aztán meccs további részében megélt az ekkor szerzett előnyéből.

Az első negyed alapján úgy tűnt, sima lesz. A Vasas Akadémia csapata ugyanis állva hagyta a BEAC-ot, percről percre nőtt a különbség, s tíz perc után már 17 pont volt a két együttes között (23-6). Innentől kezdve azonban fordult a kocka! A vasasos lányok mintha azt hitték volna, hogy ezzel le is van tudva a meló, kényelmesen hátra lehet dőlni, az ellenfél viszont iparkodott, próbálta ledolgozni tekintélyes hátrányát.

A nagyszünetig 6 pontra csökkent a Vasas előnye, vagyis minden újra nyílt volt. A harmadik negyedben egyik csapat sem tudott meglépni a másiktól, így az utolsó felvonás döntött. A 39. percre aztán Séllei hármasa után egyetlen lépésre került a BEAC az ellenfelétől, 67-69 volt az állás. Jöhetett egy idegőrlő utolsó minutum, amely során a Vasas végül kicsikarta a győzelmet.

Csányi Zoltán: – Ilyenkor nehéz bármit is mondani, így inkább csak annyit, hogy gratulálunk a Vasasnak.

Kertész Dávid: – Jó ütemű első negyed után befejeztük a védekezés és a lepattanószedést. Nem szabad huszonvalahány pontokat engedni az ellenfélnek negyedenként, ha a jövőben meccseket akarunk nyerni! Az első negyedért viszont hatalmas gratuláció a lányoknak!

Keresztjáték

Május 7.

DVTK Akadémia/A – BEAC Újbuda KA/A 88-75 (20-21, 29-13, 14-24, 25-17)

DVTK Akadémia/A: Kádas 13/3, Poczkodi 14, Fárbás Emma 8, Albert S. 30/9, Barabás 13. Csere: János B. 10, Deli, Márkusz, Keller-Bortnyik, Katona. Vezetőedző: Földi Attila.

BEAC Újbuda KA/A: Németh 20/6, Séllei 13/6, Gréts 13/3, Szücs, Kókány 3. Csere: Maschl 10/6, Szauter 14, Dormán 2, Havas, Bíró. Vezetőedző: Csányi Zoltán.

Hullámzó mérkőzést játszott a DVTK Akadémia A és a BEAC-Újbuda KA A, végül a diósgyőri lányok örülhettek a győzelemnek.

Szoros első negyedet játszott a két csapat, ekkor úgy tűnt, izgalmas lesz a meccs. A második felvonásban aztán a DVTK átszáguldott ellenfelén, egy híján harminc pontot dobott, és a nagyszünetben máris 15 ponttal, 49-34-re vezetett.

Jó volt látni, hogy a BEAC játékosai abszolút nem adták fel! A harmadik negyedben nagy energiákat mozgósítottak, s ennek meglett az eredménye: tíz pontot ledolgoztak a hátrányukból, és máris volt esélyük a győzelemre. A DVTK-nak azonban ezen a napon volt egy nyerő embere: Albert Szidónia! Elképesztő jó meccset játszott, egymaga 30 pontot dobott, emellett leszedett 9 lepattanót, volt 5 szerzett labdája és 8 kiharcolt faultja – nem lehetett tartani. Az utolsó negyedet meg is nyerték a diósgyőriek, akik aztán ennek köszönhetően a mérkőzést is behúzták.

Földi Attila: – Ma a mérkőzés nagy részében úgy játszottunk, ahogy tudunk. Egy félidő sokba került nekünk ezen a tornán.

Csányi Zoltán: – Tulajdonképpen ez a vereség fájt a legjobban. Tompán, fásultan játszottunk. Akartak a lányok, de nem vitték őket a lábak, nem volt tiszta a fejük, így sajnos nem is lehetett más a vége.

 

Helyosztó a 7. helyért

Május 8.

BEAC Újbuda KA/A – Zsíros Akadémia/A 78-74 (21-17, 21-22, 18-17, 18-18)

BEAC: Németh 15/3, Séllei 12/3, Szauter 16/9, Gréts 25/3, Biró. Cs: Maschl 2, Kókány 8/3, Szücs, Havas, Dormán. Vezetőedző: Csányi Zoltán.

Zsíros Akadémia Kőbánya/A: Szeles 10, Pelle 23/3, Fodor 9, Kálmán L. 2, Josepovits 13. Csere: Kerti 3/3, Pásztor 2, Zwick, Harsági 12/3. Vezetőedző: Sámuel Gergely.

Győzelemmel zárta döntős szereplését a BEAC-Újbuda KA A, amely négy ponttal bizonyult jobbnak a Zsíros Akadémiánál, így a hetedik helyen végzett.

Nagyon szoros mérkőzést vívott a hetedik helyért a két csapat. Az első negyed közepén Séllei triplája, majd duplája után került előnybe a BEAC, amely a folytatásban folyamatosan vezetett néhány ponttal. A Zsíros Akadémia hiába próbálkozott, nem tudott fordítani: a második negyedben Szeles kettesével feljött 27-26-ra, de többre nem futotta erejéből.

A nagyszünet után tovább zajlott az üldözőverseny. A BEAC-ban Gréts szórta a pontokat, s bár Fodor duplájával a 26. percben átvette a vezetést a Zsíros Akadémia (47-48), ellenfelének mindig volt válasza, így a játékrész végén 60-56-ra ismét a BEAC-nál volt az előny. Az utolsó felvonás elején aztán megint egyenlő lett az állás (60-60), mindkét csapat megtett mindent a győzelemért. A 38. percben aztán ismét meglépett a BEAC, Gréts két büntetőjével 76-68 lett az állás, s ez már elég volt a sikerhez: végül 78-74-re nyert a BEAC, s ezzel megszerezte a hetedik helyet.

Csányi Zoltán : Végre a napos oldalon! Hatalmas szív, együtt gondolkodás, meg ilyenek… Nagyon örülünk!

Sámuel Gergely : Két gyors csapat játszott egymással ezen a mérkőzésen, s a torna végéhez közeledve a kimerültséggel is meg kellett küzdeni. Mindvégig szoros volt a meccs, nem játszottunk rosszul, de a döntő pillanatokban alulmaradtunk. Gratulálok a BEAC csapatának a kitartó és eredményes játékához! Azt gondolom, az ország nyolcadik legjobb csapatának lenni számunkra nem kudarc, a döntőn az apróbb hibák miatt nem tudtunk feljebb lépni. Köszönöm a lányoknak, és kollégámnak, Tatár Istvánnak az áldozatos munkát, és köszönjük a szervezőknek ezt az élményt, amit itt kaptunk!

A BEAC Újbuda KA/A országos 7. helyezett kadett csapata:

Bíró Anna, Dormán Klára, Gréts Dalma, Havas Blanka, Kókány Cecília, Maschl Rita, Mészáros Hanna, Németh Lili, Séllei Lili, Szauter Petra, Szücs Linett, Tóth Patrícia, Tóth Szira.

 

Csányi Zoltán vezetőedző: Meglehetősen zaklatott idény végén érkezett a csapat az országos döntőre. Ennek megfelelően már azt is sikernek könyvelhettük el, hogy bekerült a csapat a nyolcas döntőbe. Igyekeztünk a döntő előtt a rendelkezésünkre álló rövid időt  hasznosan eltölteni. A lányok – legalábbis nagy részük – a kezdeti bizonytalanság után, úgy érzem, beállt abba az irányba, amit a csapat számára elképzeltem. Aranyosak, kedvesek, nagy küzdők, jó értelemben vett hiúság jellemezte őket, ami mindig átlendítette őket a nehézségeken.

A torna öt mérkőzésének mindegyiken helyt álltak, vállalható eredményt értünk el. Talán az első, hazaiak elleni mérkőzés volt, ami kevésbé sikerült, de a többi mérkőzésen nagyon szépen dolgoztak a lányok. A helyosztó pedig, azt gondolom, mindegyikünk számára nagy élmény volt. Mindenképpen szeretném kiemelni edzőtársam, Hegyi Hanna szerepét, aki az állandóságot jelentette a csapat életében. Elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy sikerült ilyen szépen szerepelnünk. Az idő rövidsége miatt, amit a lányokkal együtt töltöttem, leginkább a korábban tanultakra támaszkodtunk, egy- két új elemmel kiegészítve, így megemlíteném Kováts Réka, Vajda Anna és Horváth Bianka nevét is, akik nem keveset dolgoztak a lányokkal az év során. Mindenki közös munkája eredményezte ezt a szép sikert.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!