Geri Ivanova: tudtam, hogy el kell hagynom Bulgáriát, hogy elérjem az álmaimat – ELTE BEAC Kosárlabda

Geri Ivanova: tudtam, hogy el kell hagynom Bulgáriát, hogy elérjem az álmaimat

Nyáron érkezett csapatunkhoz fiatal bolgár irányítónk, Geri Ivanova. Bár ez első külföldi kosaras éve, az önálló élethez már régen hozzászokott és jó ideje azt is tudja, komolyabb karriert csak hazájától távol csinálhat. Egy kávé mellett beszélgettünk vele pályafutása kezdetéről, terveiről és legkedvesebb kosaras emlékeiről 

„Negyedik osztályos koromban ismerkedtem meg a kosárlabdával. Testnevelésből volt vizsga abban az évben, és megkértem édesapámat, aki korábban kosárlabdázó volt, hogy mutasson néhány alap kosaras mozgást a vizsgára felkészülés jegyében. A vizsgáztató testnevelőtanár edző is volt, és azt mondta, meg kellene fontolnom, hogy komolyan vegyem a kosárlabdát. Azonnal elvarázsolt ez a sport, úgyhogy feladtam a teniszt, amit akkor már 3 éve űztem. A csapatsport az én világom.”

Geri azt is meséli, Bulgáriában nem könnyű a női kosarasok útja. Utánpótlásban és felnőtt szinten is viszonylag kevés erős klub van, így, amikor eldöntötte, hogy komolyan a kosárlabdában képzeli el a jövőjét, kemény döntéseket kellett hoznia.

Az első két évben a szülővárosomban játszottam, aztán egy közeli nagyvárosba kerültem. Otthon éltem, de ingáztam az edzésekre és a mérkőzésekre. Még nem voltam 14 éves, amikor Szófiába igazoltam, hogy a Champion 2006 csapatához csatlakozzak. Szófia nagyjából 200 kilométerre van a szülővárosomtól, így önállóan oda kellett költöznöm.

Nehéz döntés volt. Az édesanyám nagyon aggódott, de az apukám támogatott, és bízatott, hogy ezt kell tennem. Kemény volt, de sosem bántam meg.”

A bolgár főváros nem jelentette a végállomást Geri számára, aki az elmúlt éveket már egy másik egyesületben töltötte, mielőtt Magyarországra érkezett volna.

„Négy évet játszottam Szófiában, majd a Beroe Stara Zagora csapatához igazoltam. Öt évet játszottam ott, mielőtt a BEAC-ba igazoltam. Két utánpótlás év után lettem profi, igazolt játékos. Ez Bulgária egyik legerősebb csapata.”

Geri bolgár bajnokságot és kupát is nyert a Beroe csapatával, ám az évek alatt egyértelművé vált számára, hogy a továbbfejlődése érdekében új lehetőségek után kell néznie – méghozzá külföldön.

„Bulgáriában az a probléma, hogy mindössze két erős és profinak mondható csapat van, a többi együttes mind sokkal gyengébb. Miután évekig játszottam a két erős csapat egyikében, úgy éreztem, változásra van szükségem. Ahhoz, hogy fejlődjek és jobb játékossá váljak, máshová kellett jönnöm. Az is világos volt, hogy el kell hagynom Bulgáriát ahhoz, hogy elérjem az álmaimat.”

Miután eldöntötte, hogy külföldre megy, Geri arra kérte ügynökét, hogy találjon neki csapatot, lehetőleg egy erős bajnokságban, ahol tud tovább fejlődni.

“Azt kértem az ügynökömtől, hogy nézzen körül külföldi lehetőségek ügyében. Volt pár ajánlatom, amikor a BEAC képbe került. Kutakodtam a neten, találtam néhány dolgot a csapatról és azt tudtam, hogy a magyar bajnokság nagyon erős. Igazából nem volt kérdés, hogy ide fogok igazolni. Beszéltem azokkal a barátaimmal is, akik jártak korábban Budapesten, mint azt mondták, hogy ez egy gyönyörű város, és imádni fogom. Igazuk lett!”

Bár szerződése aláírása után nem sokkal be is kapcsolódott csapatunk munkájába, Geri igyekezett minden téren kihasználni a rövid időt a felkészülésre. Bónuszban emlékezetesre sikerült a magyarországi érkezése is.

“Egész nyáron edzettem, és mielőtt Magyarországra jöttem, igyekeztem pár alapvető kifejezést elsajátítani, hogy legalább köszönni tudjak. (Sándor) Ádám (a BEAC NBI-es csapatának technikai vezetője – a szerk.) és (Horváth) Bia (a felnőtt csapat másodedzője – a szerk.) jöttek elém a reptérre, amikor késő éjszaka landoltam Budapesten. Ádám véletlenül elfelejetette magával hozni a bérelt lakásom kulcsait, ami rettentően bántotta, én viszont boldog voltam, hogy rögtön az első napomon megcsodálhattam az éjszakai Budapestet.”

Fiatal kora ellenére Gerinek vannak meghatározó élményei a kosárpályáról, ezek közül pedig a három évvel ezelőtti utánpótlás EB-szereplés áll az első helyen.

“A legszebb emlékem a kosárlabdában, amikor megnyertük a nemzeti csapattal az U20-as B divíziós Európa-bajnokságot 2019-ben. Nagy álmunk volt érmet nyerni azon a kontinensvidalon.  

Alacsonyak voltunk és vékonyak, nem is úgy festettünk, mint egy kosárcsapat, de óriási szívünk volt.

Egyetlen meccset veszítettünk, még a csoportban, Finnország ellen, de a döntőben legyőztük őket. A mai napig szoros kapcsolatban vagyok jópár csapattaggal onnan, a legjobb barátnőm idén Spanyolországban kosarazik.”

Geri szívesen emlékszik vissza az első BEAC-os emlékeire is. Bár tisztában volt vele, hogy az elmúlt években csapatunk rendre az alsóházban fejezte be a pontvadászatot, ő optimistán várta a bajnokságot, és ebben a Sió Kupa is megerősítette.

“A Sió Kupa csupán néhány nappal azután volt, hogy megérkeztem a BEAC-hoz. Azon a tornán szoros mérkőzéseket játszottunk a Szekszárd és a PEAC ellen is, ami meglepő volt, hiszen ők nálunk jóval erősebb csapatok.

A Sió Kupa azonban megmutatta, hogy ez a csapat nagyon jó kosárlabdát tud játszani.

Tudom, hogy a BEAC nem tartozott a bajnokság erősebb csapatai közé korábban, de én “győztes mentalitású” vagyok, és minden meccsen győzni akarok.”

Azzal is tisztában van, hogy a megkezdett úton még bőven vannak előtte feladatok. Ahogy egyértelmű lépés volt számára a külföldi szerződés a karrierje építése szempontjából, azt is tudja, miben kell még fejlődnie a közeljövőben.

“Tisztában vagyok bele, hogy nem vagyok elég fizikális, különösen a magyar bajnoksághoz, mely jóval erősebb, mint amihez az én hazámban hozzászoktam. Ezen dolgoznom kell. Jó volna mondjuk 10 centivel magassabbnak lenni, hogy bedobóként játszhassak, de azt hiszem, erről már lekéstem. A legnagyobb álmom, hogy egyszer az Euroligában játszhassak. Szeretném megméretni magam, hogy mire lennék képes Európa legjobb játékosai ellen. Mióta eldöntöttem, hogy profi kosárlabdázó leszek, azóta ez a cél vezérel.”

 

Fontos találkozó következik a Vasas ellen

Csapatunk holnap este, 18 órától folytatja a magyar bajnokság küzdelmeit, méghozzá Pasaréten, a Vasas Akadémia vendégeként. A két csapat őszi találkozóján, egy kevés pontot hozó mérkőzésen, a Vasas diadalmaskodott a Gabányi László Sportcsarnok parkettjén (56-62). Nyilvánvaló, hogy csapatunkat fűti a visszavágás vágya, ezen túl is komoly tétje van a találkozónak, hiszen nagy a tülekedés a 7.-8-9. helyen a Play Off-ba jutásért. A mieink a múlt hétvégén a Magyar Kupa küzdelmeiben voltak érdekeltek, a Szekszárd ejtette ki a mieinket a negyeddöntőben, míg a Vasas hét közben szenvedett vereséget hazai pályán a friss kupagyőztes DVTK-tól.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!