Mérész Trixi: Most már nem lehet más a cél, csak a legjobb nyolc! – ELTE BEAC Kosárlabda

Mérész Trixi: Most már nem lehet más a cél, csak a legjobb nyolc!

Idén háromszor került be a hét válogatottjába, és jelenleg ő csapatunk legponterősebb játékosa. Egyértelműen szintet lépett, ez pedig nem csak pontokban és lepattanókban, de gondolkodásában is megmutatkozik. Tudja, érzi, ha neki megy, az kulcsa lehet a csapat sikereinek, ha „betlizik”, a társakat is nehéz helyzetbe hozza. Csapatunk magasemberével, Mérész Trixivel beszélgettünk a válogatott szünet első hetében

Jókor jött a szünet, kisebb sérülésből lábadozik éppen, de ígéri, az alapszakasz kulcsmeccseire már újra 100 százalékos lesz. A tétlenséget amúgy is nehezen viseli, bár az egész csapat kapott egy kis pihenőt, már alig várja, hogy ő is edzésre jelentkezhessen. Az utolsó három alapszakasz meccs kulcsfontosságú lesz, tudja mindenki, de most inkább visszafelé tekintgetünk, az eddig eltelt időszakra.

Hibáztatom magam a Vasas és a BKG ellen elveszített meccsek miatt. Egyik meccsen sem játszottam jól, rosszul dobtam, több kellett volna tőlem. Nem szeretem másban keresni a hibát, az ott az én felelősségem is volt.”  Pedig állítja, nem izgulós típus, a tét sem zavarja. Rutinos, mondom neki, majd   összemosolygunk, hiszen csak decemberben múlt 22.

Ezzel együtt, ez az ötödik éve az élvonalban, a negyedik éve BEAC-osként. Volt, akit meglepett, hogy az idei évre is hosszabbított.

„Nem értem, miért, itt szeretnek, és én is szeretek itt lenni. Messze vagyok attól, hogy kész játékos legyek. Tényleg minden héten tanulok valami újat edzéseken, amit be tudok építeni a játékomba és ezáltal jobbá válok. Ráadásul nincs előttem légiós négyes, kapok bőven lehetőséget, játékidőt.

A posztomon rendre külföldiek ellen harcolok a hazai bajnokságban, a BEAC-ban viszont rajtam is múlik a csapat sikere. Ha úgy alakul, nekem is tudnom kell elvállalni egálnál az utolsó dobást. Nincs, amiből egy játékos többet tanulhatna, mint ez.”

Amikor azt firtatom, miért erre a negyedik évre vált húzóemberé, messzire kanyarodik vissza.

Az első BEAC-os évemet elvitte a betegség. Öt hónapom ment rá a mononukleózisra. Sehogy sem akart visszamenni a lépem, volt egy pont, ahol a doki azt mondta, ha ez így marad, annyi az élsportnak. Összeomlottam. Annyira, hogy tanulni sem bírtam, pedig előtte ezzel nem volt gondom. A suli és a kosár párban jártak, ha nem tanultam jól, nem mehettem edzésre, így beletettem az energiát a tanulásba. Amikor a kosár veszélybe került, a suli sem érdekelt. Aztán végre rendbejöttem, de fizikailag is újra kellett épülnöm és a játékomat is szintre kellett hozni újra. A következő évben jött a COVID, mire igazán magamra találtam volna, vége lett a szezonnak. Igazából tavaly, a PlayOut-ra éreztem azt, hogy végre sikerült azt nyújtanom a pályán, amit szeretnék.”

Ebből már lehetett építkezni, Trixi pedig rengeteg időt és energiát tett abba a nyáron, hogy az idei évre előrelépjen. Kapóra jött az is, hogy a nyara ezúttal kosaras szempontból „üres” volt.

A májusi válogatott összetartás után nem volt más programom, így gyakorlatilag az egész nyarat végigdolgoztam Bubuval, az alapozás előtt. Rengeteg apró dolgot tettünk helyre, ezek kellettek ahhoz, hogy úgy tudjam kezdeni a szezont, ahogy sikerült. Persze, még mindig rengeteg a feladat, de tényleg hétről hétre érzem, ahogy építkezem én is.”

Egyértelműen színesedett a repertoárja, hiszen egyre többször próbálkozik távolról is, nem is eredménytelenül. Tudatos a váltás, bár már régen beletörődött, hogy a „négyes poszton fog megöregedni”.

„Nem vagyok kifejezetten magas, és súlyban sem feltétlenül a palánk alatti harc az erősségem. Dolgozom rajta, hogy a középtávoli és a távoli dobásaim is biztosabbá váljanak, így az ellenfelek is nehezebben tudnak rám készülni.”

Nem is mindig sikerül, a fontos győzelmek alkalmával rendre kétszámjegyű ponttal zárt. Azt, hogy nem zavarja a tét, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az évad legjobb teljesítményét épp a TFSE ellen érte el. Azon a találkozón múlt, hogy a nyolcban fordulva odaérünk-e az idei Magyar Kupára.

Úgy voltam vele, az nem lehet, hogy a végén nem sikerül a kupaszereplés! Én alapvetően ki tudom zárni a külső dolgokat meccs alatt, a közönséget sem hallom igazán. Meccs közben csak az van, ami a pályán zajlik, kívülről pedig csak Bubu hangja ér el hozzám. A többit kizárom. Persze, amikor a padra leülök, jó érzés hallani a közönség bíztatását.”

Az őszi nagy győzelmek közül, a tét és a siker ellenére, nem ez áll legközelebb a szívéhez. Könnybe lábad a szeme, amikor a Győr elleni meccsről beszélgetünk.

„Komoly családi tragédia ért aznap reggel, abban sem voltam biztos, fogok-e játszani. Az első félidő nem is sikerült nekem jól. A nagyszünetben aztán rendeztem a gondolataimat, illetve anyukámtól is érkezett egy fontos, bíztató üzenet. A második félidőbe aztán mindent beleadtam, nem is mindig tudtam, hogy mi az eredmény, csak a végén láttam, hogy mennyire nyertünk. Sokáig megmaradt bennem az a meccs.”

Az idei év sikerességét ő is a csapategységben látja.

„Azok a meccsek sikerülnek, ahol a pályán is folyamatosan tudjuk bíztatni egymást, akkor is, amikor épp valami nem sikerült tökéletesen. Ha a pad is velünk él, és a pályán figyelünk egymásra, akkor nagy baj már nem történhet.”

Nyilván nem kerülhettük el az előttünk álló feladatok, kulcsmérkőzések elemzését. Egyértelműen fogalmaz: kudarcként élné meg, ha egy ilyen szezon után nem sikerülne a nyolcba kerülés. Még úgy is, hogy tudja, még bőven a pályája elején jár, rengeteg alkalma lesz még arra, hogy a legjobbak közé érjen. Nem vitás, idén sokan fognak kopogtatni az ajtaján, de egyelőre ezen még nem gondolkodik, bár a hosszútávú álmok megvannak.

Van még nagyjából egy évem az egyetemből, utána egy időre biztosan a kosárlabda kerül előtérbe. Nagy álmom, hogy egyszer külföldön is kipróbálhassam magam.”

A jelenlegi formáját elnézve, minden esélye megvan rá, hogy egyszer ez az álma is valóra váljon. Egyelőre azonban a közeljövőben várják fontos feladatok: egészségesen a nyolc közé segíteni a csapatot!

 

 

 

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!