BEAC 2021-2022: Katona Bogi a felnőttek között is bizonyítana – ELTE BEAC Kosárlabda

BEAC 2021-2022: Katona Bogi a felnőttek között is bizonyítana

Válogatottság és NB1-es mez – ezek voltak Katona Bogi álmai, amikről egy éve, szinte ugyanebben az időszakban beszélgettünk. Rengeteg munkával és kitartással mára mindkét álomból valóság lett, Bogi ugyanis az U18-as válogatott kezdőembereként szerepelt a nemrégiben zárult Fiba Challenger tornán, és az előttünk álló évadban már felnőtt csapatunk teljes jogú tagja lesz. Visszatekintettünk vele az elmúlt esztendőre  

Nem mondhatnám, hogy sok időd volt pihenni az utóbbi időszakban. 

Valóban, nem egy szokványos nyár volt az idei, meglehetősen sűrűre sikerült. A szezon végén volt 2-3 “lazább” hetem, amikor a felnőtteknél fakultatív egyéni edzéseken vettem részt, mellette tudtam azért pihenni, illetve volt egy teljes hetem, a válogatott után. Igyekeztem regenerálódni, amennyire lehetett. 

Milyen érzésekkel tekintesz vissza a mögöttünk hagyott szezonra? 

Meglehetősen eseménydús év volt, egyénileg és a juniorokkal csapatszinten is voltak benne hullámvölgyek bőven. De én abszolút pozitív érzésekkel tekintek vissza a legutóbbi idényre. Nyilván van még mindig bőven hova fejlődnünk, de úgy érzem, a nyolcba jutás szép megkoronázása volt a szezonnak és ezzel kihoztuk a maximumot az elmúlt évből. 

Amikor bekerültél az U18-as válogatott szűk keretébe, junior edződ, Horváth Bianka a Facebookon 2/2 üzenettel gratulált. Mit rejtett ez a kiírás? 

Két, közös célt fogalmaztunk meg vele az előző idény előtt: hogy bekerüljek a válogatottba és feljussak a felnőtt csapathoz. Azzal, hogy az utazó keretbe kerültem, eldőlt, hogy mindkét célt elértük. 

Beszéljünk először a válogatottról. Milyen volt a felkészülés? 

Az első időszak számomra abszolút az alkalmazkodásról szólt, hogy megszokjam a játékszisztémát, a rendszert, az egész miliőt. Ez azért egy több napos folyamat volt, hiszen nekem ez volt az első nyári válogatott összetartásom. Szerencsére sikerült felvennem a ritmust, és az utolsó 1-2 hétben már abszolút minden sínen volt. Az volt a célom, hogy a felkészülés alatt 100 százalékot tudjak adni magamból, és úgy zárjam, hogy mindent kihoztam belőle, amit lehetett. 

Mennyire ért váratlanul, hogy bekerültél a 12-es keretbe? Vagy erre már lehetett számítani? 

Nehéz volt előre megbecsülni, hogy kik kerülhetnek be a szűk keretbe. Ez egy nagyon fiatal csapat volt, többségünk a Challenger tornán versenyző korosztálynál 1-2 évvel fiatalabb. Én azzal mentem a válogatottba, hogy megmutassam, mit tudok, mik az erősségeim, és hogy ha idén nem is kerülök be, jövőre újra itt lehessek. Egy kicsit meglepődtem, hogy mehettem a FIBA Challengerre, de nagyon nagy örömöt is jelentett. 

Hogy tekintesz vissza a csehországi tornára? 

Hullámzó teljesítményt nyújtottunk, amit sajnálok, mert szerintem jobb eredményt is elérhettünk volna. Ebben nyilván szerepet játszott a tapasztalatlanságunk is. Személy szerint én pozitívan éltem meg a tornát, mert az összes meccsen kezdőként léptem pályára és erre abszolút nem számítottam.  

A múlt héten már bekapcsolódtál az Nb1-es csapat felkészülésébe. Milyen volt az első pár csapatedzés a felnőttek között? 

Az elmúlt egy évben három különböző csapattal, közösséggel volt alkalmam együtt dolgozni. Tavaly évközben a juniorokkal, a nyáron az U18-as válogatottal, most pedig ugye az Nb1-es csapattal. Az biztos, hogy mentálisan, fizikálisan is meg kell szokni azt a fajta terhelést, ami mostantól vár rám. A következő időszak számomra egyértelműen arról szól, hogy felvegyem az itteni ritmust.  

A legutóbbi évad utolsó Nb1-es meccsén már pályára léphettél a felnőttek között, vagyis mondhatjuk, hogy a Cegléd elleni találkozón átestél a tűzkeresztségen. Eszedbe jut néha? 

Persze, az ember az első Nb1-es meccsét nem felejti el. Én abszolút pozitív emlékként tekintek vissza rá, ugyanakkor meg is mutatta rögtön, hogy mennyi mindent kell tanulnom még. De adott egy komoly lökést, ezt bizton mondhatom. 

Véget ért egy nem mindennapi kosaras év számodra – milyen célokkal futsz neki a 2021-2022-es évadnak? 

Utolsó éves junior leszek jövőre, úgyhogy azt a csapatot szeretném maximálisan támogatni és meghatározó játékos lenni a korosztályomban. A felnőttek között nyilván az idő dönti majd el, hogy hol lesz a helyem és mi lesz a szerepem. Igyekszem maximálisan beépülni, hogy hasznos tagja legyek az együttesnek. Az első lépés, hogy fizikálisan fel tudjam venni a versenyt a felnőtt mezőnnyel, minden más pedig utána következik majd.  

Iratkozzon fel hírlevelünkre!