Serdülőink tovább őriznék veretlenségüket – félidei értékelő Kováts Rékával – ELTE BEAC Kosárlabda

Serdülőink tovább őriznék veretlenségüket – félidei értékelő Kováts Rékával

Veretlenül zárta a kiemelt serdülő bajnokság “alapszakaszát” serdülő “A” csapatunk, így a hétvégi felsőházi selejtezőkörben egyértelműen a csoportgyőzelmet célozzák meg a lányok a lassan második otthonukká váló Mecsekalján. Az újabb megmérettetés előtt a csapat vezetőedzőjével, Kováts Rékával beszélgettünk

 Azt gondolom, hálás edzői feladat egy veretlen őszi idény után nyilatkozni, nem?

Nyilván jó érzés, de azért igyekszünk a helyén kezelni az eddig elért eredményeinket. Az évad elején a felsőházba jutás alapvető elvárás volt, és ezt a lányok gond nélkül teljesítették is. Jó sorsolást kaptunk a bajnokságra, mert a Sopron és a Pécs elleni találkozók is jó mérkőzéseket ígértek, erős ellenfelekkel szemben. Bár sokszor viszonylag nagy különbséggel tudtunk nyerni, azért nem játszottunk mindig azon a szinten, amin szeretnénk. Azt mondhatom, hogy az eredményeknek örülünk, de a játékkal még nem vagyunk elégedettek. Jó úton járunk, látszik a játékosok egyéni fejlődése, ezáltal pedig nyilván a csapatteljesítmény is folyamatosan javult, de még messze nem hoztunk ki magunkból mindent. Folyamatosan dolgozunk az egyéni képzéseken és a csapatedzéseken is azon, hogy mindenki egyre előrébb tudjon jutni.

Ez az együttes ugye gyakorlatilag teljes egészében “másodéves”’ serdülő csapat, sok kiemelkedően tehetséges játékossal. Hogyan lehet belőlük egységes, jó csapatot gyúrni?

Igen, döntő többségében 2007-es születésű lányok alkotják a csapatot, három 2008-as játékossal kiegészülve. A mi játékunk nagyban épül az egyéni képességek kidomborítására, arra, hogy mindenki egytől egyig tudjon ezáltal fejlődni, kit tudjon bontakozni. Szeretnénk megtanítani azokat az alapokat, amelyre később a magasabb korosztályokban építeni lehet majd. Mindenkinek megvan a szerepe és ezt igyekeztünk úgy kialakítani Szabó Dórival együtt, hogy a folyamatos fejlődés mellett mindenkinek sikerélményt is adjon. Tény, hogy ez egy nagyon tehetséges társaság, meg kell találni az arany középutat, hogy mindenkinek jusson megfelelő mennyiségű lehetőség bizonyításra a pályán. Boldogan mondanám, hogy ez maradéktalanul megvalósul és mindenki elégedett, de ahhoz a soha véget nem érő meccsek is rövidek lennének… Részben ezért indultunk el a kadett bajnokságban is, hogy több lehetőséget, játékpercet tudjunk adni a lányoknak.

A kadett bajnokság ezek szerint leginkább a többletterhelés miatt volt fontos?

Részben. A serdülő bajnokságban átlag 3 hetente vannak a fordulók, az elején kettő, majd három meccsel, ez azért kevés mérkőzést jelent egy évre lebontva. Másrészt mindenképpen szerettük volna, hogy erősebb ellenfelekkel is találkozzunk és folyamatosan tudjuk monitorozni azt, hogy hozzájuk képest hol tartunk. Ezért is selejteztünk a kiemelt bajnokságba kerülésért, ami végül nem sikerült, így a regionális bajnokságba kerültünk. Egyértelműen cél, hogy a regionális kadett bajnokságból sikerüljön továbblépni. Azt gondolom, sokat tanulhatunk abból, ha jó ellenfelekkel szoros mérkőzéseket tudunk vívni és ennek a csapatnak minél több ilyen mérkőzésre lenne szüksége.

Vagyis, ha jól értem, kétfrontos helytállásra ösztönzitek a csapatot.

Mi, Macival együtt mindketten azt valljuk – és ezt próbáljuk átadni a lányoknak is –, hogy bajnokságtól, ellenféltől függetlenül minden helyzetben, minden mérkőzés minden pillanatában arra kell törekedni, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból, mert csak így tudunk fejlődni, egyről a kettőre lépni. Nem tudhatjuk még, kiből lesz hosszú távon sportoló, de nem csak a pályán, az életben is fontos ez ahhoz, hogy sikeresek lehessenek és megállják a helyüket minden helyzetben.

Tekintsünk most egy kicsit “közelebbre”, a hétvégi selejtezőre, ahol a Rátgéber Akadémia, a Szolnok és a Zsíros Akadémia csapatai lesznek az ellenfeleitek. Pécsre lassan hazajártok, őket jól is ismeritek, de mit vársz a másik két csapattal való találkozótól?

Egyáltalán nem számítok könnyű hétvégére. A pécsieket valóban ismerjük, és bár eddig mindig legyőztük őket idén, nem szabad, hogy ez kényelmessé tegyen bennünket, mert jó csapatról van szó. A másik két együttessel még idén nem találkoztunk, úgyhogy róluk nehéz előzetesen véleményt formálni. A lányoknak magukkal szemben is elég magas elvárásaik vannak, így a motivációval nincsen gond. Azt gondolom, hogy magunkra, a saját játékunkra kell koncentráljunk, és főleg az egyéni védekezésben kell előre lépnünk az alapszakaszhoz képest. Szeretnénk viszontlátni mindazokat az elemeket, amiket az edzéseken és az egyéni képzéseken is gyakoroltunk az elmúlt időszakban. Ha ez sikerül, akkor elérjük a hétvégi célunkat.

Kapcsolódó csapatok

Iratkozzon fel hírlevelünkre!