Fiatal edzők a fedélzeten – interjú Tóth Lilivel – ELTE BEAC Kosárlabda

Fiatal edzők a fedélzeten – interjú Tóth Lilivel

Játékosként és edzőként is van kötődése a BEAC-hoz, ám a mostani mindenképpen új kezdetet jelent számára is. Egykori játékosunk, Tóth Lili az idei szezontól szakosztályunk kötelékében dolgozik, és Gyeőry Zsuzsa mellett, az Újbudai Grosics Általános Iskolában tanítja a legkisebbeket a kosárlabda szépségeire

 

Nem ismeretlen számára a Bogdánfy utca, hiszen játékos pályafutásának jelentős részét töltötte klubunknál. „Hat-hétéves koromban kezdtem a kosárlabdát, az azóta már megszűnt Montensi DSE kötelékében. Édesapám a Vasasban focizott, így volt kötődésem a sporthoz, és mivel az egyesület abban az iskolában működött, ahol édesanyám tanított, kézenfekvő megoldást jelentett a kosárlabda. Nyilván, aztán az évek alatt a sportág szeretete tartott a pályán, a Kőbányai Darazsaknál, majd a MAFC-ban is játszottam, utána jöttek a BEAC-os évek.” Juniorként, majd a feljutást kiharcoló felnőtt csapat tagjaként, összesen öt éven át viselte Lili csapatunk fekete-fehér mezét. Az Nb1-es pályafutáshoz ugyanakkor már nem érezte magában az erőt, így akkor különváltak Lili és klubunk útjai. A sportágtól azonban játékosként nem szakadt el: jelenleg a MAFC kötelékein belül játszik. „Igazából hetente két edzésre tudok elmenni, másról szól, de még mindig nagyon jó érzés a pályán lenni, a mozgás és a sport szeretete tart itt a mai napig is.”

 

Ahogy a legtöbbeknél, nála is egyértelmű volt az út a Testnevelési Egyetemre, idén fejezi be az edzői szakon tanulmányait. Az elméletet pedig egy ideje már a gyakorlat is kiegészíti. „Zsuzsa mellett már korábban is dolgoztam, ugyan csak rövid ideig, de ez az ismeretség is segíti mostani együttműködésünket. Az elmúlt években Budaörsön, kenguru csapatnál edzősködtem. Nem akartam elszakadni a sportágtól, így egyértelmű volt, hogy ebben látom a jövőmet. Sok edző keze alatt megfordultam, de Bubu edzésmódszereit már játékosként is nagyon színesnek, felépítettnek és „korszerűnek” találtam, elvégeztem nála a TF OKJ-s edzőképzését, és az egyetemen is tanított, illetve tanít jelenleg is. Így nyugodtan mondhatom, hogy az általa vallott irányvonalat szeretném képviselni én is.” Lili már be is kapcsolódott a kenguru és a gyerekcsapat munkájába. „A nyári felkészülési időszakban három hetet edzőtáboroztunk, közte Agárdon is voltunk a gyerekekkel. A tervek szerint a bajnokság mérkőzései mellett, az iskolai szünetekben is lesznek majd tornák, úgyhogy bőven lesz alkalmunk összecsiszolódni csapatként, kezdve rögtön a vasárnap Szolnokon megrendezett tornával.” Lili életében most egyértelműen a BEAC élvezi az elsőbbséget. „Levelezőn fejezem be az edzőit, mert így rugalmasabban tudom alakítani a napjaimat. Nem szeretnék egyetlen edzésről sem lemaradni, nagyon élvezem, hogy itt lehetek és szeretnék minél többet tanulni, fejlődni és minél többet átadni a közösségnek, a gyerekeknek.”

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!