Fiatal edzők a fedélzeten – interjú Hegyi Hannával – ELTE BEAC Kosárlabda

Fiatal edzők a fedélzeten – interjú Hegyi Hannával

Alig egy hónapja még az U12-es lányokkal szerepelt egy nemzetközi tornán, most azonban már a jövő évi serdülő B együttesre és a junior csapatra figyel. Három éve dolgozik szakosztályunk kötelékében Hegyi Hanna, aki az előttünk álló évre vezetőedzői és másodedzői feladatokat is kapott szakmai vezetőnktől, Balogh Bubutól

Veretlenül nyerte a Kaposvári Nemzetközi Tornát a 2007-2008-as lányokból álló csapatunk július elején, Hanna pedig utoljára látta el a másodedzői feladatokat ebben a korosztályban. Ennél szebb talán nem is lehetett volna a búcsú, edzőknek és játékosoknak egyaránt. „Valóban remekül sikerült a torna, élveztük, hogy külföldi csapatokkal, más kosárkultúrákkal ismerkedhettünk meg. Érdekes tapasztalat volt, hogy a tajvaniak például védekezésben zónáztak, nagyon alacsonyak voltak, ezért támadásban az indítás-betörés játékot erőltették, míg mondjuk az észtek egy benti magas emberrel felállva a lepörgésekkel operáltak. Szerencsések voltunk, mert a könnyebb ellenfelekkel kezdtünk, így volt lehetőségünk belerázódni a meccsek ritmusába.”

Hanna utoljára meccselt ezzel a korosztállyal, bár nem mindenkitől búcsúzik. A most következő évben ugyanis új szerepkörben próbálhatja ki magát: vezetőedzőként irányítja serdülő B csapatunkat, mellette pedig ellátja a juniorok másodedzői feladatait Vajda Nusi mellett. „Három éve vagyok itt, a BEAC-ban, úgyhogy titkon reménykedtem benne, hogy több feladatot kapok. A serdülő B csapatra számítottam valahol, de az, hogy Nusi mellé kerültem a juniorokhoz, őszintén meglepett. Ugyanakkor nagyon örülök, hogy mellette tanulhatok az előttünk álló évadban.”

Hanna számára szinte adta magát az edzői pálya, de azt kevesen tudják róla, hogy még ma is aktív játékos. „Hosszú évekig játszottam a MAFC-ban, majd a junior
korosztályból kiöregedve a Szigetszentmiklós csapatához kerültem, velük a női Budapest bajnokság A csoportjában játszunk, és tagja vagyok a TF Universiade csapatának is.” A középiskola után a TF-re jelentkezett, levelezőn, munka mellett végzi az edzőképzést, és bár a tervek szerint testnevelőtanári diplomája is lesz, inkább a pálya mellett képzeli el a jövőt. Az elmúlt három évben volt már bőven alkalma kipróbálni itt magát, és azt mondja, legjobban az állandó nyüzsgést, a közösségi érzést élvezi az edzősködésben. Három éve a korábban a testvéreit edző Gyeőry Zsuzsanna hívta maga mellé, azóta volt alkalma az előkészítő, a kenguru és a gyerekcsapat mellett is kipróbálnia magát. Egyre több feladatot kapott, a legutóbbi szezonban már egyedül vitte a Grosics Gyula Általános Iskolában az előkészítő csoportot, és a kenguru B csapat mérkőzésein is ő volt a vezetőedző, míg a gyerek és a kenguru A csapat mellett a másodedzői feladatokat látta el.

Nem ismeretlen feladat tehát számára a vezetőedzői szerep sem, ami a serdülő B csapat mellett vár rá. „Nagy kihívás az, ami a serdülők mellett vár rám, de nagyon várom már a felkészülést és az évadot is. A kiválasztó hét nagyon jól sikerült, jó volt viszontlátni a korábban már megismert 2006-os lányokat, és őszintén meglepődtünk, hogy mennyit fejlődtek, mennyivel tapasztaltabbak lettek.” Hanna egyelőre egyedül viszi a serdülő B csapatot, de tervben van, hogy kapjon társat maga mellé. „Rékával (Kováts Réka, a serdülő A csapat vezetőedzője – a szerk.) abban állapodtunk meg, hogy a két serdülő csapat között lesz átjárási lehetőség, ami számomra is nagy feladat, hiszen mi kevesebbet edzünk, mint az A csapat. Ennek ellenére az a célom, hogy tudjuk tartani a lépést Rékáékkal edzésmunkában, tudásban, hogy mindenki számára adott legyen a lehetőség az előrelépésre. Az biztos, hogy a regionális bajnokságban elindulunk ezzel a csapattal, mellette tervben van a Budapest bajnokságba való nevezés, ha pedig ez nem jön össze, akkor igyekszünk tornákat beiktatni azért, hogy minél több tapasztalatot, meccsélményt szerezzenek a játékosok.”

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!