Győzelem, Európa-bajnoki 5. hely és vb-részvétel – ELTE BEAC Kosárlabda

Győzelem, Európa-bajnoki 5. hely és vb-részvétel

Szikrázóan kemény, küzdelmes meccsen lányaink legyőzték a belgákat és megszerezték az 5. helyezést a soproni U18-as A-divíziós Európa-bajnokságon. Ezzel Balogh Judit tanítványai kivívták a jogot a jövő évi U19-es világbajnokságon való részvételre. Pusztai Petra fontos pillanatokban szerzett kosarakkal vette ki részét a sikerből

Magyarország-Belgium   64-54 (13-9, 13-18, 24-16, 14-11)
Magyarország: STUDER  6, LELIK 19/12, Gereben 4, JUHÁSZ 8, TÖRÖK 11. Cs.: MÉRÉSZ 7, PUSZTAI 6, Kányási 3, Karagits.
Lányaink egy nem túl magas, ám igen “stramm” lányokból álló, több villámléptű kisembert és néhány távolról remekül dobó kosarast felvonultató riválissal néztek farkasszemet a kontinensviadal záró mérkőzésén, amelyen az Európa-bajnoki 5. helyezés megszerzése mellett a jövő évi U19-es világbajnoki részvétel volt a tét.
Török vezérletével 6-2-vel indított csapatunk, majd kiderült: csalóka, hogy a belgák nem igazán magasak. A külső posztokon ugyanis magasabbak, erősebbek voltak játékosaik a mi mezőnyben játszó kosarasainknál. Letámadással megzavarták a mieinket, lányaink sorra adták el a labdákat, s egy 7-0-lal fordított Belgium. A negyed hajrájában Lelik Réka triplája lendítette át a holtponton a mieinket, a távoli találat a mi 7-0-s rohamunk kezdetét jelentette, amelynek köszönhetően 4 ponttal vezetett csapatunk 10 perc után.
Rosszul, két belga triplával kezdődött a második negyed. Ebben a kritikus helyzetben szerzett bátor egyéni játék után roppant fontos kosarat Petra. Ezt követően “tapadt” csapatunk az ellenfélre, félidőben 1 ponttal vezetett Belgium.
A harmadik negyedben felpörgött a játék, méltó a korosztály 5. helyéért játszó két csapathoz. Váltva estek a kosarak, Török és Juhász révén tartottuk a lépést a belgákkal. A negyed hajrájában új erőre kapott csapatunk. Török büntetőit követően ismét Petra villant, egy támadó pattanót követően szerzett szemfüles duplát, Lelik újabb triplája pedig azt jelentette: 7 ponttal vezettek lányaink a záró szakasz előtt.
A befejező 10 percben többek között Lelik Réka újabb triplájának köszönhetően tovább “nyílt az olló”, nőtt az előny. Petrával a soraiban remekül összeállt az U18-as válogatott védekezése, és az ő újabb kosara is kellett ahhoz, hogy 15 pontosra növekedjen a záró etapot 8-0-lal kezdő csapatunk előnye. A szakasz közepén egészpályás letámadással szerzett pár labdát, s kosarat a belga csapat. Szerencsére, amikor indítani nem tudtak, a felállt védelmünk jól zárt, így 6 pontnál közelebb nem kerültek Balogh Judit csapatához, amely ezt a mérkőzősét is megnyerve 5. lett az U18-as Európa-bajnokságon, és ezzel kvalifikálta magát a jövő évi U19-es világbajnokságra.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!