36 perc álomjáték után a hajrá az oroszoké volt – ELTE BEAC Kosárlabda

36 perc álomjáték után a hajrá az oroszoké volt

Káprázatos hangulatban, sokáig erőn felül játszott, s szinte végig, a 37. percig még vezetett U18-as válogatottunk Sopronban, az Eb negyeddöntőben a jelentős magassági fölényben lévő oroszok ellen. A végjátékban azonban a rivális fizikai fölénye felőrölte a mieinket, a kritikus pillanatokban az oroszok pontosabbak voltak, fordítottak, s egy remek mérkőzésen nyertek. Lányaink mindent megtettek, helyenként kiválóan kosaraztak. Holnap az 5-8. helyért játszanak – meg kell próbálni felpörögni.

Magyarország-Ororszország 61-64  (16-12, 23-20, 13-15, 9-17)

Magyarország: Studer 2, LELIK 16, JUHÁSZ 17/3, GEREBEN 8, Török 4. Cs.: Karagits, Kányási 3, MÉRÉSZ 9, Pusztai 2

Az orosz csapat szerkezetével szinte bármely felnőtt együttes elégedett lenne, egy 190 centis és két még ennél is magasabb játékos található negyeddöntős ellenfelünk keretében.

Kezdésre szépen megtelt a Novomatic Aréna, első irányítónk, Studer Ági sérülés miatt kihagyott pár meccset, de a negyeddöntőre visszatért, ott volt a kezdőben. “Férfias”, páros lábról dobott orosz horog után Lelik Réka szép középtávoli tempóval egyenlített, Juhász Dorka pedig két büntetővel vezetést szerzett csapatunknak. Iszonyú kemény, test-test elleni harc folyt, kevés kosárral. A negyed közepe Gereben Lívia parádéját hozta, pozíciójáték után talált be, majd támadó pattanó utáni 2+1-es játékát követően 13-7-es magyar vezetést mutatott a tábla. Tegyük hozzá, ellenfelünk játékosai igen gyengén dobtak – persze ehhez kellett, hogy lányaink szinte minden dobásuknál “láb alatt” legyenek, zavarják őket. Orosz kosárra bravúros Török-találat érkezett, de triplával megfelezték hátrányukat az oroszok. A negyed Lelik egy jó büntetőjével,  és 4 pontos magyar vezetéssel zárult.

A második szakasz elején kimentek letámadásra, s labdát szereztek az oroszok – majd Kányási Veronika visszaszerezte, és sportszerűtlen hibát harcolt ki. Juhász Dorka pillanatai következtek, remek megmozdulásai révén 8 pontosra nőtt előnyünk, időt kért ellenfelünk. A szakasz közepén megtört a lendület, a mi palánkunk alatt visszaszerzett lepattanókból dobott pontokkal 4-re feljött az orosz csapat – időt kért szakvezetésünk. A holtponton Mérész Beatrix ügyes egy-egy utáni kosara lendítette át csapatunkat. A pihenőből visszatérő Lelik szép 2+1-es akcióval növelte az előnyt. Igazi negyeddöntő színvonalú lett a játék, a félidő hajrájában Mérész lépett elő vezérré, de Pusztai Petra kosarával, labdaszerzésével  és gólpasszával sokat tett azért, hogy 12 ponttal meglépjenek lányaink. A félidő vége egy dupla majd egy tripla formájában az oroszoké volt, szünetben így is 7 ponttal vezettünk.

Fordulás után az oroszok a legkisebb hibáinkat is kihasználva tapadtak csapatunkra. Nagyon kellett a parádés, szellemes Pusztai-Gereben akció. A negyed közepén – ahogy a félidőben – 7 ponttal vezettünk, és zengett-zúgott a “magyarok-magyarok”. Ellenfelünk bravúros betörésekből 3 pontra jött föl, amikor Lelik két pazar tempójával újra 7 pontosra növelte az előnyt – időt kért az orosz edző. Tanítványai ismét visszajöttek 3 pontra, majd Juhász “büntetett”, 5 pontos előnnyel várhatták lányaink a befejező 10 percet.

Fogcsikorgató küzdelemben a szakasz közepéig tudtuk tartani szűk előnyünket a negyedik negyedben, miközben védekezésben egyre fokozódott az orosz nyomás. A szakasz közepén triplával egyenlített az ellenfél. Lelik Réka bravúros betöréssel visszaszerezte a vezetést, de azonnal egyenlítettek az oroszok. Bő 3 és fél perccel a vége előtt ellenfelünk büntetőkkel átvette a vezetést. Mérész mutatott be demoralizáló szerelést, de sajnos a támadásbefejezések nem sikerültek, becsúszott egy-egy eladott labda, a dobások pedig kimaradtak, így az óriásit küzdő, és helyenként kitűnően játszó csapatunk bár a 37. percben még vezetett, végül alulmaradt. Nincs más hátra, meg kell próbálni felpörögni az 5-8. helyért holnap és holnapután lejátszandó meccsekre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!