Nyolc között a lányok – Petra volt az egyik vezér – ELTE BEAC Kosárlabda

Nyolc között a lányok – Petra volt az egyik vezér

A magyar csapat –  benne Pusztai Petra is – a soproni U18-as A-divíziós legjobb teljesítményét nyújtva álomszerűen kezdve 4 perc alatt 10, az első félidő végére pedig 21 pontos előnyt szerezve végig vezetve biztosan verte  a szerb csapatot. Balogh Judit együttese ezzel biztosította helyét a mezőny első felében, a legjobb nyolc között, a negyeddöntőben.

Magyarország-Szerbia  69-53  (22-10, 19-10, 15-18, 13-15)

Magyarország: KÁNYÁSI 8, LELIK 22/9, JUHÁSZ 8, Gereben 5, TÖRÖK 7. Cs.: KARAGITS 6, PUSZTAI 11/3, Boros, Mérész 2, Angyal, Liska.

Kiderült: az egyenes kiesés egészen más “műfaj”, mint a csoportmeccsek voltak. Az első körben veretlen lettek például csak “vért izzadva” jutottak túl a nyeretlen s a balti lányoknál minden poszton vagy 8-10 centivel alacsonyabb izraelieken (59-56). Az izraelieknek eddigi legszorosabb meccsük egy 15 pontos vereség volt. A lettek a pattanózást 60-43-ra megnyerték, játékosai 11 blokkot osztottak ki 2 ellenében, ugyanakkor 28 büntetőből csak 11-et dobtak be. A szerbeket tegnap 74-52-re legyőző belgák 61-59-re verték a lányaink által “lehajrázott” horvátokat.

Ügyes befutás után Lelik Réka passzát Gereben Lívia váltotta pontokra. Újabb Lelik-Gereben akció végén utóbbi ezúttal középtávolról volt eredményes. Centerből szépítettek a szerbek, de Török Ági is “beköszönt” egy távoli duplával, majd egy hosszan végigjátszott támadás végén Lelik Réka, aztán lerohanás után Juhász Dorka passzából Kányási Veronika is eredményes volt. Álomkezdés, 3 perc 12 másodperc elteltével 10-2-es magyar vezetésnél időt kértek a szerbek. Nem tört meg a lendület, újabb indításos akció végén Juhász szerzett duplát, 4 perc elteltével kezdő ötösünk minden tagjának volt már pontja. A szakasz közepén picit “túlpörögtek” a lányok, a szerbek pedig dobtak egy triplát a támadóidő lejártát jelző dudaszó pillanatában, s Balogh Judit azonnal időt kért. Karagits Kira emelt be két büntetőt, majd eladtak két labdát a lányok – szerencsére ebből nem lett baj, Török majd a második csereként érkező Pusztai Petra szép kosarával 10 pont fölé nőtt az előny. A szakasz Lelik sikeres büntetőivel, s 12 pontos magyar vezetéssel zárult. Mind a hét pályára lépő játékosunk szerzett pontokat az első 10 percben.

Több mint másfél perc elteltével a szerbek szerezték a második negyed első kosarát, válaszul a kosárra törő Lelik remek leosztását Juhász váltotta pontokra. A pécsiek a horvátok ellen is remeklő játékosa védekezésben is villant, roppant látványos szereléssel vétette észre magát. Karagits támadó pattanó utáni kosarával, 26-12-es vezetésünknél ismét időt kért a szerb edző.

Petra parádéjával indult a második negyed. Ellenfelünk kosarára felelt szép duplával bátor egy-egy után, majd Lelik emelt be egy hármast. Zónára álltak át a szerbek, ismét

DSC_7141Petra villant átdobta szép triplával, érezhetően magabiztossá vált! Karagits blokkja után indított, Kányási ziccerével a negyed közepén 20 pontosra nőtt káprázatosan kosarazó lányaink  előnye.

Eladott labda után remek védekezés – így indult a második félidő, az első szerb támadásnál sikerült elérni, hogy riválisunk képtelen legyen kosárra dobni támadóideje alatt. Két jó szerb büntető, majd egy tripla után 2 perc elteltével Lelik szerezte betörés után a második félidő első magyar kosarát. Bár a szerbek dobóformája valamit javult, labdaszerzés után Juhász ziccerével visszaállt a 20 pontos különbség. Erre ismét dobtak 5 pontot a hagyományosan nagy küzdő szerbek. Következett egy Vasas-Csata kombináció, Lelik pazar átadását Mérész Beatrix váltotta pontokra. Nagyobb is lehetett volna az előny, ám a szakasz közepén 4 büntetőből csak egyetért ékesítettek lányaink. 16 pontra jöttek föl a szerbek, amikor Balogh Judit időt kért. Ezt követően újra Pusztai volt eredményes. Zónára állt át Szerbia, lányaink eladott labdái után 15 ponton belülre került. Török támadó pattanó után 1 büntetőt értékesített, majd Lelik hármasával a negyed végén 18-cal “mentünk”.
Petra újabb remek tempójával a záró etap elején újra 20-szal jártak ellenfelük előtt lányaink, Lelik ziccere után pedig a legnagyobb 22 pontos lett előnyünk. Az utolsó percek már szép csendben csordogáltak, a végén már az eddig kevesebb lehetőséghez jutó játékosaink játszottak. A torna során eddig a legjobban a legjobbkor játszva várakozáson felüli magabiztos győzelemmel jutottak lányaink a legjobb nyolc közé. Petra kitűnő, 55,65-os (5/9) mezőnymutatóval, 2-2 lepattanóval és gólpasszal a csapat egyik vezéregyéniségévé nőtte ki magát, Lelik Réka 22 ponttal és 11 gólpasszal, azaz dupla duplával járult hozzá a magabiztos diadalhoz – és ami ennél is fontosabb, a legjobb nyolc közé jutáshoz.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!