Judie: dupla-duplák – már az élvonalban is – ELTE BEAC Kosárlabda

Judie: dupla-duplák – már az élvonalban is

A második vonalban közel 21 pontos és 17 lepattanós átlaga van, de az utolsó 3 meccsén már az NB I-ben is dupla-duplát átlagolt fiatal középjátékosunk, Barnai Judit (12,67 pont, 13,33 lepattanó). A jó formába lendülő centert kérdeztük eddigi pályafutásáról, a Győr elleni meccsről, és természetesen a holnapi, Cegléd elleni találkozó esélyeiről

– Az utóbbi években több fővárosi csapatban is játszottál, azt viszont talán túl sokan nem tudják rólad: BEAC-nevelésű kosaras vagy. Mondhatjuk azt, hogy hazatértél?

– Mondhatjuk, persze, és nagyon örülök annak, hogy újra itt játszom. A lányokat, akik a csapat gerincét alkotják, azért ismertem, tehát nem is kerültem teljesen új közösségbe. Az MTK után váltani akartam, s örültem, amikor hallottam, hogy a BEAC indult az NB I-ben. Titkon reménykedtem is abban, hogy eszébe jutok nevelő egyesületemnek, és megkeres a klub. Szerencsére így történt, jól érzem itt magam, örülök, hogy olyan kitűnő korábbi játékostól tanulhatok, mint Balogh Judit.

– Mindig csak Budapesten játszottál, nem volt “csábítás” vidéki kluboktól, netán élcsapatoktól?

– De volt érdeklődés, ám ragaszkodtam Budapesthez. Itt jártam gimnáziumba, most pedig itt járok főiskolára, és egy olyan csapathoz akartam tartozni, ahol folyamatos, rendszeres játéklehetőséget kapok,. Egy fiatal játékosnak erre most a budapesti csapatokban több esélye van, mint vidéken. A fejlődésem szempontjából fontos, hogy jó képességű, tapasztalt légiós centerek ellen sokat játszva edződjem.

– Amellett, hogy erre minden lehetőség adott,  időnként az amatőr bajnokságban szereplő U23-as csapatban is játszol, méghozzá remekül. Hogyan fogadod, amikor szól Bubu, hogy “le kell játszani”?

– A szezon előtt beszéltünk erről, Bubu mondta, szeretné, ha az amatőr bajnokságban induló U23-as csapatban is játszanék. Tudni kell, hogy februárban volt egy vállműtétem, fél évet kihagytam, többek között azért volt, van erre szükség, hogy formába lendüljek.  Az U23-as csapatban, az amatőr bajnokságban játszani nekem egy újabb lehetőség arra, hogy fejlődjek. Bár sok ügyes játékos játszik ebben az osztályban, center poszton azért jóval könnyebb érvényesülni, mint az NB I-ben, tehát hogy ott is játszom, az jót tesz az önbizalmamnak, amely a szezon előtt még igencsak mélyen volt. Most már – többek között az U23-as csapatban játszott meccseknek köszönhetően – kezdek magamra találni, bár a Győr ellen a dobások nem igazán mentek.

Végigjártad a korosztályos válogatottakat, ráadásul egy jónak, tehetségesnek tartott korosztály tagja vagy, a válogatottban többek között Szamosi Amadeával vagy Szabó Fannival játszottál együtt. A korosztályos válogatottal azonban elmaradt az igazán kiugró, nagy eredmény, mit gondolsz miért?

– Nem tudom, de valóban tehetségesnek mondták a korosztályt. Talán szakembereket kellene megkérdezni, bár nincs igazán tippem rá, hogy kit, hiszen nagyon sok edzővel dolgozott együtt a válogatott, előfordult olyan is, hogy az őszi összetartást más vezette, mint következő évben a tavaszit…

Jobb, vagy balkezes vagy?

– Eredetileg bal, de a gyengébb kezemmel is sokat gyakorlok.

Csak azért, mert kintről úgy tűnt, a Győr ellen egy ízben az első büntetőt ballal kihagytad, a másodikat jobbal bedobtad…

– Igen, így történt. Érdekes jelenet volt, a ballal kihagyott büntető után Bubu bekiabált, hogy a következőt jobban dobjam. Így tettem, s bement.

Ha már a múlt heti meccsnél tartunk, amikor egy az egyben maradtál védekezni a Győr kitűnő amerikai centerével, Cyesha Goree-val – aki dobott pontok tekintetében második, a lepattanók vonatkozásában pedig első az egész NB I-es mezőnyben – csak szenvedett melletted, pontjait többnyire leosztásokból dobta. Mondtad, a dobások nem mentek ezen a meccsen, nem lehet, hogy túl sokat kivett belőled az a koncentráció, amellyel védekeztél?

Judie védekezik

– Elképzelhető. Az biztos, kiemelt fontoságú volt a védekezés, és próbáltam nagyon odafigyelni, s nemcsak Gorre-ra, hanem amikor őt fogtam, a másik légiós centerre, a litván lányra is. Lehet, hogy emiatt támadásban pontatlanabb voltam – talán az lehet a fejlődésemben a következő lépcsőfok, hogy jó centerek ellen nyújtott jó védekezés mellett támadásban is hatékony legyek.

– Holnap jön a Cegléd, a bajnokság eddigi meglepetéscsapata. Ellenük kezdte a csapat a bajnokságot, most hazai környeztben mi várható?

– Új és újonc csapatunknak nagyon nehéz volt az első meccs, lámpalázasak is voltunk. Holnap egy jó ellenfél ellen lemérhetjük, mennyit fejlődtünk az elmúlt hetekben, hónapokban. Szerintem sokat léptünk előre, nagyon remélem, ezt meg is tudjuk mutatni szurkolóinknak, és egy élvezetes, jó mérkőzést tudunk játszani a ceglédiekkel.

– Ott is lesz egy képzett, erős légiós center…

– Készültünk ellenük, remélem, védekezésben és támadásban is meg tudjuk valósítani amit tervezünk, és ki tudja, talán sikerül meglepetést okozni – a meglepetéscsapat ellen.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!