Eltes kajak kenu

Kenusaink a legjobb Gázvezeték kerülők

2013. 10. 14.
Eltes kajak kenu

Az FTC és a Semmelweis Egyetem váltója is az ELTE-BEAC-osok hátát nézte a harmadik alkalommal megrendezett versenyen az ELTE Vízisporttelepén.

Új dimenzióba lépett a KGB, azaz a Kajak-kenu Gázvezetékkerülő Bajnokság! Amíg a közvetlen szomszéddal, az FTC Kajak-kenu Szakosztályával vívott evezős csaták jobbára háziverseny hangulatot kölcsönöztek a rendezvénynek, addig idén először a szervezők más egyetemekről is hívtak résztvevőket: előzetesen az SE-TSK (egykori TF) és a BME is elfogadta az invitálást. Az esemény ötletgazdáinak nagy bánatára a BME végül visszamondta a szereplést csapatuk összeverbulásának sikertelensége miatt.

A bajnokság nem egy szokványos kajak-kenu versenyszámokból állt, hanem egy egyedi, a szervezők által forradalmasított pillérkerülő váltóverseny keretein belül zajlott. Az ELTE Vízisporttelep adottságainak köszönhetően - egy csőhíd található a teleptől 250 méterre - született meg ez a speciális versenyszám. Minden hajóegység - női kajak, férfi kajak, kenu vegyes, női kajak, férfi kajak, kenu vegyes, női kajak, férfi kajak, kenu 4 nő, kenu 4 férfi - az ELTE stégétől indult, megkerülte a Gázvezeték pillérjét, majd a célba érve a következő hajóegység váltotta őket. A verseny folyamatosan, megszakítás nélkül zajlott mindaddig, amíg az utolsó, Túra Kenu Férfi-4 egységek át nem siklottak a célvonalon.

A verseny rendkívül izgalmasan alakult, hiszen a csapatok folyamatosan egymást váltották az élen. A legelső számban az SE-TSK csapat nagyon elhúzott, és egy pár szám erejéig fent tartotta a pozícióját, de a Fradi kajakosai hamarosan beérték őket. Az ELTE részéről az utolsó női kajakos egység ledolgozta a hátrányt, sőt a második hosszban meg is előzte a zöld-fehéreket. A mieink részéről az igaz áttörést a kenu női 4-es színre lépése jelentette, akik majdnem 100 méter előnyre tettek szert és eveztek be a célba elsőként.

Végeredmény:

1. helyezett: ELTE (Herczeg Ildikó, Kapócs Dorka, Naghi Eszter, Drahos Viktória, Ambrus Réka, Sótonyi Zita, Kordás Dávid, Barna Gáspár, Stang Szabolcs, Papp Laci, Gilyén András)

2. helyezett: FTC Kajak-kenu Szakosztály

3. helyezett: SE-TSK

A váltóverseny lezajlása után idén először rendezték meg a Nyílt Szabadstílusú Futamot, amelyen bárki bármilyen hajóegységben elindulhatott. A győztes Pálinkás Szilveszter az SE-TSK csapat tagja.

A versenybírói feladatokat Dr. Gömör Iván, az ELTE Sport Kft. ügyvezető igazgatója látta el. A versenyszervezője Horváth Zsolt, társszervező és a csapat felkészítésében Sótonyi Zita segédkezett. Gáz- és gőzkieresztés gyanánt a mozgalmas délután egy zsíros kenyér partival zárult.

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech