Venyercsan

Az ELTE sportolói a riói olimpián - Venyercsán Bence

2016. 08. 05.
Venyercsan

„Srácok, én futó vagyok, miért erőltessük a gyaloglást?” – tiltakozott Venyercsán Bence, amikor az edzője és társai 2011-ben kitalálták, hogy a futás helyett inkább a különleges és enyhén természetellenes mozgásformát válassza

2016. augusztus 5-én kezdetét veszi a XXXI. nyári olimpiai játékok! Idén a brazíliai Rio de Janeiro ad otthont a sport legnagyobb ünnepének, ahol 7 ELTE-s, illetve BEAC-os kiváló sportolóért szoríthatunk, akik már biztosan ott lesznek az olimpián. A csapat tagjai: Csere Gáspár, Illés Fanni, Kapás Boglárka, Márton Anna, Récsei Rita, Srp Miklós, és Venyercsán Bence (Staicu Simona – habár teljesítette az A-szintet – sajnos nem lehet ott a riói olimpián).

„Srácok, én futó vagyok, miért erőltessük a gyaloglást?” – tiltakozott Venyercsán Bence, amikor az edzője és társai 2011-ben kitalálták, hogy a futás helyett inkább a különleges és enyhén természetellenes mozgásformát válassza.

A 20 éves sportolót édesapja ismertette meg gyermekkorában az atlétikával, aki szervátültetett sportoló. Karrierjük is összefonódik, Venyercsán László és fia a csapatbajnoki címet is együtt nyerték meg 20 kilométeren.

Futóként mindig a hosszabb táv feküdt neki, csakhogy a 2013-as ifjúsági világbajnokságon a futóknak 3000 méter volt a leghosszabb táv, míg a gyaloglók 10 km-t tehettek meg. Ekkor ötlötte ki edzője, dr. Urbán Ákos, hogy mi lenne, ha váltanának, ő pedig mindenki nagy meglepetésére a nyolcadik helyen ért be a célba. A 2014-es eugene-i junior-világbajnokságon pedig egyéni csúccsal végzett a 21. helyen.

Srp Miklós klubtársának 2015-ös riói kvalifikálása merész gondoltra bátorította fel Venyercsánt. „Nagyon örültem az edzőtársam és jó barátom kvótájának, egyben el is morfondíroztam, mi lenne, ha megpróbálnám én is a leghosszabb távot? Húsz kilométeren esélytelen lennék Rióra, viszont ötvenen esetleg lenne némi sanszom. Igaz, még nem indultam azon a távon, de együtt edzem Mikivel. Látva őt, talán meg tudnám csinálni.”

És meg is csinálta: 2016-ban Dudincén az 50 km-es gyalogló magyar bajnokságon kvalifikációs idővel debütált a távon: 4;02:35 óra alatt abszolválta az 50 kilométert, ezzel ő is ott lehet Rióban.

Bence az ELTE ÁJK hallgatójaként fog részt venni az olimpián.

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech