Cicuaka

Az ágyon ugrálással kezdődött minden.

2014. 05. 14.
Cicuaka

Egyesületünk aerobik vezetőedzőjét, Pulay Szilvit a Tükör egyik interjúalanyává és a Womanity team egyik tagjává választották.

Pulay Szilvi az ELTE-BEAC vezetőedzője, a Nike Futóklub trénere és még hosszú a sor. Mélyen ülő barna szemeiben csak úgy lobog a harci tűz. Édesapja a példaképe, a pihenőnapról sosem hallott, lélekemelően beszél az emberekről, a szakmájáról, az életről. Ja, és úgy átszellőzteti a sportos életmódról szóló, általános szövegek szobáját, hogy ezután annak is több levegője lesz végigcsinálni egy edzést, aki eddig öt percig sem bírta. Nem véletlenül választottuk Szilvit a Tükör egyik interjúalanyává és a Womanity team egyik tagjává.

Mióta sportolsz ennyire fanatikusan? Mert ezt a fajta rajongást nevezhetjük így, ugye?

Az ágyon ugrálással kezdődött minden. Óvodában jazz balettoztam, eljártam apukámmal futni, tíz évesen pedig a szüleim beírattak akrobatikus rock and roll-ra, aminek nyolc éven át rabja voltam -versenyszerűen csináltam. Sok mindent kipróbáltam már, hiszen rekreáció-szervezőként a lehető legtöbb sportban, szabadidős tevékenységben jó otthon lenni: síeltem, raftingoltam, canyoningoltam, kipróbáltam pár harcművészeti sportot, néptáncot, s az aerobik sok-sok válfaját is.

Tehát fanatikusság. Mennyit mozogsz hetente?

A mozgás a lételemem. Heti kilenc aerobik órát tartok, ezen kívül végzem a saját edzéseimet, ami nagyjából két órás futást jelent hetente, de a pihenőnapom is elég aktívra szokott sikeredni. Sport nélkül „nem kapok levegőt”, nem csak a testem, de a lelkem is felüdül. akkor is boldogít, ha kissé szenvedek egy-egy gyakorlat közben, vagy ha fáradt vagyok. Valószínűleg az energiáim már rég kimerültek volna, ha az órámra látogatóktól nem kapnék annyi mosolyt, mint amennyit nap mint nap kapok. Szerintem ők nincsenek is tisztában azzal, hogy milyen sok jót adnak nekem.

cicuka2Ha most sportolhatnál utoljára pár órát, melyik mozgásformát választanád?

Csinálnék egy futás-aerobik kombinációs edzést, a hangerőt maxra tekerném, a kedvenc zenéim szólnának és az összes vendégemet magammal hívnám erre az utolsó sportolásra.

Mire vagy a legbüszkébb az életedben? Vagy úgy is kérdezhetném, mi okozta a legnagyobb örömöt eddig a szakmádban?

Nehéz kérdés. Kétfelől tudnám a kérdést megközelíteni. Az egyik dolog az, hogy egyre többen járnak el az óráimra, legközelebb ismét jönnek és egyszerűen rászoknak a mozgásra! (Hihetetlen történetek vannak, évek óta nem sportoló emberek fantasztikus életmód-változáson, vagyis változtatáson mennek keresztül!) Örülök annak, hogy jobban érzik magukat az aerobik órák hatására -persze ez nem (csak) az én érdemem, sőt, sokkal inkább az övék.

A másik, amiért hálás vagyok az, hogy egyre nagyobb rendezvényeken és egyre többen mozognak velem. Büszke vagyok az ELTE-BEAC-ban felépülő, több száz főt sportolásra hívó szakosztályunkra, melynek a vezetőedzője lehetek. Minden nap azon dolgozok, hogy az egyetemisták is „rákapjanak” az egészséges életmódra és rendszeres testmozgásra. Ez hosszabb, de hálás feladat, főleg, hogy elhivatott, támogató, lelkes kollégáim vannak, akikkel egy és ugyanazon cél vezérel bennünket.

Hogyan kerültél a Nike edzőcsapatába?

Az 5vös 5km-es futóversenyen tartottam bemelegítést, ezt követően kérdeztek meg, hogy tartanék-e egy aerobikot a Nike Futóklubban is, a Margitszigeten. („Naná!”) Aztán szerencsére nem álltunk meg egynél, ma már minden szerdán lehet a Nike Training Clubban aerobikozni. Nagyon különleges hely. Aki teheti, jöjjön el!

cicuka3Szerinted hogyan lehet eredményesen rávenni az embereket arra, hogy rendszeresen sportoljanak?

Legyen sikerélmény! Velük kell menni. Utat kell mutatni. De még ez sem elég. Fontos a jó példa, de olyan kihívások elé kell az embereket állítani, melyben az önbecsülésük nem sérül, nem megy el a kedvük már az első percben az egésztől. Félre értés ne essék: kell a kihívás és a küzdelem, de nem szabad túlzásba esni. Gondoljunk bele, valaki évekig nem sportolt, fel nem emelte a fenekét a fotelból, de egy szép tavaszi napon végre rászánja magát a mozgásra, mert úgy érzi tarthatatlan a helyzet. (Egyébként ez már csodálatos!). Elindul azzal a tervvel fejében, hogy elteker a 10 km-re levő benzinkúthoz. Két kilométer kőkemény biciklizés után azonban érzi, hogy nem fog menni, hogy nem bírja, megáll, mérges magára, odacsapja a földhöz, majd hazatolja a cangát, s visszaül a fotelba…

Olyan mozgásformát kell gyakorolni, melyben örömünk telik, melyet szívvel-lélekkel tudunk csinálni rendszeresen. Pár hét után annyira megszeretjük majd új, sportos életmódunkat, formásabb alakunkat, kiegyensúlyozott lelkiállapotunkat, hogy el sem lehet majd minket csábítani az edzéstől.

Miért hoztad létre a Mozgásban az életed oldalt?

Mert sok mondanivalóm van. Szeretek írni, szeretek a lélek dolgaival is foglalkozni, szeretném, ha ismerőseim, oldalkedvelőim hírt kapnának az aktuális sportolási lehetőségekről, eseményekről. A cikkek, posztok olvasása által befelé is figyelnének, amellett, hogy testüket karbantartják. Nem titok, hogy egy-egy írás magam miatt születik, úgy értve, hogy a saját küzdelmemet, problémámat, örömömet ágyazom a történetbe, segítve ezzel helyre tenni magamban a dolgokat, s (remélem) másoknak utat mutatva.

Van példaképed?

Egy nincsen. Sok ember van, aki valamiben példakép, aki az élet valamely területén különleges számomra. Édesapám mindenképp. (Ám ha még nála is nagyobb hírességet kell mondanom…, akkor Béres Alexandra ,a szerény, visszafogott, kedves példamutatása, sportos életmódja miatt.)

Ha nem létezne sport, mivel vezetnéd le az energiáidat? Mi pótolhatná?

Nem tudom ezt elképzelni. Valószínűleg mások agyára mennék. Szerepelnék. Műsorvezető lennék, vagy színésznő egy sportos szerepben.

A hír és a képek forrása: http://tesztvilagwomanity.hu/

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech